Recepty plné zdraví aneb jak bojovat proti jarní únavě
Život každého člověka..
je významně určen jeho genetickou determinací. Stejnou váhu mají také životní podmínky, které vykazují určitý rytmus a řídí se mj. změnami ročních období. Zima je pro náš organismus poměrně vyčerpávající. Jak se připravit na boj s nadcházející jarní únavou?Na konci zimy se u většiny z nás projevují nepříjemné změny v oblasti metabolismu a imunity. Jaro by mělo být obdobím, kdy změnou životních podmínek – především ve výživě – odstraníme důvody uvedených zdravotních obtíží a připravíme se na aktivnější část roku.
„Zimní období představuje nepochybně značnou zátěž pro člověka. Je nutné přizpůsobit výživu skutečnosti, že v zimě máme vyšší energetické nároky. U většiny lidí je omezena pohybová aktivita. Ve větší míře jsme vystaveni infekčním nemocem, zvláště virovým. Nedostatek slunečního svitu je příčinou snížené hladiny vitamínu D,“ objasňuje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. v rámci projektu Bílé plus. „Změnou výživy pozitivně ovlivníme imunitu. K tomu, aby náš imunitní systém správně a dostatečně rychle fungoval, je zapotřebí optimální skladba živin.“
Nejen vitamíny, ale i živočišné bílkoviny..
V jarním jídelníčku proto musí mít významné zastoupení především čerstvá zelenina. Jejím prostřednictvím snížíme energetický příjem. Tělu dodáme potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Tato složka potravy musí být doplněna o kvalitní živočišné bílkoviny.„Vhodným zdrojem živočišných bílkovin, který je navíc chutný, je mléko a mléčné výrobky, včetně másla. Mléko je nezastupitelným zdrojem bílkovin, cukru, tuků, minerálů, vitamínů a stopových prvků,“ upřesňuje pan profesor Krejsek.
Kvalitativní i kvantitativní zastoupení mléčných výrobků je dle jeho slov optimálním zdrojem pro správné fungování imunitní soustavy.
Zázračné „déčko“ z mléčného tuku..
Jaké živiny jsou v mléce a mléčných výrobcích pro naši imunitu tak nepostradatelné? V prvé řadě se jedná o vitamín D, jenž je obsažen ve velké míře v mléčném tuku. Vitamín D je odpovědný za regulaci cca 900 genů, z nichž mnohé jsou přímo zapojeny do řízení imunity.„Vitamín D posiluje naši obranu vůči patogenním mikrobům. Možná má ještě větší význam v tlumení poškozujících složek imunity, které mohou být součástí imunopatologických nemocí, např. roztroušené sklerózy,“ informuje odborník.
Díky prebiotikům zdravá střeva – centrum imunity
Je prokázáno, že naše potrava zásadně ovlivňuje obrovský ekosystém sídlící na střevní sliznici – střevní fyziologickou mikrobiotu (mikroflóru). Představuje pro ni nezbytné podněty, které zajistí její bariérové funkce, zprostředkovaně ovlivní slizniční i systémovou imunitu. Střevní mikrobiotu pozitivně stimulují složité cukry, které nazýváme prebiotika. „Prebiotika jsou v různé míře obsaženy v zelenině, luštěninách, celozrnných moukách. Z běžných potravin je prebiotik nejvíce v česneku, cibuli, obilných otrubách a překvapivě také v banánech. Prebiotika naše tělo neumí trávit. Stimulují však střevní mikrobiotu a následně pozitivně ovlivňují imunitní systém,“ pokračuje přední český imunolog a alergolog.
RECEPTY:
Krémový cibulkový dip
Ingredience:
- 1 větší cibule nasekaná najemno
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku nakrájené jarní cibulky
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- kajenský pepř (chilli papričky) dle chuti
- 1 stroužek propasírovaného česneku
- 3/4 šálku kysané smetany
- 3/4 šálku majonézy
- 1/2 šálku cottage-cheese (smetanový sýr, dle libosti)
Na ozdobu: nakrájená jarní cibulka
Na pánvičce osmahněte na oleji nasekanou cibuli cca jednu minutu. Poté snižte teplotu, zakryjte a za občasného míchání restujete dozlatova. Přidejte jarní cibulku, sůl, pepř, chilli papričky a míchejte cca 2 minuty. Přidejte česnek a míchejte ještě minutu. Poté stáhněte ze sporáku a nechte cca 15 minut vystydnout. Mezitím v menší misce vymíchejte zakysanou smetanu, majonézu a cottage-cheese (smetanový sýr). Vmíchejte cibulovou směs a dozdobte pokrájenou jarní cibulkou. Nechte uležet v lednici alespoň hodinu.
Do dipu si namáčejte pokrájenou zeleninu na tyčinky – např. papriky, řapíkatý celer, okurky, mrkev.
Chlazená jogurtová polévka s okurkou a mátou
Ingredience:
- 1 a 1/2 čajové lžičky kmínu
- 3 a 1/2 šálky bílého jogurtu
- 1 oloupaná a pokrájená středně velká okurka
- 3 lžíce jemně nasekané čerstvé máty
- 1 čerstvá a jemně nasekaná zelená chilli paprička (dle chuti, může být menší množství)
- 1/4 lžičky garam masala (indické „koření pěti vůní“)
- 1/4 lžičky soli (dle chuti)
- 1/8 lžičky bílého pepře
- Na ozdobu: lístky čerstvé máty
Pokud máte celý kmín, nadrťte ho a dejte stranou. Do mixéru dejte jogurt (můžete ho nakombinovat se zakysanou smetanou), okurku, koření (garam masala), sůl, pepř, mátu. Chilli papričku doplňte těsně před podáváním. Naservírovaný chod posypte namletým kmínem a dozdobte čerstvou mátou.
Kdo nemá rád kmín, je možné ho nahradit lehce opraženými dýňovými semínky a pro zpestření dozdobit nadrobno pokrájeným rajčetem.
Projekt bílé plus
Projekt agrární komory České republiky, Bílé plus, který si dal za úkol zvýšit konzumaci mléka a mléčných výrobků.Na projektu Bílé plus spolupracují odborníci, kteří mají dlouholeté zkušenosti s výzkumem mléka nebo s výživovým poradenstvím. Oficiální web projektu s recepty a spoustou zajímavostí o mléku a mléčných výrobcích zde.
Kam dál:
Svačinky, které děti baví a obohatí je.
Není snad diskutovanějšího tématu než stravování dětí, které si své návyky přenášejí do dospělosti.V našem článku se dozvíte jak připravit chutnou a zároveň zdravou svačinu pro vaše ,,zlatíčka” Více zde.
Připravte si doma zdravé a chutné dezerty z mléka a mléčných výrobků.
Ochutnejte krém s lesním ovocem, jogurtovou zmrzlinu, čokoládový dezert a mnoho dalšíhoMlsejte zdravě!Recepty naleznete zde.
Osvěžující a zdravé koktejly z mléka
koktejl z kiwi, broskví, citrónové šťávy, čokoládové smoothie s ořechy a další lákavé koktejly z mléka. vyzkoušejte naše recepty na zdravé mléčné koktejly. Více zde.