Znojemské vinobraní v záplavě vína a burčáku. Budete je poznávat všemi smysly
Vinobraní bez vína a burčáku je nemyslitelné..
Jejich všudypřítomná nabídka během Znojemského historického vinobraní, které letos připadá na 11. až 13. září, poskytne spoustu příležitostí vychutnat si ty nejlepší vzorky ze znojemské vinařské podoblasti. K tomu budete mít možnost si své znalosti o víně i otestovat, a to pod dohledem jednoho z nejpovolanějších odborníků.
Největší vinařskou novinkou letošního vinobraní bude poznávání vína všemi smysly doplněné o vědomostní test, který se zaměří na nejtypičtější odrůdy Znojemské vinařské podoblasti – Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. V rezidenci T.G.M. na Masarykově náměstí vznikne v sobotu další významná a jedinečná scéna.
Zapojte své smysly..
„Ti, kteří sem v sobotu zavítají, budou moci absolvovat vědomostní test a poznávání charakteristických znaků typických pro odrůdy Znojemska. Při jejich objevování zapojíte všech pět smyslů. I když – zapojíte vlastně i smysl šestý…,“ přibližuje s úsměvem novinku František Koudela, ředitel Znojemské Besedy, hlavního organizátora vinobraní. „Půjde o netradiční poznávání vína, a proto by si jej neměl nechat nikdo ujít,“ láká návštěvníky František Koudela. To vše bude probíhat pod taktovkou a dohledem Ivo Dvořáka, viceprezidenta Asociace sommelierů ČR. Odměnou za úspěšné zvládnutí testu bude poukaz na dva degustační vzorky ve stanu VOC Znojmo na scéně u rotundy sv. Kateřiny.
Ta je už tradičně hlavní vinařskou scénou, kde 17 vinařství sdružených do VOC Znojmo představí na sedmdesát vín z vlastní produkce, tedy vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. A soutěžit se bude i tu. Kdo uhádne, kolik lahví se letos u rotundy vypije, získá dvě vstupenky na Znojemské historické vinobraní 2016 včetně degustačních bločků k ochutnávce vín VOC Znojmo. A že půjde o opravdu skvostná vína, naznačují desítky ocenění, jež vinaři za svá vína získávají. Náhodou není ani titul Vinařství roku pro Vinařství rodiny Špalkovy či četné zastoupení dalších vinařství v Národním salónu vín – tedy mezi stovkou nejlepších vín u nás. A malá nápověda – loni se vypilo 8 200 lahví. Vína VOC Znojmo najdete i ve Vlkově věži, kde si kromě skvělých vín ze speciálního vinného baru můžete z vrcholu věže užít vyhlídku na centrum města se skleničkou v ruce.
Vinný trh..
Jednou z dalších novinek letošního ročníku vinobraní je Vinný trh, který bude mít své místo na Slepičím trhu. Formou pochůzkové degustace tu budou znojemští vinaři nabízet svá vína, a to za zvuků cimbálové muziky. Doplní je nabídka jednoho rakouského vinařství z nedalekého Retzu a návštěvníci tak budou mít možnost porovnat vína totožná charakterem dvou sousedních vinařských regionů, avšak jistě odlišná v rukopisu každého z vinařů.
Kromě rakouského vinařství Weingut Windmühlheuriger Bergmann se na Vinném trhu představí také tři vinařství, která zde svá vína během vinobraní budou prodávat vůbec poprvé. „Jsme velice rádi, že se rok od roku zapojuje do vinobraní čím dál více místních vinařů. Rádi jim proto věnujeme prostor Vinného trhu k jejich prezentaci,“ upřesňuje František Koudela. „Vůbec poprvé tak na vinobraní ochutnáte vína z chvalovického vinařství Simenon a od dvou vinařství z Nového Šalforfa – Vinařství rodiny Nápravovy a Vinařství Karel Šmudla.
A hlavně burčák!

Opomenout nesmíme burčák, nepostradatelnou součást vinobraní. Částečně zkvašený hroznový mošt, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin, najdete v nabídce snad každého z vinařství. Můžete si ho vychutnat přímo na ulici nebo nejlépe v některém z mnoha tradičních mázhauzů, což jsou uzavřená nádvoří středověkých domů a renesančních paláců, která během vinobraní fungují jako vinárny, šenky či místa pro posezení, mnohdy i s vlastním programem. Vinobraní je jedinečnou příležitostí, jak tyto prostory, veřejnosti obvykle nepřístupné, navštívit. Stávají se tak oblíbenou a vyhledávanou atrakcí.
11. — 13. 9. 2015
Čtěte také:

Chřest: kulinářský skvost s historií a zdravotními výhodami
Chřest: Kulinářský skvost s historií a zdravotními výhodami! Objevte jeho bohatou historii, nutriční hodnotu a zdravotní benefity. Rozdíly v přípravě bílého a zeleného chřestu vám pomůžou pochopit, jak nejlépe využít tuto lahůdku. Přidejte chřest do svého jídelníčku a začněte objevovat jeho chutné tajemství!

Kafe latte, Americano, macchiato – vyznáte se v nabídkách kaváren?
Buďte expertem přes kávové nápoje.. Máte rádi kávu, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než „presso“, ale nevíte, co od dalšího nápoje čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta. Espresso.. Nápoj o objemu zhruba 30 ml …

RECEPT: Matcha Hisui Latte – nápoj nejen samurajů
Je tomu stejně u kávy i čaje – pěstuje se celá řada odrůd – každá s jinými vlastnostmi a účinky, některé z nich navíc léčivé. Takovou odrůdou je i zelený čaj Matcha, pěstovaný již déle než osm set let v Japonsku, v okolí města Kakegawa v prefektuře Shizuoka. Přívlastek Hisui znamená v japonštině …

Top gastronomická událost v ČR – MAKRO Czech Gastro Fest za dveřmi
Ve dnech 4. a 5. dubna t. r. proběhne již třetí ročník, který přivede do Prahy světovou špičku gastronomie. V pražském O2 universu půjde o dva dny inspirace, jedinečných kulinářských show, odborných diskusí, prestižních soutěží a zážitků pro profesionály i širokou veřejnost. Hlavními ambasadory jsou: za profesionály v gastronomii Zdeněk Pohlreich, …

KČT otevřel sezonu 2025 na veletrzích Holiday World a Region World
Klub českých turistů již od roku 1889 udržuje a zdokonaluje unikátní síť pěších tras pro turisty a milovníky přírody. Letos zahájil sezónu na pražském výstavišti v Letňanech. V rámci mezinárodního veletrhu cestovního ruchu a regionální turistiky HOLIDAY WORLD & REGION WORLD představili zástupci Klubu svoji činnost, významné akce i aktuální trendy. M. j. …

Lákavá pozvánka ze Salcburska
S dostatečným předstihem, v polovině března, se do Prahy vypravili reprezentanti rakouské spolkové zěmě Salzbursko – obchodní ředitel Národního parku Hohe Tauern Mgr. Roland Rauch a marketingová manažerka Salzburger Land Tourismus MA Denisa Gromnicová. Na setkání s novináři, organizovaném CK Alpy ve spolupráci s Asociací novinářů a publicistů cestovního ruchu (Czech Travel Press) obšírně …

Druhá série Stezky Českem pokračuje na ČT 2
Po Stezce Českem vyrazily za šest let její existence už desetitisíce lidí. Někteří část, ti odhodlanější urazily celé dva tisíce kilometrů podél státních hranic. ČT uvedla před rokem první sérii, dokumentující pouť populárního herce Miroslava Vladyky po severní polovině Stezky s batohem na zádech. Stala se nejsledovanějším cyklem ČT2 roku 2024. …

Slunečné počasí láká k výletům na kole, zapůjčit si je můžete pohodlně u Českých drah
Půjčovny jízdních kol, které České dráhy provozují pod značkou ČD Bike, nabízejí své služby od letoška celoročně. Provozovny fungují na nádražích ve větších městech nebo turisticky atraktivních lokalitách. Zákazníci mají k dispozici celkem šest desítek půjčoven otevřených od ledna do prosince. K zapůjčení jsou elektrokola, koloběžky a samozřejmě nechybí klasická jízdní kola. …

Olomoucký Telegraph Pulse je místo, kde se chutě ladí s rytmem dne
Café, restaurant a bar Telegraph Pulse v olomouckém multifunkčním prostoru Telegraph spojuje atmosféru prostoru, prožitek z hudby a chuťové impulsy. Pulzuje podle rytmu denní doby. Zajít do něj lze na ranní kávu, víkendový brunch, business oběd s dezertem, odpolední drink s přáteli a od ledna nově i na večeři, kterou Pulse rozšířil …