V Litomyšli již posedmé vzdají hold Magdaleně Dobromile Rettigové

gastrofestival v LitomyšliPosedmé se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Tato národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky v Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována. Městské gastroslavnosti k poctě největší z litomyšlských žen jsou inspirovány zejména jejím stále moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.

Téma 7. ročníku: „Pečité a sedliny“

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové na obrázku servírování husy s knedlíkem a zelímKapitola „Pečité“ v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nabízí recepty na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Zdánlivě jednoduchému pečení však předchází pečlivá příprava masa, jeho naložení, špikování a po dokonalém upečení do měkka pak přichází mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky. Také „sedliny“, neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem, základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Výsledný produkt však může být slaný i sladký, ve formě masitého nebo vaječného předkrmu, stejně jako nápaditého dezertu. Na něm je možno představit skutečné lahůdkářské nebo cukrářské umění, fantazii a výtvarnou kreativitu. Opravdová výzva pro aktivní účastníky sedmých gastronomických slavností v Litomyšli!

Program gastroslavností:

  • úterý 2. 5. až pátek 18. 5. 
    • “O Magdaleně a selátku“ aneb děti z litomyšlských škol soutěží s obrázky M. D. Rettigové, vyhlášení vítěze v sobotu 19. 5. na Smetanově náměstí 
  • pondělí 14. 5. až pátek 18. 5.
    • Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává Putování po restauracích, vařících menu kvalitní české gastronomie inspirované M. D. Rettigovou a tématem ročníku.
    • Rettigová znovu ve škole Školní jídelny vaří vždy jeden chod tradiční české kuchyně, strávníci za jeho konzumaci sbírají soutěžní body a vítěz získá cenu pro celou rodinu.        
  • sobota 19. 5.      
    • 10:00 – 15:00    Soutěž ve vaření kotlíkového guláše „O kotlík starosty Litomyšle“ (Toulovcovo náměstí)
    • 10:00 – 17:00 Zdobení (vy)pečených „Magdalenek” a vařeček Zdobení figurek z lineckého těsta a dřevěných vařeček v Zámeckém infocentru
    • 10:30 – 11:00 Městský hřbitov Hold Magdaleně Dobromile Rettigové                          poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové vystoupení Sboru paní a dívek  průvod na Smetanovo náměstí
    • 11:00 – 12:00 Smetanovo náměstí TOBOGAN živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky ze slavností na téma „svatební gastronomie“ hosté v jednání
    • 12:00 – 18:00 Gastrofestival na Smetanově náměstí Maso a rosoly jako hlavní téma povídání zajímavých hostů, kuchařských prezentací a zábavných soutěží – moderuje Aleš Cibulka S vařečkou v ruce se představí: členové národního týmu AKC ČR a SZKC, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová, a další SVÍČKOVÁ OPEN – soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry Kuchařské klání dvoučlenných týmů odborných škol Ochutnávky pokrmů, připravených vybranými restauracemi Prezentace výrobků odborných škol z Čech, Francie, Polska a Itálie Prezentace partnerských měst – Salaš U Franka Levoča, Gourmet Team Japonsko, Roden Prodej místních produktů a regionálních potravin
    • Dětský program se zdobením Pardubických perníků a školičkou vaření           
    • 19:00 – 22:00 Smetanovo náměstí –  Slovenský hodokvas Při příležitosti 25. výročí rozdělení Československa si připomeneme nejen slovenskou kuchyni, ale i hudbu a slovenské tradice                            
  • neděle 20. 5.                      
    • 11:00 – 15:00      Sousedská husička na Smetanově náměstí
    • 11:00 – 15:00 (výdej porcí 12:00 – 13:30)  Přátelské posezení se společně servírovaným obědem pod širým nebem, pečené husí stehno s variací zelí a knedlíků, hraje poberounská hudební skupina TŘEHUSK, zpívá Sbor paní a dívek. Poukaz je třeba zakoupit do 16. května v litomyšlském infocentru nebo na stránkách www.gastroslavnosti.cz.
    • Soutěž o nejlepší domácí bábovku 11:00 – 12:00    příjem soutěžních bábovek 13:30 – 14:00    vyhodnocení 13:00 – 16:00   
    • Zdobení (vy)pečených „Magdalenek” a vařeček (Zámecké infocentrum)                                                          
    • Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává …   Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 14. do 18. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku. Zájemci o účast v Gurmánské pouti navštíví restauraci, objednají si jídlo z menu dle M. D. Rettigové. Následně okomentují svůj gurmánský zážitek, případně přidají foto pokrmu na FB stránky slavností . Po každém dni vylosujeme jednoho hodnotitele, který od pořadatele dostane dárek (poukázku do restaurace, knihu Když vaří múzy, tričko, …) Hodnocení nesmí být vulgární ani nijak urážející, takový příspěvek bude smazán.    
    • Rettigová znovu ve škole S jídly moderní české kuchyně, připravenými podle motta a tématu gastroslavností, se budou setkávat také žáci ve školních jídelnách Scolarest. Od pondělí 14. do pátku 18. května bude vždy jeden chod označený logem slavností a strávníci za jeho konzumaci obdrží razítko na soutěžní hrací kartu. Kartu s razítky soutěžící odevzdá v sobotu 19. května ve stánku pořadatele akce na Smetanově náměstí. Cena pro vítěze v jednání. “O Magdaleně a selátku“   … aneb děti z litomyšlských škol soutěží s obrázky M. D. Rettigové. Vernisáž nejlepších děl proběhne května 2018 v 17:00 v Rettigovce. Vyhlášení vítěze v sobotu 19. 5. na Smetanově náměstí. Cena pro vítěze – vstupné na pořad Smetanovy Litomyšle určený mládeži.  
    • Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku „SVÍČKOVÁ OPEN“ (dle propozic AKC ČR Východní Čechy – Chuť Česka) Jste si jisti, že Vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří Vaše maminka neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přihlaste se a přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 19. května na litomyšlské náměstí. Každý účastník soutěže získá celoroční předplatné novin, vyhlášen bude vítěz podle hodnocení odborné poroty a vítěz podle hlasování návštěvníků. Stanete-li se vítězem, získáte poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a navíc diplom, který Váš názor definitivně potvrdí.      
    • Soutěž ve vaření kotlíkového guláše “O kotlík starosty Litomyšle” Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.      
    • Soutěž o nejlepší bábovku Hospodyňky mohou v neděli 20. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají první 3 místa v každé kategorii.

Webové stránky pořadatele 

Líbil se Vám náš článek?