Recept: Sváteční croissanty s netradičními mléčnými náplněmi
Michal Nikodém,majitel kulinářské školy Ola Kala, připravil pro projekt Bílé plus recepty na sváteční croissanty s netradičními slanými i sladkými mléčnými náplněmi. Nechte se inspirovat a připravte čerstvé domácí croissanty na Váš sváteční stůl. Slanou verzi doporučujeme k Silvestrovským oslavám.
Domácí Croissants
Kynuté těsto:
- 250 g másla
- 500 g hladká mouka
- 50 g cukr krupice
- špetka soli
- 20 g droždí
- 5 žloutků
- 250 g mléka
[su_column]
Postup:
Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na 30 minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem.
- Vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny
- Necháme 20 minut v lednici odpočinout
- Znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny
- Necháme 20 minut v lednici odpočinout
- Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny
- Poté necháme přes noc v lednici nakynout
Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15 – 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem a upečeme v troubě při 180°C cca 10 – 12 minut.
Sladké náplně
Griliášovo-čokoládová
100 g lučina
50 g griliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté)
2 lžíce kandovaného pomeranče
100 g čokolády (60%)
Višňová
200 g višní (mražených)
2 lžičky škrobu
1 lžička perníkového koření
100 g tuhého tvarohu
Cukr a rum dle chuti
Postup:
Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí. Necháme vychladit. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.
Slané náplně
1. Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela – na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.
2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy – na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.