Poznejte tyrolskou gastronomii na oslavách jídla a vína

Farma pod kopci hor v jižním TyrolskuKdy jindy poznat jihotyrolskou gastronomii, než při příležitosti oslav jídla a vína. Törggelen, největší událost podzimu v Jižním Tyrolsku, začíná již na konci září na statcích místního farmářského sdružení Roter Hahn.

26. září v 19:00 se rozžehnou kaštanové ohně tzv. Keschtnfeuer, které oficiálně zahájí slavnosti Törggelenu. Na 24 farmách budou farmáři, kromě nabídky kvalitního vína, pražených kaštanů a přípravy místních specialit, organizovat výlety a degustační programy.

Oslavy Törggelenu jsou v Jižním Tyrolsku vrcholem vinařské sezony. Název svátku pochází ze slova Torggl, což je lis na hrozny. V dobách dávno minulých, po námaze spojené s podzimní sklizní, pozval sedlák své pomocníky na malou hostinu, tzv. “Auraumer”.

O značce kvality Roter Hahn
logo značky roterhahn Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness.

Vice o farmách zde

Ve vinařských oblastech se konala většinou ve sklepě, kde stál právě lis na víno. Od té doby se tento konec vinné sezony nazývá Törggelen. Je to pro místní i přespolní návštěvníky příležitost k návštěvě mnoha míst a farem, kde jedí, pijí a hlavně ochutnávají mladá vína. Statky a šenky, které se oslav účastní, najdete snadno, mají na dveřích poznávací znamení v podobě svazku větviček. Nejautentičtější atmosféru však přináší tzv. Buschenschank, hospůdky, které nabízejí vlastní víno. Takovou je například  Griesserhof ve Vahrn nebo Winklerhof ve Villanders.

Ať již však zavítáte kamkoliv, všude vás bude čekat vřelé přivítání, po celé dny i noci bujará zábava často za doprovodu místních kapel a také řada gurmánských zážitků. Jídlo i pití je vždy tradiční, z místních surovin a nejtypičtějším pokrmem je Schlachtplatte – talíř plný kysaného zelí, knedlíků, špeku, slaniny i párečků, ze kterého se nají i několik strávníků najednou. Zapít to můžete některou z domácích limonád, čerstvým jablečným nebo hroznovým moManželský pár na farmě v Jižním Tyrolsku při ochutnávce Jihotyrolské gastronomieštem a hlavně mladým vínem, hlavní hvězdou celých oslav.

Ale nejen víno, typickou pochutinou Törggelenu jsou i jedlé kaštany jsou. Ochutnat je můžete jen tak, pečené, z papírového kornoutu, ale i v mnoha rozličných úpravách, z nichž na jeden z nich přinášíme originální recept zde

Líbil se Vám náš článek?