Podzim je tady a s ním Vám přinášíme recepty z dýně
S podzimem přichází sezóna dýní…
S otázkou jakou dýni vybrat a co dobrého z ní uvařit jsme se obrátili na šéfkuchaře Žižkovské restaurace Rebellion Dušana Metelky.
Dýně- kterou vybrat?
Tyto krásné plody nepřeberného množství tvarů a barev mám rád. Nejraději vařím z dýně Hokkaidó. Pochází z japonského ostrova stejného jména a dnes se běžně pěstuje i u nás. Má velmi dobrou sladkou chuť vhodnou na široké použití v kuchyni a lze jí konzumovat i za syrova. Je dost tvrdá a tak pozor při krájení, ale po krátkém vaření změkne. Jako jedna z mála dýní není potřeba loupat.. Podobnou chuť má dýně muškátová a lze jí v receptech nahradit. Výborně se hodí na krémovou polévku, do omáček nebo třeba do bramborového guláše. Výborná je také upečená s kapkou oleje popř. lehce osolit a podávat s Crème fraîche. (Francouzský tip zakysané smetany – pozn.redakce)
Z dalších druhů dýní ještě doporučuji máslovou, která vypadá jak velká hruška a je velmi jemná nebo špagetová tvořící v dužině dlouhé špagety. Nezapomeňte na semínka a to nejlépe z dýně olejné, mají vysoký obsah zinku, který nám často chybí.
Recept na Dýňovou polévku
Potřebné suroviny na cca 10 porcí:
- Dýně Hokkaidó 1ks
- Rozmarýn
- Sůl
- Smetana 33% 0.2l
- Máslo 0.1kg
- Sýr Gorgonzola 0.1kg
Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na větší kostky. Restujeme na másle či oleji, přidáme snítku rozmarýnu a podlijeme vodou. Dusíme do měkka cca 10 min. přidáme sýr s modrou či zelenou plísní (doporučuji gorgonzolu). Vše dobře rozmixujeme na jemný krém a na konec zjemníme smetanou nad 30% a osolíme. Polévku můžeme ozdobit praženými dýňovými semínky nebo např.opečenou hlívou ústřičnou.
Bramborový guláš s dýní
Potřebné suroviny na cca 10 porcí:
- Dýně Hokkaidó 1ks
- Brambory 2kg
- Česnek cca 5 stroužků
- Sůl
- drcený kmín
- majoránka
- pepř
- dle chuti tofu nebo uzenina
Na cibulce krátce restujeme nakrájenou dýni na větší kostky, přidáme drcený kmín, na plátky nakrájený česnek a trochu pepře. Vše opět krátce orestujeme. Dále vložíme na menší kostky nakrájené brambory (aby se dýně nerozvařila), osolíme a podlijeme vodou. Na závěr dochutíme solí, a majoránkou. Do guláše lze přidat uzené tofu popř.uzeninu.
pro www.gastrovylety.cz Dušan Metelka