Pro imunitu i lepší trávení – Tibi krystaly v Grand Hotelu River Park
„Vodní kefír“ – vlastně fermentovaná voda – je skvělou volbou pro ty, co z nějakého důvodu nechtějí pít kefír mléčný. Má přitom všechny výhody, které fermentované potraviny nabízejí: harmonizuje mikroflóru ve střevech, a tak přispívá k lepšímu trávení, pomáhá předcházet některým onemocněním trávicí soustavy a celkově posiluje imunitu. Navíc skvěle chutná.
Vyrábí se z japonských krystalů tibi, které jsou tvořené speciálními bakteriemi. Ty se živí sacharidy, proto se při výrobě i kultivaci přidává cukr, a když se o ně dobře staráte, můžete z nich nápoj vyrábět znova a znova.
Tibi krystaly používají také v restauraci bratislavského Grand Hotelu River Park, kde se o menu stará šéfkuchař Jaroslav Žídek. V jeho „rajónu“ najdete vynikající kuchyni, která vám ještě zpříjemní pobyt v luxusním prostředí s výhledem přímo na Dunaj. Důraz se tu klade na čerstvé sezonní suroviny, ale i na zdraví prospěšné prvky v jídelníčku, jako jsou právě tibi krystaly.
Ještě než se do hotelu vydáte, můžete je podle receptu Jaroslava Žídka vyzkoušet i doma.
Nápoj z TIBI krystalů
Budete potřebovat:
3,5 l předvařené a vychlazené vody
200 g cukru
200 g tibi krystalů
60 g sušeného ovoce (rozinky, fíky)
1 ks oloupaného citronu
Nejprve si vyrobte základ:
1. Cukr rozmíchejte ve vodě.
2. Přidejte krystaly, sušené ovoce a citron.
3. Nechte tři dny kvasit, pak přeceďte do uzavíratelné lahve a skladujte v lednici.
„Takto připravený nápoj můžete pít bez příchuti, případně dochutit domácím sirupem nebo ovocným džusem,“ doporučuje Žídek.
Jak ho ještě vylepšit?
1. Do hotového nápoje přidejte podle chuti ovoce, zeleninu, zázvor nebo i kávu.
2. Nechte cca 24 hodin fermentovat.
3. Ještě jednou přeceďte a podávejte.
„V ledničce vám pak dochucený nápoj vydrží průměrně tři až čtyři dny, ale záleží na použitých přísadách. Například rajčata začnou kvasit rychleji, takže je u nich potřeba počítat s trvanlivostí do jednoho dne,“ popisuje šéfkuchař. „Nebojte se experimentovat s různými kombinacemi a testovat, jak dlouho vydrží. Chce to jen cvik.“
Na co nezapomenout:
Nikdy nepoužívejte chlorovanou vodu – hodí se buď převařená „kohoutková“ nebo neperlivá stolní voda z lahve.
Nepoužívejte kovové předměty, pouze plastový příbor i cedník. Nápoj fermentujte a skladujte v plastové nebo skleněné nádobě.
Použité krystaly propláchněte studenou nechlorovanou vodou, pak je můžete znova použít na přípravu dalšího nápoje.
Přebytečné kultivované krystaly uchovávejte v oslazené vodě v ledničce.
Pozor – nápoj z tibi krystalů může obsahovat malé množství alkoholu.
Zdroj foto: Grand Hotel River Park Bratislava