Na skok k sousedům

IMG_5263Žijeme v době hektické a zapomínáme na to, že bychom si měli dopřávat i chvilku klidu a vyčlenit nějaký čas i pro sebe. Zajít si ke kosmetičce, na masáž, někam na dobré jídlo, usednout ke krbu a přečíst si knihu anebo zajít do kina či divadla. Naše tělo si odpočine od každodenního pracovního stresu a zregeneruje. Já relaxuji cestováním a tak jsem v době předvánoční vycestovala vlakem na tři dny do nedaleké Bratislavy.

Hlavní město Slovenska, Bratislava, je i z Prahy, co by kamenem dohodil. Cesta vlakem zabere přibližně 4 hodiny. Čas si můžete krátit sledováním krajiny nebo v jídelním voze. Nabídka byla docela obšírná a menu obsahovalo jak klasický řízek, tak i sladké plněné knedlíky, ale i něco menšího k zakousnutí. Hlavní vlakové nádraží v Bratislavě není nikterak velké, proto se nemusíte obávat, že byste se ztratili, ale především nehrozí jazyková bariéra, tak jako při jiných zahraničních cestách.

Na chvíli se cítit jako královna

IMG_5258Duch Marie Terezie na Vás dýchne v Bratislavě na každém kroku. Při mé prohlídce Bratislavy, kterou jsem absolvovala s odborným výkladem od průvodkyně Renáty z Tour4u jsem se dozvěděla nespočet zajímavostí o této panovnici a historii Habsburků. Tradičním „prešporáčikom,“ jímž tady označují vyhlídkové autíčko, jsme projeli centrum města a dorazili až na hrad, kde byla chvíli pauza. Prešporáčik je opravdový unikát a myslím, že i takový symbol pro Bratislavu. Mě se líbí i samotný název a průvodkyně mi vysvětlila od čeho je odvozen. Přešporok byl až do roku 1919 původní název pro Bratislavu. IMG_5260Nemůžu opomenout nezmínit úžasnou kavárnu, kterou jsem v Bratislavě navštívila. Kaffee Mayer má za sebou kus historie. Nemůžete ji minout. Je přímo na rohu u hlavního náměstí. Při vstupu budete okouzleni nespočtem zákusků, které zde vyrábí mistři cukráři a cukrářky. Nejraděj bych tam ochutnala vše, ale to by snad ani nešlo zvládnout, a tak jsem si vychutnala marcipánový dortík. Jak jinak, ani zde nechybí portrét Marie Terezie. Dobový styl interiéru, příjemná atmosféra a výborné zákusky, to vše ve mně zanechalo vzpomínku na takový „bonbónek“ z prohlídky Bratislavy.

Neodolala jsem ani návštěvě Vánočních trhů, které se nesly v duchu červené. V jednotném motivu domečky rozmístěné po náměstích, kolem postávající turisté, ale i místní, všichni popíjející horký svařák, z reproduktorů se linoucí koledy a jiné písně – tak nějak by se dala popsat předvánoční bratislavská atmosféra. Nemohu říci, že by jejich trhy předčily ty naše, jelikož každé místo má vlastní kouzlo.

Doslova a do písmene

IMG_5276Pokud si opravdu chcete připadat jako královna, rozhodně nesmíte vynechat návštěvu ZION SPA LUXURY, které se nachází v 11. patře hotelu Grand Hotel River Park a Luxury Collection Bratislava. Já si zde připadala jako opravdová císařovna.

Představte si, že tajemství východu je spojené s poznáním západu. Představte si, že věda a příroda spolu splývají v dokonalé harmonii. ZION SPA LUXURY se pro mne stalo místem, ve kterém jsem unikla toku času a vše se kolem mne, jakoby zastavilo a užila jsem si božský klid. Dopřála jsem si antistresovou masáž pod rukama mladého, ale zkušeného maséra.

Chvíle odpočinku jsem si užívala u bazénu, který je umístěn tak, že máte nádherný výhled na Dunaj a okolí a připadáte si jako v nebi. Jelikož jsem toho odpočinku neměla ještě dostatek, vyzkoušela jsem dvacetiminutovou proceduru AlphaSphere.

IMG_5284

Místnost, ve které se nachází speciální lůžko, na které ulehnete a necháte se unášet různými světelnými, zvukovými, vibračními a jinými efekty. Zde jsem si zažila totální relax a řekla bych, že snad i kompletní regeneraci. Kdybych měla s sebou sportovní oblečení, tak bych vyzkoušela i fitko, tak snad někdy příště. A jak říkám, duch Marie Terezie v Bratislavě číhá na každém rohu, ani zde tomu není jinak, jelikož v nabídce spa jsem si všimla procedury pod názvem Růžová tajemství Marie Terezie.

Relaxace jídlem

Můj program v Bratislavě byl opravdu bohatý, ale chvilky na něco dobrého k snědku jsem si vždy našla. Pokud budete ubytováni u Dunaje, navštivte restauraci River Bank,IMG_5302 tak jako já. Jak jsem se dočetla, hlavní inspirací šéfkuchaře Igora Čehyho při sestavování menu bylo období bohatých hostin šlechty ve starém Přesporku, éra Marie Terezie a rakouskou-uherská kuchyně, která zahrnovala prvky lokální, ale i maďarské a rakouské kuchyně. Já jsem si objednala polednímu menu, které obsahovalo polévku, hlavní chod a dezert. Jelikož jsem milovnicí polévkových krémů, ten cuketový, který jsem zde měla, mi opravdu lahodil. Z místní kuchyně jsem také ochutnala později hranolky, které jsem si říkala, že mě nemohou překvapit, ale to jsem se mýlila, jelikož ani já netuším, na čem byly smažené, ale byly fenomenální. K nim byla podávána ještě domácí tatarka, která taktéž neměla chybu. Trošku mi připadalo, že se po dobu svého pobytu v Bratislavě přejídám. Začalo to snídaní, které se ale nedalo v Grand Hotelu River Park odolat, jelikož nabídka byla tak pestrá, že jsem si říkala, že jsem asi v pekařství, prodejně zdravé výživy, řezníka aj., přes dortíky v kavárnách, tak jsem se rozhodla, že večeře bude zdravá a dietní a tak jsem měla vegetariánskou tortillu.

IMG_5273

Musím uznat, že při mém pobytu v Bratislavě zrelaxovalo nejen moje tělo v úžasném spa, ale i mé chuťové buňky byly dostatečně uspokojeny. Do Prahy jsem se vracela jak znovuzrozená, plná síly a energie, ze které těžím ještě dnes.

Všem doporučuji, ať už vám vyhovuje jakýkoliv druh relaxace, najděte si na ni čas a dopřejte vašemu tělu a mysli chvíli božského pokoje.

Mici

 

Líbil se Vám náš článek?