Jaké poklady se skrývají ve spíži šéfkuchaře Jardy Žídka?

Pamatujete si na návštěvy u babičky? Všude to vonělo, spíž byla plná zavařenin, džemů a domácího medu. Babičky zpracovávaly sezónní ovoce, zavařovaly, ale také pekly a vařily z čerstvých surovin ze zahrádky. Jednoduše věděly, co je pro nás dobré. Dnes se čím dál tím více lidí vrací k moudrosti našich babiček a snaží se oživit jejich recepty.

Stále hledá něco nové

Takovou podobnou spíž najdete také v Riverbank Restaurantu. Nechybí v ní švestková, angreštová, rybízová, meruňková či šípková marmeláda, pampeliškový med a různé kompoty z jeřabin, mirabelek a arónie. Vodu si můžete dopřát také ochucenou třeba bezovým, smrkovým nebo levandulovým sirupem. V hotelové spíži šéfkuchaře Jardy Žídka dokonce objevíte i svatojánské ořechy, domácí kimchi, mrkvové a řepové čatní a pečený vánoční čaj.

„Během celého roku se soustředím na sezónnost surovin. Objevuji zapomenuté druhy ovoce a sháním nejkvalitnější produkty pro své hosty. Ale co v zimě? Mnoho se toho neurodí, a proto zavařuji, suším či mrazím,“ říká Jaroslav Žídek, šéfkuchař Grand Hotelu River Park.

„Celé to začalo tak, že mi jednou kamarád dovezl arónii. Bylo jí hodně, a tak jsem z ní udělal džemy a sirupy. Potom jsem našel strom s jeřabinou, z mirabelek jsem udělal kompot, z kdoule čatní, ze šípků marmeládu. Nakonec jsem se rozhodl vyrábět cíleně, abych měl zásoby na zimu a aby byly v jídelních lístcích naše slovenské produkty. Například zkvašené mirabelky jsem uložil do lahví, zasterilizoval je a teď je mohu zakomponovat do předkrmů,“ vysvětluje Jaroslav Žídek, jak přišel na nápad zřídit v restauraci Grand Hotelu River Park v Bratislavě tzv. spíž, ve které si hosté mohou zakoupit různé výrobky.

V sezóně mají nejlepší chuť

Ve své kuchyni využívá šéfkuchař produkty během sezóny, když mají nejlepší chuť. „Na jaře a v létě všechno zakonzervujeme, nasušíme, zasterilizujeme a zamrazíme. Všechny tyto přípravy děláme během denní výroby. Například při marmeládě ze šípků se vystřídá celá kuchyně, protože pasírovat, to je za trest. Ale výsledek stojí za to!,“ dodává s úsměvem Jarda Žídek.

Jelikož přesně ví,  k čemu bude konkrétní výrobek používat, připraví ho trochu kyselejší. S cukrem to nepřehání a radši dá prostor přirozené chuti. A to je přece to nejlepší, co si může pravý gurmán přát. Při vaší nejbližší návštěvě restaurace Riverbank určitě navštivte také spíž a kupte si domů originální a domácí produkty, které potěší vás nebo vaše blízké.

Doporučujeme restauraci navštívit třeba kteroukoliv neděli, kdy od 11 hodin probíhá oblíbený brunch. Poté si můžete ve spíži zakoupit to, co vám chutnalo nejvíce, případně máte krásný dárek pro někoho z blízkých třeba pod vánoční stromeček.

Zdroj foto: archiv společnosti