Pohanka podporuje zdraví mnoha důležitých orgánů
Pohankové kroupy vás překvapí! Jsou chutnější a zábavnější ingrediencí, než si většina lidí možná myslí. Dokážou vykouzlit báječné zapečené i vařené pokrmy, sladké i slané, a jsou bezlepkové.
Navíc jsou skvělou součástí výživy pro mnoho důležitých tělesných orgánů.
„Pohanka je nutričně velmi bohatá – obsahuje vitamíny řady B, aminokyseliny a vlákninu. Posiluje naši imunitu a podporuje sexuální funkce. Je vhodná i při silné a dlouhé menstruaci,“ vysvětluje Barbora Hernychová, produktová specialistka firmy Pro Bio.
Vyzkoušejte některý z našich receptů a budete nadšeni vy i váš partner.
Pohankové kroupy PROBIO – Pohankové kroupy PROBIO jsou loupané v bezlepkovém bio mlýně mechanicky, proto mají světlou barvu, jsou plné živin a užijí si i vyznavači RAW. 500g 53,- Kč na www.probio.cz
Tři skvělé recepty s pohankovými kroupami
Houbová pohanka s rukolou (zdroj: www.probio.cz)
Doba přípravy: 40min
Ingredience:
- 200 g pohankových krup Bioharmonie
- extra panenský olivový olej Biolinie
- 1 kostka zeleninového bujónu Biolinie (400 ml zeleninového vývaru)
- 1 cibule
- 100 g čerstvých hub
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- rukola
- mletý černý pepř Sonnentor
- sůl Biosal
Postup:
Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, očištěné houby na plátky.
Houby orestujte na oleji, přidejte cibulku s česnekem a za stálého míchání je nechte zpěnit. Podlijte 100 ml vývaru a poduste do změknutí. Pohanku orestujte na oleji, poté přilijte 300 ml zeleninového vývaru, citronovou šťávu a osolte. Pohanku vařte 3 minuty a 30 minut ji nechte dojít.
Houbovou směs smíchejte s pohankou a dochuťte solí a pepřem. Nakonec vmíchejte rukolu, která jídlu dodá charakteristickou chuť.
Krémové pohankové rizoto (zdroj: www.probio.cz)
Doba přípravy: 30min
Ingredience:
- 200 g pohanky kroupy Bioharmonie
- 100 g červené rýže Bioharmonie
- 2 lžíce slunečnicového oleje Biolinie
- 2 kostky zeleninového bujónu Biolinie
- 200 ml rýžového krému na pečení a vaření Isola Bio
- sůl Biosal
- 200 g pórku
- 40 g másla
- 2 lžíce sójové omáčky Tamari
Postup:
Pohanku uvařte v zeleninovém vývaru, dle návodu na obale. Červenou rýži vařte v zeleninovém vývaru a slunečnicovém oleji doměkka.
Na másle zpěňte na kolečka nakrájený pórek, přidejte uvařenou pohanku, červenou rýži a rýžový krém, promíchejte a dochuťte Tamari omáčkou. Podávejte jako přílohu s masem nebo zeleninou.
Pohanková pomazánka (zdroj: www.probio.cz)
Doba přípravy: 20min
Ingredience:
- 100 g pohanka kroupy Bioharmonie
- 2 cibule
- 6 velkých stroužků česneku
- 2 nakládané okurky
- 1 lžíce hořčice Zwergenwiese
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička majoránky Sonnentor
- Sůl Biosal
- Pepř Sonnentor
Postup:
Pohanku zalijte 1:2 vodou a osolte. Vařte 3 minuty a 30 minut nechte dojít pod pokličkou. Mezitím si do zlatova osmažte nadrobno nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený česnek. Pohanku, cibulku s česnekem, nadrobno nakrájenou okurku, hořčici, lahůdkové droždí a majoránku smíchejte. Vše dochuťte solí a pepřem.
Pomazánku mažte ve vysoké vrstvě na chléb a posypte naklíčeným mungem.