Recepty na osvěžující mléčné koktejly a dezerty

 Osvěžte se a mlsejte zdravě..

čokoládový desertPřemýšlíte, jak v létě zchladit žízeň nejen sobě, ale i dětem? Přinášíme vám proto s projektem na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus několik jednoduchých, ale zároveň nápaditých receptů na letní drinky, jejichž základem je mléko, tvaroh, ricotta, zakysaná smetana a další produkty z mléka.

„Mléčné výrobky jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, protože jsou pro nás zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin, minerálních látek a vitamínů,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.  „Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na náš organismus a v létě navíc dokonale osvěží.“

RECEPTY:

 

Boruvkový mls

Borůvkový mls

čerstvé nebo mražené borůvky, cukr krystal, vanilkový cukr, zakysaná smetana, balení sýra ricotta (cca 250 g)

 

Borůvky podle chuti osladíme a prohřejeme. Zakysanou smetanu rozmixujeme s ricottou a vanilkovým cukrem na hladký krém. Dáme do pohárů a polijeme horkými borůvkami.

Kvalitní a stylové přístroje pro přípravu koktejlů

Ponorné mixéry pro přípravu koktejlů V internetovém obchodě našeho magazínu pro Vás máme kvalitní stolní i ponorné mixéry vhodné pro přípravu nápojů, omáček, krémových polévek či k drcení ledu. Najdete u nás také BIO kávu, čaj, ovocné mošty a spoustu BIO produktů, delikates a dárků.

Navíc pokud zadáte tento kód 9NFHJDCD pro naše čtenáře, máte při objednávce nad 1000,-kč dopravu zdarma!

Více zde

 

tvarohový pudingTvarohový pohár s pudinkem

250 g tvarohu, sáček vanilkového pudinkového prášku, 250 ml mléka, 2-3 lžíce cukru, maliny

 

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme tuhý pudink. Ještě do horkého pudinku vmixujeme tvaroh. Polovinu směsi dáme do pohárů, nalijeme horké maliny (dle chuti ocukrujeme), pak dáme další vrstvu směsi. Pohár ozdobíme čerstvými malinami.

 

krem s lesnim ovocemKrém s lesním ovocem

250 g ricotty, ½ l mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 sáček vanilinového cukru, 3 lžíce cukru, hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz), šlehačka

 

V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty. Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.

 

jahodový krémJahodové osvěžení (pro 3 osoby)

200 g jahod, 0,4 l mléka, 1 lžíce cukru, 2 kopečky vanilkové zmrzliny

 

Jahody omyjeme, odstraníme stopky. Mixujeme spolu s mlékem a cukrem asi minutu. Pak přidáme zmrzlinu a ještě krátce mixujeme. Podáváme ozdobené lístky máty nebo meduňky a kousky nakrájených jahod. Můžeme posypat nasekanými ořechy, mandlemi nebo műsli.

 

čokoládový desert Čokoládový dezert

250 g zakysané smetany light, 1 sáček šlehačky v prášku, 50 g roztavené hořké čokolády, směs ovoce (banán, mandarinka, ananas nebo směs lesního ovoce), hoblinky čokolády na ozdobení

 

Zakysanou smetanu vyšleháme spolu se šlehačkou. Polovinu směsi dáme stranou. Do druhé poloviny postupně přidáváme čokoládu. Do misek nebo pohárů dáme vrstvu tmavé směsi, vrstvu ovoce a zakončíme vrstvou směsi bez čokolády. Hotový dezert posypeme čokoládovými hoblinkami a ozdobíme lístky máty.

 

mléčný ananasový koktejl receptMléčný koktejl ananasový

500 ml polotučného mléka, 100 ml ledově vychlazeného mléka na vytvoření pěny, 1 malá plechovka kompotovaného ananasu, šťáva z citrónu, moučkový cukr na dochucení, led

 

Ananas rozmixujeme s trochou mléka a citrónovou šťávou. Doplníme mlékem, ledem a ještě promixujeme. Nápoj nalijeme do vysokých sklenic a ozdobíme snítkou máty.

 

koktel ze zázvoru a papájiPapája-zázvorové smoothie

2 ½ hrnku papáji nakrájenou na kousky, 1 hrnek ledu, 2/3 hrnku nízkotučného bílého jogurtu, 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 polévková lžíce medu, šťáva z 2 citrónů, 16 lístků čerstvé máty

 

Všechny ingredience kromě máty rozmixujeme a dozdobíme právě lístky máty.

 

 

recept na jahodovou zmrzlinuJogurtová zmrzlina

1 velké balení bílého jogurtu, 1 kelímek smetany ke šlehání, 400 g ovoce (borůvky, jahody, maliny, rybíz), 1 vanilkový cukr

 

Ušleháme šlehačku. Jogurt rozmixujeme spolu s ovocem a cukrem. Lehce vmícháme šlehačku. Pro přípravu zmrzliny je nejlepší zmrzlinovač, pokud jej nemáte, je nutné během chlazení směsi ji několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky.

 

 

Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete zde

 

Líbil se Vám náš článek?