Chutné recepty, které připravil šéfkuchař Igor Čehy
Pro ty z Vás, komu čas nedovolí zajet v době adventní do Bratislavy, připravil šéfkuchař Igor Čehy návod, jak si připravit jeho menu v pohodlí domova. Přejeme dobrou chuť.
Pečený hřbet ze zajíce polního, kedlubnovo-bramborový gratin, kořenová zelenina, pastináková pyré
Ingredience pro cca 4 osoby:
4 ks hřbetu ze zajíce bez kosti
menší kedluben
2 větší brambory
2 dcl smetana 33%
Sůl, pepř
400 g kořenová zelenina + romanesco
100 g pastinák
oříšek másla
Postup přípravy:
Kořenovou zeleninu upečeme předem v troubě ochucenou solí s trochou olivového oleje pod alobalem asi 1 hodinu na 170 °C
Gratinovaní kedluben:
Naplátkovat očištěnou kedluben a brambory a překládáme se smetanou ochucenou solí a pepřem. Pečeme v troubě na 170 °C cca 35 min.
Pastináková pyré:
2/3 očištěného pastináku a 1/3 brambor uvaříme v osolené vodě. Po uvaření přecedíme a rozmixujeme na kaši, kterou zjemníme máslem a ochutíme.
Na závěr prudce opečeme odblaněný a ochucený filet ze zajíce po všech stranách, aby zůstal uprostřed růžový až krvavý. Filety necháme 5 minut odpočinout a mezi tím servírujeme všechny předpřipravené součásti našeho jídla.
Do výpeku z masa přidáme trochu červeného vína, aby se nám odvařili připečené bílkoviny ze dna pánve a když nám vznikne emulze, přidáme oříšek másla na zahuštění omáčky.
Kachní prsa na glazovaných kaštanech, vídeňský knedlík, pomerančová omáčka s šalvějí
Ingredience pro cca 4 osoby:
4 ks kachních prsou, cca 180 g / ks
Sůl, pepř
Pomeranče – segmenty + šťáva
šalvěj
Domácí vídeňský knedlík s rohlíky
12 ks předvařených kaštanů
oříšek másla
Postup přípravy:
Opracované a odblaněné kachní prsa jemně nakrojíme na straně kůže, aby se při opékání vytopilo více tuku, ochutíme solí a pepřem. Opékáme ze strany kůže cca 5 minut na mírném plameni a 3 minuty na druhé straně. Necháme zakryté odpočívat asi dalších 5 minut, aby se propekly dorůžova. Z pánve slijeme přebytečný tuk a do výpeku vylijeme pomerančovou šťávu a přidáme šalvěj. Po redukci přidáme kaštany, které necháme projít varem a naglazujeme omáčkou a na závěr do omáčky přidáme oříšek másla na zredukování. Servírujeme knedlík, na který rozřízneme kachní maso a dodekorujeme pomerančovými kousky a omáčkou.
Flambované palačinky “Crepes Suzette”
Ingredience pro cca 4 osoby:
Těsto na palačinky:
2 dcl plnotučného mléka
120 g hladké mouky
1 ks vejce
Vanilka, pomerančová kůra
Máslo na pečení
Emulze:
Máslo
Cukr kr.
Pomeranč – šťáva + segmenty
pomerančový likér
Brandy
Postup přípravy:
Palačinky připravíme klasickým způsobem, jen bych chtěl zdůraznit, že hustotu těsta je dofinišujeme až po odležení cca po hodině v pokojové teplotě.
Další důležitou věcí je, že je pečeme na přepuštěném másle.
Emulze na flambování palačinek:
Na rozehřáté pánvi necháme zkaramelizovat cukr, který rozředíme vychlazeným máslem a zalijeme pomerančovou šťávou. Po redukci přidáme zbytek másla na zahuštění emulze a do pánve vkládáme poskládané palačinky. Prohřejeme ze všech stran a na závěr polijeme pomerančovým likérem a brandy. Zapálíme, aby se odpařil přebytečný alkohol. Na závěr jako dekoraci použijeme pomerančové segmenty, případně vanilkovou zmrzlinou.