Oslavte den mléka 2016
Snadné ohřívání mléka! Mlékovar je vyroben z kvalitní dvouplášťové oceli s termoakumulačními vlastnostmi pro rychlý rozvod tepla a úsporu energie. Mlékovar je opatřen sendvičovým dnem, soft rukojetí, signalizační píšťalkou a stupnicí litráže. Snadná údržba a čištění. Na našem Eshopu za 379,-Kč
Zcela zásadní postavení ve výživě má mléko pro svůj vysoký obsah vitamínu D. Je třeba zdůraznit, že vitamín D se nachází v tukové složce. Je tedy v dostatečné míře přítomen v plnotučném mléce, másle a tučných mléčných výrobcích.
„Vitamín D je spolu s vápníkem a fosforem obsaženým v mléce nezbytný pro obnovu kostní hmoty, tj. brání osteoporóze. Tato skutečnost je dlouhodobě známá a nezpochybnitelná. Výzkumy posledních let však ukazují na další účinky vitamínu D v regulacích našeho těla. Až překvapivě velká je jeho úloha v řízení imunity,“ pokračuje pan profesor.
Původ mýtů o mléce nejspíše v čínské medicíně
Mezi laickou veřejností koluje často názor, že je konzumace mléka a mléčných výrobků spojena se zvýšenou produkcí hlenu v horních a dolních cestách dýchacích. Jenže neexistuje žádný výzkum, který by tuto myšlenku alespoň částečně podpořil.
„Klinické studie neprokázaly vztah mezi konzumací mléčných výrobků a změnou ve funkčních parametrech plic. Stejně tak nebyl prokázán vztah mezi příjmem mléčných výrobků a astmatem,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. „Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak – ochranný film – který může být člověkem vnímán jako hlen. Jenže povlak je tvořen mléčným tukem. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Nejedná se tedy o žádný hlen.“
Odkud se tyto a podobné mýty berou? Na vině může být právě východní filozofie a čínská medicína.
„Důvodem je zřejmě vysoký podíl nesnášenlivosti laktózy u lidí v těchto zemích. Za tuto situaci může skutečnost, že se u nich historicky nechoval dobytek pro mléko. My jsme ale byli odpradávna zvyklí mléko konzumovat, proto jsme většinou laktózo-tolerantní,“ dodává odbornice.
S mlékem je nám lépe
Mějme na mysli, že nemáme důvod mléko zavrhovat, protože pro nás představuje koncentrát zdraví. To samé platí i o mléčných výrobcích. Možná jste netušili, že jsou díky svým vlastnostem mj. nedílnou součástí redukčního jídelníčku. Ale to by byla další velká kapitola. Nenechte se už rozptylovat a připijte si pořádnou sklenicí lahodného mléka. Až do dna.
Chcete-li se o mléce a mléčných výrobcích dozvědět víc nebo se třeba inspirovat zajímavými, ale především chutnými a zdravými recepty, navštivte web bílé plus zde.