V Litomyšli již posedmé vzdají hold Magdaleně Dobromile Rettigové
Posedmé se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Tato národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky v Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována. Městské gastroslavnosti k poctě největší z litomyšlských žen jsou inspirovány zejména jejím stále moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.
Téma 7. ročníku: „Pečité a sedliny“
Kapitola „Pečité“ v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nabízí recepty na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Zdánlivě jednoduchému pečení však předchází pečlivá příprava masa, jeho naložení, špikování a po dokonalém upečení do měkka pak přichází mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky. Také „sedliny“, neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem, základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Výsledný produkt však může být slaný i sladký, ve formě masitého nebo vaječného předkrmu, stejně jako nápaditého dezertu. Na něm je možno představit skutečné lahůdkářské nebo cukrářské umění, fantazii a výtvarnou kreativitu. Opravdová výzva pro aktivní účastníky sedmých gastronomických slavností v Litomyšli!
Program gastroslavností:
úterý 2. 5. až pátek 18. 5.
“O Magdaleně a selátku“ aneb děti z litomyšlských škol soutěží s obrázky M. D. Rettigové, vyhlášení vítěze v sobotu 19. 5. na Smetanově náměstí
pondělí 14. 5. až pátek 18. 5.
Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává Putování po restauracích, vařících menu kvalitní české gastronomie inspirované M. D. Rettigovou a tématem ročníku.
Rettigová znovu ve škole Školní jídelny vaří vždy jeden chod tradiční české kuchyně, strávníci za jeho konzumaci sbírají soutěžní body a vítěz získá cenu pro celou rodinu.
sobota 19. 5.
10:00 – 15:00 Soutěž ve vaření kotlíkového guláše „O kotlík starosty Litomyšle“ (Toulovcovo náměstí)
10:00 – 17:00 Zdobení (vy)pečených „Magdalenek” a vařeček Zdobení figurek z lineckého těsta a dřevěných vařeček v Zámeckém infocentru
10:30 – 11:00 Městský hřbitov Hold Magdaleně Dobromile Rettigové poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové vystoupení Sboru paní a dívek průvod na Smetanovo náměstí
11:00 – 12:00 Smetanovo náměstí TOBOGAN živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky ze slavností na téma „svatební gastronomie“ hosté v jednání
12:00 – 18:00 Gastrofestival na Smetanově náměstí Maso a rosoly jako hlavní téma povídání zajímavých hostů, kuchařských prezentací a zábavných soutěží – moderuje Aleš Cibulka S vařečkou v ruce se představí: členové národního týmu AKC ČR a SZKC, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová, a další SVÍČKOVÁ OPEN – soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry Kuchařské klání dvoučlenných týmů odborných škol Ochutnávky pokrmů, připravených vybranými restauracemi Prezentace výrobků odborných škol z Čech, Francie, Polska a Itálie Prezentace partnerských měst – Salaš U Franka Levoča, Gourmet Team Japonsko, Roden Prodej místních produktů a regionálních potravin
Dětský program se zdobením Pardubických perníků a školičkou vaření
19:00 – 22:00 Smetanovo náměstí – Slovenský hodokvas Při příležitosti 25. výročí rozdělení Československa si připomeneme nejen slovenskou kuchyni, ale i hudbu a slovenské tradice
neděle 20. 5.
11:00 – 15:00 Sousedská husička na Smetanově náměstí
11:00 – 15:00 (výdej porcí 12:00 – 13:30) Přátelské posezení se společně servírovaným obědem pod širým nebem, pečené husí stehno s variací zelí a knedlíků, hraje poberounská hudební skupina TŘEHUSK, zpívá Sbor paní a dívek. Poukaz je třeba zakoupit do 16. května v litomyšlském infocentru nebo na stránkách www.gastroslavnosti.cz.
Soutěž o nejlepší domácí bábovku 11:00 – 12:00 příjem soutěžních bábovek 13:30 – 14:00 vyhodnocení 13:00 – 16:00
Zdobení (vy)pečených „Magdalenek” a vařeček (Zámecké infocentrum)
Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává … Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 14. do 18. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku. Zájemci o účast v Gurmánské pouti navštíví restauraci, objednají si jídlo z menu dle M. D. Rettigové. Následně okomentují svůj gurmánský zážitek, případně přidají foto pokrmu na FB stránky slavností . Po každém dni vylosujeme jednoho hodnotitele, který od pořadatele dostane dárek (poukázku do restaurace, knihu Když vaří múzy, tričko, …) Hodnocení nesmí být vulgární ani nijak urážející, takový příspěvek bude smazán.
Rettigová znovu ve škole S jídly moderní české kuchyně, připravenými podle motta a tématu gastroslavností, se budou setkávat také žáci ve školních jídelnách Scolarest. Od pondělí 14. do pátku 18. května bude vždy jeden chod označený logem slavností a strávníci za jeho konzumaci obdrží razítko na soutěžní hrací kartu. Kartu s razítky soutěžící odevzdá v sobotu 19. května ve stánku pořadatele akce na Smetanově náměstí. Cena pro vítěze v jednání. “O Magdaleně a selátku“ … aneb děti z litomyšlských škol soutěží s obrázky M. D. Rettigové. Vernisáž nejlepších děl proběhne května 2018 v 17:00 v Rettigovce. Vyhlášení vítěze v sobotu 19. 5. na Smetanově náměstí. Cena pro vítěze – vstupné na pořad Smetanovy Litomyšle určený mládeži.
Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku „SVÍČKOVÁ OPEN“ (dle propozic AKC ČR Východní Čechy – Chuť Česka) Jste si jisti, že Vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří Vaše maminka neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přihlaste se a přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 19. května na litomyšlské náměstí. Každý účastník soutěže získá celoroční předplatné novin, vyhlášen bude vítěz podle hodnocení odborné poroty a vítěz podle hlasování návštěvníků. Stanete-li se vítězem, získáte poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a navíc diplom, který Váš názor definitivně potvrdí.
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše “O kotlík starosty Litomyšle” Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.
Soutěž o nejlepší bábovku Hospodyňky mohou v neděli 20. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají první 3 místa v každé kategorii.