Chutné recepty, které připravil šéfkuchař Igor Čehy

Pro ty z Vás, komu čas nedovolí zajet v době adventní do Bratislavy, připravil šéfkuchař Igor Čehy návod, jak si připravit jeho menu v pohodlí domova. Přejeme dobrou chuť.

Pečený hřbet ze zajíce polního, kedlubnovo-bramborový gratin, kořenová zelenina, pastináková pyré

Ingredience pro cca 4 osoby:

4 ks hřbetu ze zajíce bez kosti

menší kedluben

2 větší brambory

2 dcl smetana 33%

Sůl, pepř

400 g kořenová zelenina + romanesco

100 g pastinák

oříšek másla

Postup přípravy:

Kořenovou zeleninu upečeme předem v troubě ochucenou solí s trochou olivového oleje pod alobalem asi 1 hodinu na 170 °C

Gratinovaní kedluben:

Naplátkovat očištěnou kedluben a brambory a překládáme se smetanou ochucenou solí a pepřem. Pečeme v troubě na 170 °C cca 35 min.

Pastináková pyré:

2/3 očištěného pastináku a 1/3 brambor uvaříme v osolené vodě. Po uvaření přecedíme a rozmixujeme na kaši, kterou zjemníme máslem a ochutíme.

Na závěr prudce opečeme odblaněný a ochucený filet ze zajíce po všech stranách, aby zůstal uprostřed růžový až krvavý. Filety necháme 5 minut odpočinout a mezi tím servírujeme všechny předpřipravené součásti našeho jídla.

Do výpeku z masa přidáme trochu červeného vína, aby se nám odvařili připečené bílkoviny ze dna pánve a když nám vznikne emulze, přidáme oříšek másla na zahuštění omáčky.

Kachní prsa na glazovaných kaštanech, vídeňský knedlík, pomerančová omáčka s šalvějí

Ingredience pro cca 4 osoby:

4 ks kachních prsou, cca 180 g / ks

Sůl, pepř

Pomeranče – segmenty + šťáva

šalvěj

Domácí vídeňský knedlík s rohlíky

12 ks předvařených kaštanů

oříšek másla

Postup přípravy:

Opracované a odblaněné kachní prsa jemně nakrojíme na straně kůže, aby se při opékání vytopilo více tuku, ochutíme solí a pepřem. Opékáme ze strany kůže cca 5 minut na mírném plameni a 3 minuty na druhé straně. Necháme zakryté odpočívat asi dalších 5 minut, aby se propekly dorůžova. Z pánve slijeme přebytečný tuk a do výpeku vylijeme pomerančovou šťávu a přidáme šalvěj. Po redukci přidáme kaštany, které necháme projít varem a naglazujeme omáčkou a na závěr do omáčky přidáme oříšek másla na zredukování. Servírujeme knedlík, na který rozřízneme kachní maso a dodekorujeme pomerančovými kousky a omáčkou.

Flambované palačinky “Crepes Suzette”

Ingredience pro cca 4 osoby:

Těsto na palačinky:

2 dcl plnotučného mléka

120 g hladké mouky

1 ks vejce

Vanilka, pomerančová kůra

Máslo na pečení

Emulze:

Máslo

Cukr kr.

Pomeranč – šťáva + segmenty

pomerančový likér

Brandy

Postup přípravy:

Palačinky připravíme klasickým způsobem, jen bych chtěl zdůraznit, že hustotu těsta je dofinišujeme až po odležení cca po hodině v pokojové teplotě.

Další důležitou věcí je, že je pečeme na přepuštěném másle.

Emulze na flambování palačinek:

Na rozehřáté pánvi necháme zkaramelizovat cukr, který rozředíme vychlazeným máslem a zalijeme pomerančovou šťávou. Po redukci přidáme zbytek másla na zahuštění emulze a do pánve vkládáme poskládané palačinky. Prohřejeme ze všech stran a na závěr polijeme pomerančovým likérem a brandy. Zapálíme, aby se odpařil přebytečný alkohol. Na závěr jako dekoraci použijeme pomerančové segmenty, případně vanilkovou zmrzlinou.

Líbil se Vám náš článek?