Kafe latte, Americano, macchiato – vyznáte se v nabídkách kaváren?

Buďte expertem přes kávové nápoje..

Dvě sklenky s kávouMáte rádi kávu, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než „presso“, ale nevíte, co od dalšího nápoje čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta.

Espresso..

Nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund – to je espresso. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14g kávy. Prvním a základním kritériem hodnocení kvality extrakce je kávová pěna na povrchu – crema – jež se během ní vytváří. Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ vysvětluje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee.

Jak jednoduše připravit mléčnou pěnu na kávu?

Napěňovač mléka pro jednoduchou přípravu mléčné pěny na kávuDopřejte si dokonalou kávu s mléčnou pěnou!Napěňovač a ohřívač mléka vhodný pro přípravu Latté, Cappuccina, Frappé a jiných nápojů na bázi napěněného nebo horkého mléka koupíte v eshopu našeho magazínu. Navíc pokud zadáte tento kód 9NFHJDCD pro naše čtenáře, máte při objednávce nad 1000,-kč dopravu zdarma!

Více zde

Ristretto..

Ristretto je kratší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, nebo-li česky lidově „kávové nakopnutí“, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu.

 

Espresso doppio (Double Shot)..

Tento oblíbený kávový nápoj je extrahován ze 14 g kávy jako espresso, ovšem množství vody v jednom šálku je dvojnásobné (60 ml).

 Espresso macchiato..

(vyslovuje se „makjáto“)

Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. „Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou.“

 Cappucino..

cappuccinoCappucino je silnější nápoj s mléčnou pěnou. Základem je espresso a teplé mléko. „Podle klasické italské receptury se jedná o tento poměr – 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. V našich kavárnách navíc nabízíme čokoládový a skořicový posyp.“

 Caffè latte..

kafe latteCaffè latte, z italského »caffèlatte« – káva a mléko – je náš nejslabší kávový nápoj, pokud porovnáváme obsah kofeinu. Připravuje se z espressa a krémového mléka. „Je to nápoj jednolité barvy (čehož docílíme rychlým prolitím espressa) s mléčnou pěnou o výšce 1 cm na povrchu a kávovou tečkou uprostřed. Primo a medio velikost si můžete vychutnat ze sklenic, massimo velikost potom ze šálku o objemu 500ml.“

 Corto Classic..

kafe CORTO CARAMELTento kávový nápoj je připraven ze dvou shotů směsi Mocha Italia s mléčnou pěnou zdobenou technikou latté art na povrchu. „Moderní kávový nápoj se servíruje ve sklence o objemu 130ml. Krátká extrakce dvou dávek espressa zaručuje, že z kávy dostanete opravdu jen to nejlepší. Silná a intenzivní, ale zároveň jemná a krémová – to je Caffe Corto. A kdo rád cestuje, neodolá právě probíhající soutěži (v září a říjnu) KÁVA CORTO PRO DVA, díky níž můžete získat nejen kávu Corto zdarma, ale především vyhrát výlet pro dva do Londýna. Sledujte facebook.com/CostaCoffeeCZ, kde se dozvíte víc.“

Flat white..

Flat white se připravuje do sklenice nebo cappuccinového šálku ze tří shotů espressa (doppio) extrahovaných stejně dlouho jako ristretto a dolévá se teplým mlékem s pěnou, která vytvoří na povrchu cca 0,5 až 1cm vrstvu.

Americano..

„Americano je espresso doplněné pro zvýšení objemu horkou vodou, a to nejčastěji v poměru 1:5,“ dodává Eva Jeřábková z Costa Coffee.

Kde koupit suroviny na koktejly a míchané nápoje?

Sirup pro ochucení kávy, koktejlů, mléka a limonád,Pestrou paletu potřeb a surovin pro míchání nápojů, koktejlů a smoothie Můžete koupit v našem eshopu. Máme pro Vád zde barmanské sirupy vhodné do kávy, smoothie, limonád a alkoholických i nealkoholických koktejlů.Najdete u nás také BIO kávu a čaj, ovocné mošty a spoustu BIO potravin, delikates a dárků. Máme pro Vás i šejkry (shaker), drtiče ledu, a další kuchyňské a barmanské potřeby.

Více zde