Světový den mléka

Oslavte elixír života

  přípitek s mlékem,světový den mléka Světový den vrabců, Mezinárodní den proti hluku, Světový den pozdravů. Každý den máme co slavit. Čtvrté květnové úterý (letos tedy 27.5.) si můžeme připít mlékem či mléčným koktejlem, protože na tento den připadá Mezinárodní den mléka.  Historie tohoto svátku se datuje už do roku 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů. Ti se sešli, aby mj. prodiskutovali význam mléka a jeho nezastupitelnou roli ve výživě. A protože se letos píše rok 2014, budeme slavit tento významný den již po sedmapadesáté.

Proč jsou pro nás mléko a mléčné výrobky tak nepostradatelné?

JSvětový den mlékae třeba zdůraznit, že mléko je komplexní potravinou zcela přírodního původu. Obsahuje významné makroživiny, jakými jsou plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný mléčný tuk a cenný mléčný cukr.

„Naprosto nedostižné je mléko především díky jedinečné kombinaci a zastoupení mikronutrientů. Jedná se celkem o 14 cenných minerálních látek – zejména pak vápníku – a důležitých vitamínů (A, D, E, K, F a skupina B). Důležitá je především vysoká disponibilita živin, tedy schopnost našeho organismu je využít,“ zmiňuje Ing. Jiří Kopáček, CSc. v rámci projektu Bílé plus.

 

Bílé plus2důvodů, proč zařadit do jídelníčku mléko a mléčné výrobky:

1)      Jsou vitamínová bomba – obsahují totiž vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek, mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jód.

2)      Zlepšují funkci štítné žlázy, protože se do krmných směsí dojnic přidává jód. Jeho nedostatek způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí dokonce poruchy duševního vývoje.

3)      Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek – tuto funkci plní v mléce bílkoviny.

4)      Mlékem k prevenci osteoporózy – vysoká využitelnost vápníku díky vitamínu D.

5)      Zlepšují proces krvetvorby, za což mléko vděčí obsahu železa.

6)      Správný vývoj kostry, a to díky ideálnímu poměru vápníku, fosfátů a hořčíku.

7)      Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí – hlavně zakysané ml. Výrobky.

8)      Kakao je optimální po sportu – díky vyváženému poměru bílkovin a sacharidů napomáhá regeneraci svalů a zároveň zabraňuje dehydrataci po výkonu.

mléko Připijte si mlékem

Mléko v plném rozsahu ničím jiným nenahradíme. Oslavte společně s námi Světový den mléka jak jinak než „mléčným“ přípitkem.

Bílé plus

bílé plusprojekt agrární komory České republiky, Bílé plus, který si dal za úkol zvýšit konzumaci mléka a mléčných výrobků. Na projektu Bílé plus spolupracují odborníci, kteří mají dlouholeté zkušenosti s výzkumem mléka nebo s výživovým poradenstvím.

 

Chcete-li se dozvědět více o mléce a mléčných výrobcích nebo se inspirovat zajímavými, ale především chutnými a zdravými recepty, navštivte oficiální web projektu.

Recepty  z mléčných výrobků 

 

Recept na čokoládové MousseČokoládový mousse

  •  1l smetany 33-35%
  • 400 g čokolády (kvalitní) – podle chuti – např. 200 g hořké a 200g bílé
  • 100 ml cukerného rozvaru (připraví se v kastrůlku – do varu se přivede cukr smíchaný s malým množstvím vody tak, aby se nám vytvořila řidší kašička)
  • 4 žloutky

 

  1.          Žloutky s cukerným rozvarem vyšleháme ve vodní lázni
  2.          Čokoládu (čokolády) rozpustíme ve vodní lázni
  3.          Vyšleháme šlehačku
  4.          Žloutky a čokoládu spojíme (příp. polovinu žloutků do každé čokolády)
  5.          Postupně zlehka zamícháme smetanu
  6.          Prokládáme střídavě tmavou a světlou vrstvu

Tip: Dezert můžete připravit do skla, nebo využijete korpus (cca 300 g nastrouhaných sušenek a 200 g másla, jež smícháte a namačkáte do formy), na který dáte podle vrstev čokoládovou směs. 

 

GRILOVANÉ ROLKYGRILOVANÉ ROLKY PLNĚNÉ CUKETOU, ANGLICKOU SLANINOU A SÝREM

  • 2 menší cukety
  • plátky anglické slaniny
  • stroužek česneku
  • sýr Cottage
  • nakládaná sušená rajčata
  • bazalka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup:

1. Cuketu podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme cca 15 min. „vypotit“.

2. Na olivovém oleji lehce osmahneme nahrubo nasekaný česnek, přidáme nakrájená sušená rajčata a sýr.

3. Dle chuti osolíme a opepříme, nakonec přidáme nasekanou bazalku.

4. Na plátky cukety klademe plátky anglické slaniny a naplníme připravenou směsí.

5. Srolujeme malé závitky, které propíchneme párátky.

6. Na grilu připravujeme asi 5-10 minut.

 

Indická pomazánkaIndická pomazánka

  • 200g sýru Feta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulku
  • Černé olivy
  • Pažitka

Postup:

  1. Sýr rozetřeme s olejem, prolisovaným česnekem a najemno nasekanou cibulkou.
  2. Přidáme pokrájené olivy a promícháme.
  3. Natřeme na pečivo nebo chléb, dozdobíme olivami a pažitkou.

Kam dál:

Dívka mléka

Laktózová intolerance a alergie na mléko,problém který trápí nejednu rodinu. Podívali jsme se na problematiku alergie na mléko důkladněji. Více..