Je přínosnější mléko, nebo sójové a podobné rostlinné alternativy?

Projekt Bílé plus
Projekt agrární komory České republiky, Bílé plus, který si dal za úkol zvýšit konzumaci mléka a mléčných výrobků.Na projektu Bílé plus spolupracují odborníci, kteří mají dlouholeté zkušenosti s výzkumem mléka nebo s výživovým poradenstvím.

[/su_column] 

Někdy hrozí zkřížená alergická reakce

Nejčastěji využívané bývá kravské mléko, méně často jde o mléko kozí, ovčí, popř. jiné druhy. Zejména kozímu mléku jsou přisuzovány zdraví prospěšné vlastnosti. Oproti kravskému mléku má vyšší obsah vitaminů, minerálních látek a tuku.

Podobně jako mléko kravské obsahuje i mléko kozí kasein, přičemž rozlišujeme jeho 4 základní typy (αS1, αS2, β a κ). Nižší množství αS1 kaseinu je i předpokladem pro nižší alergizující potenciál kozího mléka. Kaseinová složka kozího mléka může být proměnlivá a může obsahovat více αS1 kaseinu. Popř. může vedle kaseinu alergenně působit i beta-, méně pak alfa-laktalbumin.

„Problémem může být i zkřížená alergická reakce, kdy člověk s alergií na bílkovinu kravského mléka je zároveň alergický i na bílkovinu mléka kozího nebo ovčího,“ upřesňuje odbornice.

mandlové mléko Sója má vysoký alergenní potenciál

Alergie na bílkovinu kravského mléka je nejčastější potravinovou alergií v dětském věku. Prevencí je kojení. Ve většině případů ale s přibývajícím věkem vymizí.

„U dětí se zvýšeným rizikem vzniku alergie se doporučuje nezařazovat mléko, tvarohy a jogurty do 1 roku života, a to jak mléko kravské, tak mléko kozí či ovčí. Ovšem řešením není ani podávání sojových nápojů, jelikož sója patří mezi 8 potravin s nejvyšším alergenním potenciálem,“ říká Karolína Hlavatá.

Alternativy mlék bez lepku a laktózy

Rostlinné náhrady mléka získávají na oblibě, což je jistě žádoucí, ale i zde mohou být nástrahy. Nespornou výhodou rostlinných náhrad mléka je to, že jsou zpravidla bezlepková a zejména pak bezlaktózová. Neobsahují cholesterol a mívají i nižší podíl tuku. Bývají dobře stravitelné a mnohé z nich přinášejí i nutriční profit.

„Příkladem jsou nápoje z pohanky, které obsahují rutin, jenž je důležitý pro zdraví cév. Ovesné nápoje jsou zase zdrojem rozpustné vlákniny beta glukan, který má vliv na snížení hladiny cholesterolu. Rostlinné náhrady mléka jsou vhodné pro vegany a vegetariány.“

karafa s mlékem a skleničkouOptimálně mléko i alternativy

Riziko zpravidla představují instantní nápoje, které nemají dobré složení. Na prvním místě ve výčtu surovin je často glukózo-fruktózový sirup, který přispívá ke zvyšování tělesné hmotnosti. Mnohé obsahují částečně ztužené tuky – jsou tedy i zdrojem rizikových trans nenasycených mastných kyselin. Trans nenasycené mastné kyseliny zvyšují hladinu celkového cholesterolu, snižují HDL cholesterol, působí prozánětlivě a přispívají i ke vzniku diabetu.

„Rostlinné náhrady mléka mívají v porovnání s mlékem nižší obsah bílkovin, a pokud nejsou fortifikovány o vitaminy a minerální látky, jsou relativně chudé i po této stránce. Rostlinné alternativy mléka jsou vhodným zpestřením stravy, ovšem za předpokladu, že zůstanou v jídelníčku zastoupeny i mléčné výrobky,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.

Meruňková pochoutka s ovesnými vločkami

Recepty

Přemýšlíte, jak v létě zchladit žízeň nejen sobě, ale i dětem? Přinášíme vám proto s projektem na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus několik jednoduchých, ale zároveň nápaditých receptů na letní drinky, jejichž základem je mléko, tvaroh, ricotta, zakysaná smetana a další produkty z mléka. Více zde.

dívka s mlékem a ovocnou šťávou u snídaně k článku s recepty o probiotikach

Naučte děti pít mléko!

Chcete to nejlepší pro své děti? Naučte je pít mléko! Pro naprostou většinu lidí našeho etnického původu je konzumace mléka a mléčných výrobků mimořádně prospěšná nejen s ohledem na obecné výživové dopady, ale dokonce i na funkci imunitního systému. Více zde.