Festival: Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové

Logo gastronomického festivalu v Litomyšli  Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily RettigovéOdkaz největší české kuchařky..

která hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu a experimentovaly,žije!

V Litomyšli letos (2015) proběhne již čtvrtý ročník gastronomických slavností nesoucí jméno jedné nejslavnějších litomyšlských žen, Magdaleny Dobromily Rettigové.  Tento ročník bude mimořádně slavnostní! Připomene výročí 230 let od jejího narození (Všeradice 31. 1. 1785) a také 170 let od úmrtí (Litomyšl 5. 8. 1845).

Téma ročníku: „Zemčata a zelené věci“

Děti modelují z cukrářské hmoty na gastronomickém festivalu v Litomyšli  Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily RettigovéTentokrát se slavnosti zaměří především na potravinářské produkty českých zemědělců a kvalitní výrobky přímo z farem. Těšit se můžete na kuchařské prezentace, klání kuchařů o titul slavností, hudební doprovod, či bohatý program pro nejmenší návštěvníky, například zdobení perníčků, školička vaření, sladké modelování a mnoho dalšího!

Zábavné soutěže festivalu

 Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku „SVÍČKOVÁ OPEN“ 

Prezentace kuchařů na gastronomických slavnostech v Litomyšli  Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily RettigovéJste si jisti, že Vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří Vaše maminka neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 23. května na litomyšlské náměstí a porota stejně jako návštěvníci ji ohodnotí. Pokud vaříte opravdu nejlepší svíčkovou, pak získáte cenu od firmy Orion Litomyšl a diplom, který Váš názor definitivně potvrdí.

Soutěž o nejlepší bábovku

Hodnocení poroty při soutěži o nejlepší bábovku na  Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily RettigovéHospodyňky mohou v neděli 24. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají všichni účastníci, vítězové samozřejmě největší.

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše “O kotlík starosty Litomyšle”

 Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové - na obrázku návštěvníci festivaluVaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta kamarádů, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.

Soutěž jedlíků bramborových knedlíků – AKC ČR Východní Čechy

Jez do polosyta, … nebojte se – budem se soutěžit o to, kdo sní nejvíce bramborových knedlíků sypaných smaženou cibulkou v časovém limitu, žádné přejídání a povolování knoflíků nehrozí.

Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť

 Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové na obrázku servírování husy s knedlíkem a zelímZapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 11. do 22. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové nebo pokrmy moderní české kuchyně, vařené v duchu motta slavností. Návštěvníci obdrží za jejich konzumaci razítko restaurace do „Karty účastníka Gurmánské pouti“. Kartu s razítky a adresou účastník odevzdá v sobotu 23. května ve stánku pořadatele na Smetanově náměstí. Každý, kdo získá alespoň 4 různá razítka, obdrží hodnotnou cenu. Vyhodnocení soutěže proběhne 23. května v podvečer na Smetanově náměstí.

 

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové

Litomyšl 22. – 24. května 2015

 


Líbil se Vám náš článek?