Mini-pivovary na veletrhu Salima Brno
Na veletrh jsem se těšil ze dvou důvodů. První byl profesní a druhý byl tak trochu soukromý, neboť jsem milovníkem piva z malých pivovarů.
Expozice výrobců gastronomických zařízení byla velice inspirující a měl jsem možnost seznámit se s novými trendy v technologiích, které přinesou užitek kuchařům i zákazníkům. Klobouk dolů před inženýry, kteří se zabývají takovouto bohulibou činností.
Našeho čtenáře však určitě bude zajímat spotřebitelská část výstavy, která byla i návštěvnicky mnohem nabitější. Zájemci měli možnost seznámit se s produkty z přírodního ovoce, výrobků ze šneků, pravými maďarskými uzeninami a nesmím zapomenout na stánek Polska, který mimo jiné přivezl Koryčinské sýry, o kterých jsem již psal v jiném článku ze zahraniční cesty.(zde)
Na veletrhu byla i expozice moravských vín, kterou však svojí kvalitou a cenami, dle mého názoru, předčila nabídka bulharských vín hned za rohem.
Konečně se dostávám k místu na které všichni milovníci piva čekají a tím je expozice malých pivovarů. Vstupné na tuto část výstavy nebylo součástí vstupenky na veletrh, avšak jednorázový poplatek 270,- Kč téměř nikoho neodradil a musím říct, že v odpolední části to byla nejžádanější expozice.
Přesto, že jsem se veletrhu zúčastnil až poslední den, byli všichni vystavovatelé ve skvělé náladě a ochotně s vámi hovořili na jakékoliv téma, které se týkalo jejich pivovaru a všeho kolem piva.
V nabídce jsme se mohli setkat s nabídkou od klasických desítek, až po speciály s příchutí špenátu, chilli nebo irský stout.
Já osobně jsem vyhodnotil STOUT z brněnského pivovaru Richard, jako nejlepší pivo celého veletrhu, ale může to být jen můj subjektivní názor.
Byl bych rád, pokud se veletrh malých pivovarů stane tradiční součástí Salimy v Brně a budeme moci sledovat vývoj našeho pivovarnictví.
Daniel Krysl