Recept: Sváteční croissanty s netradičními mléčnými náplněmi

Projekt Bílé plus
Projekt agrární komory České republiky, Bílé plus, který si dal za úkol zvýšit konzumaci mléka a mléčných výrobků.Na projektu Bílé plus spolupracují odborníci, kteří mají dlouholeté zkušenosti s výzkumem mléka nebo s výživovým poradenstvím.

[/su_column]

Postup:
Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na 30 minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem.

  • Vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny
  • Necháme 20 minut v lednici odpočinout
  • Znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny
  • Necháme 20 minut v lednici odpočinout
  • Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny
  • Poté necháme přes noc v lednici nakynout

Recept na croissanty -plnění croissantůZ těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15 – 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem a upečeme v troubě při 180°C cca 10 – 12 minut.

Sladké náplně

Griliášovo-čokoládová

100 g lučina
50 g griliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté)
2 lžíce kandovaného pomeranče
100 g čokolády (60%)

Višňová

200 g višní (mražených)
2 lžičky škrobu
1 lžička perníkového koření
100 g tuhého tvarohu
Cukr a rum dle chuti

Postup:
Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí. Necháme vychladit. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.

Slané náplně

1. Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela – na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.
2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy – na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.

Pravá Peruánská (aztécká) vánoční horká čokoláda
croissant a čokoládaK čerstvě upečeným croissantům doporučujeme vánoční horkou čokoládu. Recept od Michala Nikodéma pro Bílé plus naleznete zde.