Krušovičtí sládci uvařili ležák Kazbek, chmelený jedinou odrůdou chmele a dochmelovaný za studena

půllitr piva Krušovice KazhekPivovar Krušovice potvrzuje, že patří do žatecké oblasti a opět po roce představuje unikátní pivo, které je výjimečné tím, že je pouze z jednoho druhu chmele. Společně s Chmelařským institutem v Žatci vyvíjí nové receptury, jako je osvědčený Kazbek z loňského roku. Kazbek je charakteristický výrazným a netradičním chmelovým aroma a pivaře určitě zaujme výrazná hořkost a jeho jemně kořenitý charakter. Ležák je jako stvořený k masopustnímu menu a tradiční české kuchyni. V hospodách v celé České republice se proto objeví v masopustním čase od 12. února.

Česká odrůda chmele Kazbek, představená v roce 2008, mohla být uvedena na český trh díky dlouholeté činnosti a úsilí pracovníků zmíněného Chmelařského institutu. „Šlechtitelská práce od prvního křížení trvala celých 22 let, než se do této odrůdy podařilo namíchat americkou volnost v aroma z mateřské strany a divokou ruskou mohutnost ze strany otcovské. Od ní byl také odvozen název chmele Kazbek patřící jedné z nejvyšších hor Kavkazu. A tak jako tato hora převyšuje ostatní, převyšuje odrůda Kazbek ostatní svým výnosem a senzoricky kořenitě-citrusovou vůní, “ konstatoval ředitel Chmelařského institutu Josef Patzak. Uvedená česká odrůda chmele podle něj nachází uplatnění nejen v hořkých provoněných svrchně kvašených pivech typu Ale, hodí se i do pšeničných piv a klasických českých ležáků. „Právě toto uplatnění dlouhodobě testovali krušovičtí sládci v experimentálním minipivovaru Chmelařského institutu s. r. o. v Žatci. „Tak nakonec vznikla vybroušená chuť, jež je pivům z Krušovic opravdu vlastní,“ uzavřel Josef Patzak.

Krušovický tým pod vedením sládka a pivního sommeliéra Michala Havrdy vařil ležák Kazbek v prosinci klasickou výrobou na dva rmuty. Pak pivo kvasilo při nízké teplotě, při dlouhém ležení v ležáckých tancích se ještě navíc dochmelovalo za studena, což mu umožnilo zachovat si krásné chmelové aroma. „Za studena dochmelované pivo má výraznou chmelovou vůni. Během ležení se totiž do něj postupně z chmele uvolňují aromatické látky,“ přiblížil výrobu jedinečného ležáku Michal Havrda. Kromě toho se ovšem Kazbek ležák může pochlubit další ojedinělou věcí. „Běžně se při výrobě piva kombinuje chmel více odrůd. Použití jediné odrůdy chmele, v tomto případě Kazbeku, je nezvyklá věc. Tento nepříliš známý zato velmi kvalitní český chmel se pěstuje ve světově vyhlášené žatecké oblasti nedaleko pivovaru Krušovice. My jsme se cestou jednoodrůdových piv vydali loni, a to ve spolupráci s odborníky z Chmelařského institutu v Žatci. A budeme v ní pokračovat i nadále,“ dodal Michal Havrda.

Ze všech výše uvedených důvodů se pivo svým charakterem skvěle hodí k tradiční české kuchyni a masopustním kulinářským specialitám. Michal Havrda doporučuje Kazbek například k zabijačkovému guláši.

více zde

Líbil se Vám náš článek?