České Vánoce s tradičním cukrovím

Na mouku Babiččina volba se můžete vždy spolehnout a jen díky těm nejlepším surovinám bude výsledek vašeho pečení dokonalý.

Většina z nás má ráda tradiční české Vánoce a naštěstí si ještě pořád najdeme čas na vytvoření vánoční atmosféry a pohody. K tomu neodmyslitelně patří vůně vánočního čaje, balení dárků, těšení se na pohádky, ale hlavně kouzelná vůně vánočního cukroví. Tradiční recepty se dědí po generace a v mnoha rodinách se stále peče dohromady nebo si alespoň cukroví v rodině vyměňujeme. Určitě to tak máte i u vás doma, že nejlepší vanilkové rohlíčky jsou od babičky, máma zase nejlépe umí linecké pečivo a nemůžeme zapomenout na pracny od tety z Moravy.

Když pečete pro své blízké, je dobré použít ty nejlepší suroviny, které vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku. Na mouku Babiččina volba se v tomto případě můžete vždy spolehnout. Vyrábí se totiž pod stálým dohledem zkušeného stárka a jejím základem je kvalitní české zrno. Ať už se rozhodnete upéct cokoli, v jejím portfoliu vždy najdete typy mouk určené nejrůznější těsta.

V roce 2018 byly mouky Babiččina volba hladká, hrubá a polohrubá oceněny značkou kvality KLASA. Přesvědčit se o jejích kvalitách je jednoduché, stačí je prostě vyzkoušet.

LINECKÉ CUKROVÍ

INGREDIENCE:

  • 500 g hladké mouky (na křehké pečivo nebo špaldové)
  • 2 vejce
  • 250 g změklého másla
  • 250 g moučkového cukru
  • Jemně strouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 1 vanilkový lusk

POSTUP:

  1. Smíchejte mouku, cukr a citronovou kůru.
  2. Přidejte vejce, obsah vanilkového lusku a pokrájené máslo.
  3. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a přes noc ho uložte do lednice.
  4. Před pečením předehřejte troubu na 160°C.
  5. Těsto si připravte na pomoučněnou plochu a vyválejte z něj několik mm silnou placku.
  6. Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na pečicím papírem vyložený plech.
  7. Linecké cukroví pečte do růžova a po vychladnutí slepujte marmeládou.

JAK PODÁVAT LINECKÉ TROCHU NETRADIČNĚ?

  • Pokud chcete připravit linecké trošku netradičně nebo z něj udělat prostě další, nový druh cukroví, přidejte do těsta špetku skořice a na mazání místo marmelády použijte slaný karamel.
  • Máte rádi marmeládovou klasiku, ale zároveň hledáte tip na modernější zdobení, které krásně vynikne i na fotkách? Než linecké slepíte, namočte horní část do hořké čokolády a ještě než zatuhne, posypte ho nasekanými pistáciemi. Pak teprve linecké slepte marmeládou.

VÁNOČKA

  • 1 kg hladké mouky na kynuté těsto
  • 220 g másla
  • 280 g cukru krupice
  • 4 žloutky + 1 vejce na potření
  • 500 ml mléka
  • Špetka soli
  • 1 sušené droždí
  • Kůra z 1 citronu
  • Hrst rozinek
  • Hrst ořechů (mandle, vlašské ořechy…)
  • Lžíce vanilkového cukru
  • Rum

POSTUP:

  1. Den předem vložte hrst rozinek do mističky a zalijte je rumem tak, aby byly ponořené (hladinu rumu těsně nad rozinky).
  2. Do hrnku dejte 50 ml vlažného mléka, sušené droždí, lžíci mouky a lžičku cukru. Promíchejte a v teple nechte 10 min odstát.
  3. Do mísy robota nasypte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a kůru z citronu.
  4. Přidejte změklé máslo nakrájené na kostky, žloutky, ořechy, rozinky i s rumem, vlažné mléko a směs droždí.
  5. Pomocí hnětacího háku hněťte nejdřív 3 minuty pomalu a potom na vysokou rychlost tak dlouho, dokud těsto není vláčné a pružné.
  6. Po prohnětení vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a ještě trošku propracujte rukama.
  7. Těsto vložte do moukou vysypané mísy, tu zakryjte potravinovou folií a těsto nechte v teple kynout asi 2 hodiny.
  8. Vykynuté těsto rozdělte na 3 části (= 3 vánočky)
  9. Na každou vánočku rozdělte těsto následovně: na dvě poloviny, obě poloviny na 4 ks. 1 ks ještě rozkrojte napůl.
  10. Upleťte cop ze 4 ks (na plechu vyloženém pečicím papírem) a potřete ho vejcem.
  11. Upleťte cop ze 3 ks a položte ho na cop ze 4 ks a potřete vejcem.
  12. Ze 2 zbývajících nejmenších kousků zatočte „hada“ a položte ho na cop ze 3 ks.
  13. Prostřední a horní „cop“ zahněte dolů pod vánočku, aby byla hezky zakončená a držela pohromadě.
  14. Uložte vánočky do tepla a nechte je ještě hodinu kynout.
  15. Před pečením potřete vejcem (a pokud chcete, posypte nasekanými ořechy) a vložte do trouby předehřáté na 150 °C.
  16. Po 10 min snižte teplotu na 140 °C a pečte další hodinu. Pokud se vám už bude zdát vánočka upečená, vyndejte ji. Delší pečení ji vysouší a snižuje vláčnost.

TIP: Pokud se bojíte, že vánočka není stabilní, na několika místech do ní před pečením křížem zapíchejte špejle. Po pečení nechte vánočku pár minut lehce vychladnout, ale ještě za tepla špejle vytáhnete.

JAK OZVLÁŠTNIT VÁNOČKU?

  • Nechte se inspirovat štolou a nebojte se do těsta přidat třeba i kandované ovoce a nebo kousky marcipánu. Ten si s voňavým těstem obzvlášť rozumí. Pokud budete přidávat marcipán, můžete i rum nahradit Amarettem, které ještě více podpoří mandlovou chuť.
  • Milovníci čokolády určitě rádi vyzkouší vánočku s čokoládovými kousky. Nasekejte kvalitní čokoládu a schovejte ji dovnitř do těsta.

Babiččina volba Špaldová hladká: Cena 49,90 Kč

Špaldová mouka obsahuje méně lepku,  dokonce nevadí ani některým celiakům, lidské tělo ji lépe a pomaleji tráví. Hladká špaldová mouka je jemnější a dobře se kombinuje s klasickou pšeničnou moukou,  ale může ji i zcela nahradit.

Babiččina volba  Hladká na křehké pečivo : Cena 23,90 Kč

Těsto z Hladké mouky na křehké pečivo má jemnou strukturu, která nelepí a netrhá se. Je skvělá především k přípravě těsta na vykrajování a pečení drobnějších kousků pečiva, cukroví a sušenek.

Babiččina volba Hladká na kynuté těsto: Cena 23,90 Kč

Těsto z Hladké mouky na kynutá těsta lépe kyne, má větší objem a lépe drží tvar. Výborně se hodí nejen na vánočky, mazance, ale i na kynuté buchty, koblihy, koláče a záviny.

Zdroj foto: archiv společnosti