Festival čokolády

Není to tak dávno..

Festival čokolády
Festival čokolády

co jsme v našem článku Tábor, město s tváří minulosti”, vyzdvihovali jeho historickou hodnotu a dnešní rozmanitost, kterou zde návštěvník nalezne. Pomalu ale jistě se zdá, že se z tohoto jihočeského města stává symbol úplně něčeho jiného. Něčeho jemného, voňavého a hlavně sladkého. Symbolem čokolády! Po skvělém muzeu čokolády a marcipánu (o kterém si můžete přečíst zde), se zde zrodil festival věnovaný této pochoutce. A premiérový ročník festivalu, který se konal první adventní víkend ve společenském domě Střelnice, nás o tom přesvědčil.

Vstupte do náruče čokolády..

Festival čokolády bavil hlavně děti
Festival čokolády bavil hlavně děti

Krásné prostory této historické budovy padly festivalu jako ulité. Organizátoři se nezaměřili jen na čoko-gurmány, ale mysleli na celé rodiny a hlavně na děti, které zde našly opravdu spoustu zábavy. Ozdobily si muffiny, vyrobily vlastní čokoládové figurky nebo čokoládová lízátka.

O tom že z čokolády lze vytvořit téměř vše jste se mohli na festivalu přesvědčit
O tom že z čokolády lze vytvořit téměř vše jste se mohli na festivalu přesvědčit

Maminky si mohly nechat namalovat portrét čokoládou a všichni si mohli smlsnout na čokoládové řece, kde teklo čtrnáct teplých čokoládových pramenů. Festival doplňovala výstava krásných čokoládových dekorací a postaviček a množství stánků, kde jste mohli zakoupit čokoládu snad z každého koutu světa.

Gastrovýlety byli u toho..

Redaktoři gastrovýletů a jejich kuchařská show
Redaktoři gastrovýletů a jejich kuchařská show

Festival doprovázela řada kuchařských show, kde i redaktoři gastrovýletů přispěli svou maličkostí a společně s restaurací Rebellion zde prezentovali molekulární gastronomii. Předvedli jsme ukázku výroby punčové zmrzliny s čokoládou za pomoci tekutého dusíku, kterou jsme zdobili pomerančovou espumou s vánočním kořením.

Dále si návštěvníci vyzkoušeli sami připravit v tekutém dusíku ovocné špízky v čokoládových omáčkách a náš spolupracovník prof.RNDr.Miroslav Raab, CSc naší prezentaci teoreticky doplňoval a také zde představil svou knížku věnovanou molekulární gastronomii. Naše vystoupení však byl jen takový střípek z nabitého festivalového programu! Jen tak namátkou vybírám z programu: malování čokoládou, přednáška o historii pěstování kakaových bobů, módní přehlídka klobouků z čokolády, kuchařská show Lucie Průšové a mnoho dalšího.

Festival čokolády stál rozhodně za návštěvu a my přejeme organizátorům celou řadu dalších ročníků, spoustu spokojených návštěvníků a hlavně sílu a elán při přeměně Tábora na symbol čokolády 🙂

Zbyněk Metelka

Fotogalerie

Líbil se Vám náš článek?