Pohanka podporuje zdraví mnoha důležitých orgánů

Pohankové kroupy vás překvapí! Jsou chutnější a zábavnější ingrediencí, než si většina lidí možná myslí. Dokážou vykouzlit báječné zapečené i vařené pokrmy, sladké i slané, a jsou bezlepkové.

Navíc jsou skvělou součástí výživy pro mnoho důležitých tělesných orgánů.

„Pohanka je nutričně velmi bohatá – obsahuje vitamíny řady B, aminokyseliny a vlákninu. Posiluje naši imunitu a podporuje sexuální funkce. Je vhodná i při silné a dlouhé menstruaci,“ vysvětluje Barbora Hernychová, produktová specialistka firmy Pro Bio.

Vyzkoušejte některý z našich receptů a budete nadšeni vy i váš partner.

Pohankové kroupy PROBIO – Pohankové kroupy PROBIO jsou loupané v bezlepkovém bio mlýně mechanicky, proto mají světlou barvu, jsou plné živin a užijí si i vyznavači RAW. 500g 53,- Kč na www.probio.cz

Tři skvělé recepty s pohankovými kroupami

Houbová pohanka s rukolou (zdroj: www.probio.cz)

Doba přípravy: 40min

Ingredience:

  • 200 g pohankových krup Bioharmonie
  • extra panenský olivový olej Biolinie
  • 1 kostka zeleninového bujónu Biolinie (400 ml zeleninového vývaru)
  • 1 cibule
  • 100 g čerstvých hub
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • rukola
  • mletý černý pepř Sonnentor
  • sůl Biosal

Postup:

Pohankové kroupy properte ve studené vodě a nechte okapat. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, očištěné houby na plátky.

Houby orestujte na oleji, přidejte cibulku s česnekem a za stálého míchání je nechte zpěnit. Podlijte 100 ml vývaru a poduste do změknutí.  Pohanku orestujte na oleji, poté přilijte 300 ml zeleninového vývaru, citronovou šťávu a osolte. Pohanku vařte 3 minuty a 30 minut ji nechte dojít.

Houbovou směs smíchejte s pohankou a dochuťte solí a pepřem. Nakonec vmíchejte rukolu, která jídlu dodá charakteristickou chuť.

Krémové pohankové rizoto (zdroj: www.probio.cz)

Doba přípravy: 30min

Ingredience:

  • 200 g pohanky kroupy Bioharmonie
  • 100 g červené rýže Bioharmonie
  • 2 lžíce slunečnicového oleje Biolinie
  • 2 kostky zeleninového bujónu Biolinie
  • 200 ml rýžového krému na pečení a vaření Isola Bio
  • sůl Biosal
  • 200 g pórku
  • 40 g másla
  • 2 lžíce sójové omáčky Tamari

Postup:

Pohanku uvařte v zeleninovém vývaru, dle návodu na obale. Červenou rýži vařte v zeleninovém vývaru a slunečnicovém oleji doměkka.

Na másle zpěňte na kolečka nakrájený pórek, přidejte uvařenou pohanku, červenou rýži a rýžový krém, promíchejte a dochuťte Tamari omáčkou. Podávejte jako přílohu s masem nebo zeleninou.

Pohanková pomazánka (zdroj: www.probio.cz)

Doba přípravy: 20min

Ingredience:

  • 100 g pohanka kroupy Bioharmonie
  • 2 cibule
  • 6 velkých stroužků česneku
  • 2 nakládané okurky
  • 1 lžíce hořčice Zwergenwiese
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička majoránky Sonnentor
  • Sůl Biosal
  • Pepř Sonnentor

Postup:

Pohanku zalijte 1:2 vodou a osolte. Vařte 3 minuty a 30 minut nechte dojít pod pokličkou. Mezitím si do zlatova osmažte nadrobno nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený česnek. Pohanku, cibulku s česnekem, nadrobno nakrájenou okurku, hořčici, lahůdkové droždí a majoránku smíchejte. Vše dochuťte solí a pepřem.

Pomazánku mažte ve vysoké vrstvě na chléb a posypte naklíčeným mungem.

 

Líbil se Vám náš článek?