Recept: Francouzská cibulačka
Za historií francouzské cibulačky..
cibulová polévka je jedním z nejstarších pokrmů. Předpokládá se, že existuje už od doby, kdy se začala cíleně pěstovat cibule. Největšího rozmachu se cibulačka dočkala v antickém Řecku a Římě. Byla to velmi levná a nenáročná plodina, která posloužila jak hladové chudině, tak císařům. Předpokládá se, že svou nynější podobu získala až ve Francii na přelomu 17. a 18. století. Předtím se totiž nedělal žádný karamelizovaný cibulový základ, ale cibule se jen vařila. Karamelizace cibule je dnes hlavní nosný prvek chuti cibulačky.
Neexistuje žádný pevně stanovený a jediný správný recept. Všude se cibulačka připravuje trochu jinak. Zásadním předpokladem je ovšem vždy důsledná karamelizace cibule.
Francouzská cibulačka -recept z mini-kuchařky Kvalitního evropského výrobku
[su_column]Ingredience:
- 7 lžic olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 900 g Všestarské cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2,3 litru drůbežího vývaru
- 200 ml červeného vína
- 1,5 lžičky soli
- černý pepř
- 16 krajíčků bagety
- 60 g nastrouhaného sýra typu ementál
- petrželka na ozdobení[/su_column]
Smícháme 3 lžíce oleje s utřeným česnekem, zakryjeme a necháme stát. Zbytek oleje rozpálíme a dusíme na něm plátky Všestarské cibule dozlatova. Přidáme mouku, vývar, víno, sůl a pepř. Uvedeme do varu a pod pokličkou vaříme mírným varem 15 minut. Plátky bagety potřeme po obou stranách směsí česneku a oleje. Pečeme je 10 minut dokřupava. Do každého talíře vložíme dva krajíčky bagety a přelijeme polévkou. Posypeme sýrem a podáváme se zbylou opečenou bagetou. Nakonec ozdobíme petrželkou.
[su_button url=“http://www.oznaceni-eu.cz“ target=“blank“ style=“bubbles“ background=“#1ac948″ color=“#111010″ size=“5″ center=“yes“ icon=“icon: arrow-right“]Informace o evropském značení potravin a další recepty[/su_button]