Kousek Itálie uprostřed Prahy
Oáza pohody, odpočinku i kvalitního občerstvení
Léto letos nahradilo jaro, už měsíce jede naplno, proti všem zvyklostem z minulosti se hranice turistické sezony docela setřela a i sama matka měst – Praha – už celé měsíce praská ve švech pod náporem turistů z celého světa. Čas k toulkám a výletům, jak za blízkými, tak i vzdálenějšími cíli se tak pozoruhodně rozšířil. Každý volí podle svých zájmů, zálib, aktuálních neopakovatelných příležitostí, ale i výše prostředků, jež hodlá při té příležitosti utratit. Ať už míříme kamkoli, jedno mají tyto aktivity společné – vždycky nastane chvíle, kdy máme žízeň, hlad, nebo obojí a potřebujeme si odpočinout…
V souvislosti s pohostinstvím a cestováním se mi jako první vybaví Itálie. Nejsem sám – cituji: „Existují v podstatě tři typy poutníků po Itálii. Jedni ji proletí od Lugana či Bolzana až k Neapoli a jsou s tím hned hotovi. Druzí se upnou na jedno z větších měst, povětšinou na Řím, vždy znovu se tam vracejí a vždy znovu si umiňují, že brzy navštíví i to či ono jiné město a kraj, nikdy však k tomu nedojde. Pro třetí je sice ideálem poznat celou Itálii, ale z pohodlnosti se na vlastní pěst prokousávají koláčem tak pomalu, že s tím nemohou být nikdy hotovi… Postupně jsem dospěl k takové zamilovanosti do Itálie, která už po ničem nepátrá, ale vždy se spokojí s tichým shledáním“ (Hermann Hesse, *1877 v Calw veWürtembersku , +1962 v Montagnole u Lugana, nositel Nobelovy ceny za literaturu).
Citovaný text byl vyznáním německého autora. Jak víme, po dlouhá desetiletí je o Němcích známo, že patří ne-li na první, pak na jedno z prvních míst co do turistických aktivit mezi národy v poválečném období. Není tedy bezpochyby náhodou, že se zkušenosti z cest do zahraničí odrážejí i v životě Němců doma, po návratu z cest. Zkušenosti ze světa se projevují v kultuře, umění, módě, životním stylu, v neposlední řadě i v gastronomii. A jsme u odkazu v úvodu tohoto textu: v roce 1999 se v Norimberku zrodil projekt, navazující na skvělé zkušenosti s italskou kuchyní. Ostatně – byli to právě Italové, kteří povýšili gastronomii na vědu, kterou pojmenovali Enogastronomia. Jejich vztah ke gastronomii se vyvíjel po staletí, mají k tomu na svém území všechny předpoklady. Vezměme se jen rejstřík názvů, jaký představuje výčet jednotlivých druhů italských pohostinských podniků: ristorante, trattoria, casa, taverna, masseria, osteria, pizzeria, pasticeria, caffeteria, bottiglieria, gelatteria – už se vám točí hlava? Tak raději zpět ke zmíněnému projektu. Ten si z uvedeného výčtu vybral – vzhledem ke svému konceptu – název L´Osteria.
Jak to vše začalo? Jako první byla – stylové řečeno “mamma“ – matka všech následujících desítek L’Osterií otevřena v roce 1999 v Norimberku. Od té doby se nápad skutečně osvědčil: čerstvá italská kuchyně, příjemné prostředí, pizza, která přesahuje okraj talíře a vztah mezi cenou a službou, který zachutná. Přesvědčivá směs? Určitě, protože rodina l’Osterií roste a roste. Během uplynulých deseti let se rozšířila do Augsburgu, Frankfurtu, Hamburku, Mnichova, Rosenheimu, Regensburgu, Ulmu a do jiných měst. Našla si cestu i do Rakouska a Švýcarska. K „L’Osteria famiglia“ patří od roku 2015 i vlastní výrobna těstovin v Norimberku. Maccheroni, strozzapreti, tortellone apod. se vyrábějí od té doby ve vlastní režii.
První L´Osteria v Česku
Ještě před nástupem prázdnin – 21. června 2018 – byla slavnostně otevřena první L´Osteria v Česku, v samém centru Prahy na adrese Národní třída 14. Zaujímá část atria, přízemí a suterénu nedávno vzniklé budovy, zvané DRN, která zaplnila ošklivě zející proluku na rohu Národní tř. a Mikulandské ulice. Svou polohou se přímo naléhavě nabízí návštěvníkům metropole, kteří se městem toulají za památkami a turistickými atraktivitami. Příjemné posezení, menu sestavené z těstovin, pizz, salátů a sladkostí – vše v čistě italském stylu a za přijatelné ceny – osloví jistě každého, kdo hledá odpočinek a občerstvení, nezatěžující trávení. Úspěch desítek prakticky totožných zařízení v ostatních evropských zemích dává perspektivu, že se osvědčí nejen v Praze, ale i dalších lokalitách v Česku, kde „rodina L´Osteria“ plánuje otevřít…
Miroslav Navara