Podzimní recept z kaštanů: Kaštanový Krapfen
V Jižním Tyrolsku koncem měsíce září začíná největší událost podzimu! Oslava jídla a vína tzv. Törggelen. Při této příležitosti Vám společně se sdružením místních farem Roter Hahn, přinášíme recept na tradiční pochoutku z kaštanů. Více o Tyrolských farmách se dozvíte zde.
Kaštanové Krapfen
Přísady na kynuté těsto:
- 1 kg pšeničné mouky
- 50 g kvasnic
- 20 g soli
- 200 g cukru
- asi 500 ml mléka
- 100 g másla
- 6 žloutků
- 2 vanilkové cukry
- citronová kúra
- ½ sklenice rumu
Přísady na náplň:
- 300 g pečených kaštanů
- 300 ml mléka
- 100 ml smetany
- 80 g cukru
- 1 špetka soli
- 2 polévkové lžíce rumu
Postup:
Přísady na kynuté těsto dobře promícháme do střední tuhosti a necháme vykynout. Mezitím si připravíme náplň. Pečené a oloupané kaštany vaříme společně s mlékem, smetanou, cukrem a trochou soli asi 30 minut. Celou směs následně propasírujeme, ochutíme rumem a pokud je směs moc hustá, přilijeme trochu mléka nebo smetany.
Z těsta uválíme 1 cm tlusté pláty. Vykrájíme z nich kolečka a kornoutkem na ně naneseme kaštanovou náplň. Těsto s náplní přehneme do tvaru půlměsíce a pevně stlačíme okraje. Necháme 20 minut odpočinout a poté je smažíme na rozpáleném tuku. Servírujeme je posypané cukrem a přelité máslem.