Vinařství Tiská perla 

 Nedaleko srbské metropole Novi Sad se nachází malá obec Novi Bečej . Město leží na břehu řeky Tisa, stejně tak jako samotné vinařství, nazvané podle ní „Tiská perla“. Jeho jistou výjimečnost podtrhuje skutečnost, že tento břeh náleží stejnojmennému ostrovu, který tu Tisa vytváří spolu s tzv. Mrtvým ramenem. Jaká vína se tu rodí? Již v minulosti byla – podobně jako zdejší pálenka – proslulá po celé Evropě díky své charakteristické muškátové vůni a příchuti.

Snídaně na slámě
Pokud navštívíte Srbsko v době vinobraní, neváhejte a domluvte si na vinicích tradiční pohoštění nazvané Snídaně na slámě. Jde o nezapomenutelný zážitek v podobě ochutnávky místních specialit v malebných kulisách vinice. Doporučuji také projížďku vinicí v povozu, taženým koňmi.
Po staletí bývala – díky své skvělé kvalitě – nazývána také „vínem pro aristokracii“. Přesto, že díky přelévající se historii víno na čas pozbylo své proslulosti, v posledních letech se navrátilo mezi enologické poklady. Jeho hodnotu v současnosti podtrhuje fakt, že réva, z níž vzniká, se rodí pouze na aluviálním písčitém podloží v srdci srbské Vojvodiny, v geografickém trojúhelníku, vymezeném obcemi Novi Bečej, Bečej a Čurug. Jde o autochthonní odrůdu, kterou nenajdeme nikde jinde na celém světě. Najdeme ji pod jménem Muscat Krokan. Nicméně obchodní značku Tisa Pearl zpopularizoval ještě i místní druh melounů výborné chuti a kvality. Zajímáme-li se o prapůvod této odrůdy, dostaneme se až do Francie, kde se vykytuje pod jménem Muscat Fleur D´Oranger. Jde o víno bílé, dle rodokmenu vyšlechtěné z rodičů Muscat A Petits Grains Blancs a Chasselas, charakteristických díky své muškátové chuti.

Tisa Pearl není jediným produktem, který se na ostrově rodí. Druhým originálem je Pearl Rose. Jde o kupáž Cabernet Frank a Muscat Hamburg. Výsledkem je suché, harmonické, jemné růžové víno s aromatem a příchutí muškátových květů. Obě značky se mohou chlubit vynikající kvalitou a své staleté tradici rozhodně nezůstávají nic dlužny.

Vinařství Tiská perla
Líbil se Vám náš článek?