Recept: Francouzská cibulačka

Za historií francouzské cibulačky..

Francouzská cibulačka se sírovým krutonem, obrázek k receptu na cibulačku cibulová polévka je jedním z nejstarších pokrmů. Předpokládá se, že existuje už od doby, kdy se začala cíleně pěstovat cibule. Největšího rozmachu se cibulačka dočkala v antickém Řecku a Římě. Byla to velmi levná a nenáročná plodina, která posloužila jak hladové chudině, tak císařům. Předpokládá se, že svou nynější podobu získala až ve Francii na přelomu 17. a 18. století. Předtím se totiž nedělal žádný karamelizovaný cibulový základ, ale cibule se jen vařila. Karamelizace cibule je dnes hlavní nosný prvek chuti cibulačky.

Neexistuje žádný pevně stanovený a jediný správný recept. Všude se cibulačka připravuje trochu jinak. Zásadním předpokladem je ovšem vždy důsledná karamelizace cibule.

Francouzská cibulačka -recept z mini-kuchařky Kvalitního evropského výrobku

Ingredience:

  • 7 lžic olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 900 g Všestarské cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2,3 litru drůbežího vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 1,5 lžičky soli
  • černý pepř
  • 16 krajíčků bagety
  • 60 g nastrouhaného sýra typu ementál
  • petrželka na ozdobení

Smícháme 3 lžíce oleje s utřeným česnekem, zakryjeme a necháme stát. Zbytek oleje rozpálíme a dusíme na něm plátky Všestarské cibule dozlatova. Přidáme mouku, vývar, víno, sůl a pepř. Uvedeme do varu a pod pokličkou vaříme mírným varem 15 minut. Plátky bagety potřeme po obou stranách směsí česneku a oleje. Pečeme je 10 minut dokřupava. Do každého talíře vložíme dva krajíčky bagety a přelijeme polévkou. Posypeme sýrem a podáváme se zbylou opečenou bagetou. Nakonec ozdobíme petrželkou.