Oslavte den mléka 2016

Jak jednoduše ohřát mléko?

Jak ohřát jednoduše mléko?Snadné ohřívání mléka! Mlékovar je vyroben z kvalitní dvouplášťové oceli s termoakumulačními vlastnostmi pro rychlý rozvod tepla a úsporu energie. Mlékovar je opatřen sendvičovým dnem, soft rukojetí, signalizační píšťalkou a stupnicí litráže. Snadná údržba a čištění. Na našem Eshopu za 379,-Kč

Více zde
[/su_column]

Zcela zásadní postavení ve výživě má mléko pro svůj vysoký obsah vitamínu D. Je třeba zdůraznit, že vitamín D se nachází v tukové složce. Je tedy v dostatečné míře přítomen v plnotučném mléce, másle a tučných mléčných výrobcích.

„Vitamín D je spolu s vápníkem a fosforem obsaženým v mléce nezbytný pro obnovu kostní hmoty, tj. brání osteoporóze. Tato skutečnost je dlouhodobě známá a nezpochybnitelná. Výzkumy posledních let však ukazují na další účinky vitamínu D v regulacích našeho těla. Až překvapivě velká je jeho úloha v řízení imunity,“ pokračuje pan profesor.

Původ mýtů o mléce nejspíše v čínské medicíně

Mezi laickou veřejností koluje často názor, že je konzumace mléka a mléčných výrobků spojena se zvýšenou produkcí hlenu v horních a dolních cestách dýchacích. Jenže neexistuje žádný výzkum, který by tuto myšlenku alespoň částečně podpořil.

Den mléka„Klinické studie neprokázaly vztah mezi konzumací mléčných výrobků a změnou ve funkčních parametrech plic. Stejně tak nebyl prokázán vztah mezi příjmem mléčných výrobků a astmatem,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. „Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak – ochranný film – který může být člověkem vnímán jako hlen. Jenže povlak je tvořen mléčným tukem. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Nejedná se tedy o žádný hlen.“

Odkud se tyto a podobné mýty berou? Na vině může být právě východní filozofie a čínská medicína.

„Důvodem je zřejmě vysoký podíl nesnášenlivosti laktózy u lidí v těchto zemích. Za tuto situaci může skutečnost, že se u nich historicky nechoval dobytek pro mléko. My jsme ale byli odpradávna zvyklí mléko konzumovat, proto jsme většinou laktózo-tolerantní,“ dodává odbornice.

S mlékem je nám lépe

Mějme na mysli, že nemáme důvod mléko zavrhovat, protože pro nás představuje koncentrát zdraví. To samé platí i o mléčných výrobcích. Možná jste netušili, že jsou díky svým vlastnostem mj. nedílnou součástí redukčního jídelníčku. Ale to by byla další velká kapitola. Nenechte se už rozptylovat a připijte si pořádnou sklenicí lahodného mléka. Až do dna.

Chcete-li se o mléce a mléčných výrobcích dozvědět víc nebo se třeba inspirovat zajímavými, ale především chutnými a zdravými recepty, navštivte web bílé plus zde.

Kde koupit bezlepkové potraviny?

lněná mouka. Kde koupit bezlepkové potraviny?Velký výběr bezlepkových potravin naleznete na našem eshopu. Koupíte zde různé druhy bezlepkové mouky včetně lněné a konopné, ochucovadla bez lepku a umělých barviv, luštěniny, přírodní sladidla, BIO sirupy a mnoho dalšího!

Více zde