Recept:Mrkvová polévka s pomerančem, medem a zázvorem

podzimPomalu a jistě se blíží sychravý podzim, kdy na zahřátí organizmu doporučujeme, poctivou zeleninovou polévku. Proto Vám přinášíme recept na mrkvovou polévku s pomerančem a zázvorem. Polévka je zahuštěná pouze brambory a zeleninou takže je vhodná i při bezlepkové dietě.

holčička s mrkví na zahrádce, fotka k článku s receptem na mrkvovou polévkuSuroviny:

(cca 10 porcí )

  • 0,1l olivový olej
  • 1 větší cibule nebo 3 šalotky
  • 1 kg mrkve
  • 0,3l čerstvé pomerančové šťávy
  • 0,08 čerstvého zázvoru
  • 3-5 lžíc medu (jaký med vybrat se dozvíte v našem článku zde)
  • Vinný nebo jablečný ocet
  • 2 ks badyánu
  • 1  tyčinka skořice
  • sůl
  • pepř
  • 0,5 kg Brambor
  • 0,15l smetany (nejlépe 33%)

Postup:

PomerančNa olivovém oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibuli nebo v lepším případě šalotku, která je jemnější. Přidáme očištěnou, na kostky nakrájenou mrkev a zázvor,celý badyán a skořici. Zlehka orestujeme, přidáme med který necháme lehce zkaramelizovat. Zakápneme vinným octem, který necháme vyvařit a následně vše zalijeme  pomerančovou šťávou kterou trochu svaříme a nakonec zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Přidáme na kostky nakrájené brambory, sůl, pepř a vaříme vše doměkka. Vyjmeme badyán a skořici.

mrkvová polévkaNa závěr do polévky zavaříme smetanu ( ideálně 33%) a vše rozmixujeme. Přes jemný cedník polévku následně propasírujeme zpět do hrnce, dochutíme dle chuti ještě solí, pepřem a medem a krátce převaříme.

Mrkvová polévka s pomerančem, medem a zázvoremPro efekt můžete polévku podávat s vyšlehanou mléčnou pěnou.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Pro www.gastrovylety.cz Zbyněk Metelka

Kam dál:

recepty z dýně

Podzimní recepty z dýně

S otázkou jakou dýni vybrat a co dobrého z ní uvařit jsme se obrátili na  šéfkuchaře Žižkovské restaurace Rebellion Dušana Metelky.Více zde.