Gastrotipy:Polská gastronomie 1díl – Koryčinské sýry

Polské sýryPolská gastronomie..

a výrobky z Polska budí u našinců v poslední době spíše nedůvěru. Gastrovýlety se rozhodli zjistit jaká je skutečnost a vyslali  našeho reportéra Daniela Krysla k našim severním sousedům, aby vytvořil sérii reportáží a představil Polskou republiku, její kulturu, gastronomii a lidi této země, která je nám velmi blízká, ale pro mnohé z nás skrývá jistá tajemství.

V prvním díle si představíme tradiční Koryčinský sýr..

Polské sýry

Tradice výroby Koryčinského sýrsahá do sedmnáctého století – do doby, kdy v okolí města Korycin probíhaly boje Švédských a Polsko – Litevských armád. Polská armáda měla v té době velké množství Švýcarských vojáků, kteří byli se zraněními po bojích rozmístěni do okolních statků.

Jeden z těchto vojáků, okouzlen okolní krajinou, a z vděčnosti za vyléčení předal tajemství výroby tohoto sýra svým hostitelům. Od té doby se Korycinský sýr vyrábí v nezměněné podobě.

 

Polské sýry

Sýr se vyrábí ručně z kravského mléka, kdy se jako syřidlpoužívají sušené telecí žaludky. Hmota sýra se při výrobě ukládá do košíků o průměru cca 30 centimetrů a pravidelně se obrací po 20 minutách, než hmota zcela neztuhne. To umožňuje sýru uvnitř vytvořit typickou pórovitou strukturu. Poté se sýr ukládá k vyzrávání do speciálních chladících boxů. Na jeden sýr o váze 3 kg je potřeba 25 litrů nepasterovaného mléka.

Sýr se vyrábí v mnoha variantách dle použitého koření a postupem jeho vyzrávání se mění barva a tuhost sýra.

Polské sýryV roce 2005 byl sýr zapsán mezi tradiční polské výrobky v kategorii sýrů a mléčných produktů a v roce 2010 Ministerstvem zemědělství a rozvoje venkova byl Sýr Koryčínský domácí zapsán jako chráněné zeměpisné označení. Vyrábět originální Koryčinský sýr může pouze 30 výrobců.Koryčin se nachází severně od Bialystoku nedaleko od Běloruských hranic. V blízkosti nalezneme Bebřanský národní park, který je rájem ptáků – hlavně čápů, kterých zde připadá 5 na jednoho obyvatele. Krajina v okolí je mírně vlnitá se spoustou polí, luk a lesů.V příštím díle se zaměříme na turistické zajímavosti  a přírodní krásy tohoto regionu.Pro www.gastrovylety .cz Daniel Krysl

 

Fotogalerie