Zprávy:V Česku vzniká nové označení pro restaurace nabízející zdravé menu FOOD
V Česku vzniká zcela nová síť restaurací označených logem FOOD..
ve kterých se lidé v pracovním týdnu mohou najíst dle principů kvalitního stravování a pravidel boje s obezitou. Od začátku března bylo do této sítě zařazeno téměř 600 restaurací v celé ČR a další budou přibývat v příštích měsících.
Vznik nové sítě restaurací je pokračováním evropského projektu na podporu zdravého stravování
zaměstnanců, který před 7 lety iniciovala Evropská unie ve spolupráci se společností Edenred, jenž se specializuje na zaměstnanecké benefity a je známá vydáváním stravenek Ticket Restaurant. „Obezita je největším problémem veřejného zdraví v tomto století a Česká republika je první zemí, v níž nová síť restaurací FOOD bude fungovat v celostátním rozsahu,“ uvedl generální ředitel společnosti Edenred Martin Bulíř.
Restaurace označené logem FOOD..
- musí splňovat několik základních podmínek:
- mít na jídelním lístku alespoň dvakrát týdně jedno zeleninové nesmažené jídlo
- možnost objednat si menší porce
- mít v menu jídla méně kalorická a zeleninové saláty jako hlavní jídlo.
- Vyžadovány jsou také zeleninové a nesmažené přílohy a energeticky méně vydatné polévky
uvedla Lucie Prášková, koordinátorka projektu ve společnosti Edenred. „Tyto zásady vzešly právě z evropského projektu FOOD,“ doplnila.
Restaurace do nově vznikající sítě nominují sami strávníci..
a uživatelé stravenek Ticket Restaurant, kteří ve webovém formuláři na www.ticketka.cz odpovídají na otázky týkající se nabídky denního menu jimi zvolené restaurace. Ta je do sítě FOOD zařazena, pokud splňuje alespoň 5 z 8 kritérií programu. Ze strany společnosti Edenred probíhá následná kontrola. „Restaurace označené logem FOOD může každý zaměstnanec pohodlně vyhledat od svého pracovního stolu ve vyhledávači provozoven na www.edenred.cz nebo na www.ticketka.cz, případně si stáhnout mobilní aplikaci Ticketka pro chytré telefony s iOS a Android. Aplikace vyhledá FOOD restaurace v okolí dle GPS lokace,“ uvedla Prášková.
Cílem projektu sítě FOOD je zajistit zaměstnancům možnost vědomé volby v oblasti vyvážené stravy
a pauzy na oběd. Nekvalitní stravování je totiž jednou z hlavních příčin rostoucí obezity v zemích EU a počtu lidí s cukrovkou a dalšími civilizačními chorobami. Naopak kvalitní a vyvážená strava kromě
zdravotních aspektů zároveň přispívá i k růstu produktivity práce.
V ČR startuje projekt FOOD restaurací také z toho důvodu, že tuzemsko je podle Světové
zdravotnické organizace zemí, kde trpí obezitou nejvíce lidí z celé Evropy (28,7 procenta). České
zdravotnictví pak na léčbu nemocí spojených s nadváhou a obezitou vydá ročně 38,5 miliardy korun.
Recepty Filipa Sajlera pro projekt FOOD zde.