Tradiční zabíjačka v Masných krámech

Restaurace Masné krámy chystá již sedmý ročník tradiční jihočeské zabíjačky. Zabíjačka začne v pátek 22. ledna ve 14:00. Po rozbourání vepřových půlek bude následovat výroba jitrnic, jelítek a dalších lahůdek z nejčerstvějších surovin přímo před zraky chodců v Krajinské ulici. Vyrobené dobroty se v zápětí objeví na stolech v Masných krámech. Ukázky tradiční řeznické práce budou „předkrmem“ k „Vepřovým hodům“, které budou pokračovat až do 31. ledna.

Mastné krámy České BudějoviceŠéfkuchař restaurace Masné krámy připravuje pro hosty tradiční jihočeskou zabíjačku, spojenou s „Vepřovými hody“. V pátek 22. ledna ve 14:00 začne šéfkuchař Luděk Hauser ve spolupráci s řeznickým mistrem Kamilem Taiblem zpracovávat maso z pěti vepřů, které dodá společnost „Maso Uzeniny Písek, a.s.“. Přímo před zraky chodců v Krajinské ulici se čerstvé maso začne proměňovat v klasické delikatesy – jitrnice, jelítka, tmavou tlačenku a jiné dobroty. Zabíjačkové speciality se vzápětí objeví na stolech hostů v Masných krámech. S prodejem „přes ulici“ organizátoři nepočítají. „Vepřové hody“ budou probíhat až do 31. ledna

Zabíjačka a „Vepřové hody“ patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce. Letos se uskuteční již sedmý ročník. „Zájem veřejnosti bývá obrovský i díky tomu, že část řeznické práce probíhá přímo na ulici. I na vesnici dnes mají lidé stále méně příležitostí podívat se na zpracování masa, vaření ovaru v klasickém „brutaru“, ruční nabíjení jitrnic a jelítek nebo krájení sádla na škvarky,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.

Masné krámy chystají i letos řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Nejbližší gastroakce – „Dny slovenské kuchyně“ – proběhne ve druhé polovině února. Restaurace nabízí hostům klasickou staročeskou kuchyni a především dokonale ošetřené čepované pivo, zejména kroužkovaný ležák Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace je 200 míst.

Vepřové hody v Masných krámech
Mastné krámy

  • Menší pokrmy pod pivo
    • 150g Domácí tláča, 1ks chléb 64,- Kč
    • 100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb 49,- Kč
    • 100g Domácí uzené, hořčice kyselá okurka, křen 1ks chléb 79,- Kč
  • Polévky
    • 0,22 l „Prdelačka“ – ovarová polévka s kroupami 35,- Kč
  • Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
    • 1100g Zabijačkový talíř /2ks jitrnička, 2ks jelítko, 1pc grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí, hořčice, křen/ 410,- Kč
  • Hlavní pokrmy
    • 200g Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík 89,- Kč
    • 250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb 98,- Kč
    • 170g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 85,- Kč
    • 170g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 85,- Kč
    • 200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát 109,- Kč
    • 400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb 129,- Kč
  • Doporučujeme k masu
    • 1 ks chléb /1/ 6,- Kč 160g
    • Syrové kysané zelí 25,- Kč
    • 200g Zelný salát s křenem 37,- Kč
  • Sladká tečka
  • 200g Flambovaný krupicový trhanec, jablečné pyré, skořice 49,- Kč
Líbil se Vám náš článek?