Gastronomické slavnosti Litomyšl 2016

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Gastro festival Popáté se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Tato národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky v Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována. Městské gastroslavnosti k poctě největší z litomyšlských žen jsou inspirovány zejména jejím stále moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.

 

Téma 5. ročníku: „Hromový kořen, jinak řečený špargl“

 

Hromový kořen, špargl, dnes nejčastěji chřest si naši předkové vychutnávali už před naším letopočtem, zároveň jej užívali i jako lék. Ve středověku byl pěstován především ve francouzských klášterech, oblíbil si jej král Ludvík XIV. a „points d’amour“ aneb „špičky lásky“, nazývané tak pro jejich falický tvar a údajné afrodiziakální účinky, nesměly chybět na žádné královské hostině. Později se chřest rozšířil do celého světa a velmi se mu dařilo i na našem území. Dobře jej znala a běžně připravovala také Magdalena Dobromila Rettigová. Pro socialistickou zemědělskou velkovýrobu ve dvacátém století však jeho pracné pěstování nebylo dostatečně efektivní, navíc měl ideologický přídech potraviny pro buržoazii a tak chřest u nás prakticky vymizel. Česká kuchyně se k této lahůdce vrací teprve nyní a litomyšlské gastroslavnosti, pořádané v období jeho vrcholící sezóny, chtějí ukázat rozmanitost použití, chutí, tradičních i nových receptů a představit české pěstitele.

 

Program

pondělí 16. 5. až pátek 20. 5.

  • Gurmánská pouť – putování po restauracích v Litomyšli a okolí, které vaří menu podle M. D. Rettigové Rettigová znovu ve škole – i školní jídelny vaří podle M. D. Rettigové, strávníci za konzumaci sbírají body
  • Galavečeře v restauracích – litomyšlské restaurace prezentují večerní menu, připravené špičkovými šéfkuchaři

sobota 21. 5.

  •  10:30 – 11:00  Městský hřbitov Hold Magdaleně Dobromile Rettigové                          poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové vystoupení Sboru paní a dívek  průvod na Smetanovo náměstí
  • 11:00 – 18:00 Gastrofestival na Smetanově náměstí:
    • prezentace společnosti Český chřest
    • SVÍČKOVÁ OPEN – soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry kuchařská soutěž dvoučlenných týmů z hotelových škol Pardubického kraje,
    • prezentace škol s ochutnávkou pokrmů ve stáncích prezentace partnerských škol z Francie, Polska a Itálie prodej místních produktů a regionálních potravin prezentace partnerských měst (Slovensko, Holandsko, Japonsko)
    • Program na pódiu moderuje Ivan Vodochodský kuchařské prezentace – Pavel Buchwaldek šéfkuchař restaurace Zlatá Praha se svým zástupcem Tomášem Vaníčkem, Lukáš Ende zábavné soutěže zajímaví hosté Sbor paní a dívek Ľudová hudba Matúša Ondruša z Levoči

Dětský program:

  • zdobení Pardubických perníků, vede Jarmila Janurová
  • JaJa školička vaření – veselé sendviče, sladké modelování, skládání ubrousků, apod.

19:00 21:00 Smetanovo náměstí

  • Valašský hodokvas Posezení u trnkovice, frgálů, kyselice, halušků a dalších valašských specialit s valašskými písničkami – Soubor valašských písní a tanců RADHOŠŤ z Rožnova pod Radhoštěm Doprovodný program:

10:00 – 17:00 Toulovcovo náměstí

  • Soutěž ve vaření kotlíkového guláše „O kotlík starosty Litomyšle“

10:00 – 17:00 Evropské školicí centrum (zámecké infocentrum)

  • Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a  vařeček

Neděle 22. 5.   

  •  11:00 – 15:00 Sousedská husička na Smetanově náměstí  – společný servírovaný oběd pod širým nebem, husí stehno s variací zelí a knedlíků
    • hraje poberounská hudební skupina Třehusk
    • zpívá Sbor Paní a dívek                                –
    • soutěž o nejlepší domácí bábovku
    • zábavné odpoledne pro dospělé i děti
    • poukaz na husičku nutno zakoupit do 17. 5., výdej husiček bude od 12:00 do 13:30 13:00 – 16:00      Evropské školicí centrum (zámecké infocentrum) Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a  vařeček
 

Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť
Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 16. do 20. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové nebo pokrmy moderní české kuchyně, vařené v duchu motta slavností. Návštěvníci obdrží za jejich konzumaci razítko restaurace do „Karty účastníka Gurmánské pouti“. Kartu s razítky a adresou účastník odevzdá v sobotu 21. května ve stánku pořadatele na Smetanově náměstí. Každý, kdo získá alespoň 4 různá razítka, obdrží hodnotnou cenu. Vyhodnocení soutěže proběhne 21. května v podvečer na Smetanově náměstí.

Festival litomyslRettigová znovu ve škole

S jídly moderní české kuchyně, připravenými podle motta a tématu gastroslavností, se budou setkávat také žáci a studenti ve školních jídelnách Scolarest. Od pondělí 16. do pátku 20. května bude vždy jeden chod označený logem slavností a strávníci za jeho konzumaci obdrží razítko na soutěžní hrací kartu. Kartu s razítky soutěžící odevzdá v sobotu 21. května ve stánku pořadatele akce na Smetanově náměstí. Vítěz soutěže s nejvyšším počtem razítek (v případě shodného počtu rozhodne los) získá lákavou cenu.

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku „SVÍČKOVÁ OPEN“

Jste si jisti, že Vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří vaše maminka neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 21. května na litomyšlské náměstí. Hodnotit ji budou kromě poroty i návštěvníci a oni vyberou hlavního vítěze. Každý účastník soutěže získá plné roční předplatné deníku MF DNES či Lidových novin, na vítěze čeká diplom a velkolepá odměna. Předchozí přihlášení do soutěže je podmínkou.

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše “O kotlík starosty Litomyšle”

Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.

soutěž o nejlepší bábovkuSoutěž o nejlepší bábovku

Hospodyňky mohou v neděli 22. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají všichni účastníci, vítězové samozřejmě největší.

 

 

Kde koupit bezlepkové potraviny?

lněná mouka. Kde koupit bezlepkové potraviny?Velký výběr bezlepkových potravin naleznete na našem eshopu. Koupíte zde různé druhy bezlepkové mouky včetně lněné a konopné, ochucovadla bez lepku a umělých barviv, luštěniny, přírodní sladidla, BIO sirupy a mnoho dalšího!

Více zde

Líbil se Vám náš článek?