iQLANDIA připomíná 2. světovou válku interaktivní výstavou i s náletem bombardérů
Kulaté sedmdesáté výročí..
od konce druhé světové války si připomíná i liberecké science centrum iQLANDIA autenticky pojatou výstavou Tajné zbraně druhé světové války. Návštěvníci tak prožijí simulovaný nálet bombardérů nebo si budou moci zastřílet z obávané pancéřové pěsti. Expozici lze navštívit od 16. července do 7. prosince 2015!
Druhá světová válka byla na zbraně velmi bohatá. Jak se strany konfliktu předháněly ve vývoji zbraní, byly postupně objevovány zcela nové technologie a zařízení, které mají využití i v současnosti. Termínem Tajné zbraně pak označujeme zbraně, které tyto technologie nesly a měly zvrátit průběh války ve prospěch příslušné strany konfliktu.
A právě tyto zbraně se liberecká iQLANDIA rozhodla zmapovat a přiblížit návštěvníkům. Některé jsou představeny grafikou, jiné pomocí modelů. Science centrum ale výstavu pojalo tak, aby se návštěvník ocitl v době před sedmdesáti lety. „Zažijete simulovaný nálet bombardérů nebo si zastřílíte z pancéřové pěsti. Prohlédnete si také pracoviště velitele SS, řadu běžných pěchotních zbraní a vyzkoušíte si práci s minohledačkou “ přiblížil garant výstavy Josef Brožek.
Chybět nebude ani slavný šifrovací stroj Enigma, zážitek z expozice podtrhnou také dobové zvuky a projekce.
Číst dál:
Chřest: kulinářský skvost s historií a zdravotními výhodami
Chřest: Kulinářský skvost s historií a zdravotními výhodami! Objevte jeho bohatou historii, nutriční hodnotu a zdravotní benefity. Rozdíly v přípravě bílého a zeleného chřestu vám pomůžou pochopit, jak nejlépe využít tuto lahůdku. Přidejte chřest do svého jídelníčku a začněte objevovat jeho chutné tajemství!
Kafe latte, Americano, macchiato – vyznáte se v nabídkách kaváren?
Buďte expertem přes kávové nápoje.. Máte rádi kávu, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než „presso“, ale nevíte, co od dalšího nápoje čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta. Espresso.. Nápoj o objemu zhruba 30 ml …
Naučte se péct vlastní chleba na Biojarmarku v Praze
Rodinná, atraktivní gastronomická akce, nazvaná Biojarmark, se uskuteční v sobotu dne 5. října 2024v Praze na nádvoří Národního zemědělského muzea na Letné. Např. přední výrobce biopotravin a biomouk – společnost Probio – tu otevře společný stánek s restaurací Eska, normálně sídlící v Karlíně.. Stánek se ponese v duchu kváskového pečení. Návštěvníci si …
100 let Klostermannovy chaty v šumavské Modravě
Stoletých chat Klubu českých turistů je osm Chata KČT v malebném prostředí šumavské Modravy nese jméno váženého spisovatele, novináře, učitele a zaníceného propagátora Šumavy – Karla Klostermanna (1848–1923). Sté výročí od svého otevření oslavila letos 21. září. V rámci oslav se konaly turistické pochody s cílem před Klostermannovou chatou. Délka a …
Do školy se správnou svačinou
Letní atletická sezona skončila a tak i atletická mistryně České republiky Viktorie Ondrová zamířila zpátky do školy. V přípravě na příští sezonu oceni – v rámci pro vrcholového sportovce nezbytného životního stylu – výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí, dlouhodobě podporující mladé sportovce. Jako každý dospívající, respektující zdravé zásady výživy, i juniorská mistryně …
Kořeněná basmati rýže s halloumi
Ingredience: 300 g rýže basmati Menu Gold 250 g květáku 100 g červené cibule 2 stroužky česneku 20 g zázvoru 200 g sýru halloumi Kari Kurkuma Řepkový olej Chilli papričky Postup: Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Květák nalámeme na menší růžičky, spaříme a zprudka zchladíme. Na …
Čočkový mix se žampiony
Ingredience 250 g čočky beluga Menu Gold 100 g quinoy červené Menu Gold 100 g rýže basmati natural Menu Gold 1 lžíce řepkového oleje 1 cibule 1 žlutá paprika 400 g hnědých žampionů 1 středně velká mrkev zeleninový vývar 100 g hrášku 2 lžíce rajčatového protlaku 1 lžíce provensálského koření …