Zámecké vinařství Bzenec zahájilo sklizeň
I když vinobraní naplno propukne až v druhé polovině září, už teď se ve vinicích Zámeckého vinařství Bzenec sbírají malé partie hroznů na výrobu sektů a první rané odrůdy jako např. Müller Thurgau nebo Muškát moravský.
„Dobu sběru určuje odrůda a současně poloha vinice. Každá vinice má jiné klima a proto rozdíly v dozrávaní hroznů bývají až 14 dní. Tradičně jedny z posledních sklízených odrůd budou obecně Ryzlinky rýnské a Veltlínské zelené, na Mikulovsku končí vinobraní sklizní Ryzlinků vlašských,“ vyjadřuje Bořek Svoboda, ředitel ZVB. Pokud jde o kvalitu hroznů lze předpokládat, že letošní ročník může patřit k těm lepším i přes extrémně suché léto. „Hrozny sice dostaly hodně slunce, ale o to méně vláhy. O kvalitě hroznů letos rozhodovala zejména poloha vinice a vodozdržnost půdy, taky stáří vinice a samozřejmě odrůda. Některým odrůdám extrémní horka přidají na kvalitě, ale jiným naopak uberou,“ dodává Bořek Svoboda.
Sklizni hroznů předcházela důkladná příprava, letos navíc spojená s nákupem nových technologických zařízení. K nejvýznamnějším patří pořízení nového lisu na hrozny a vylepšení chladící kapacity ve sklepích ZVB. Vinařství má také speciální linku na příjem hroznů z malokapacitních beden, která umožňuje třídění hroznů podle kvality a jednotlivých vinic. Zámecké vinařství Bzenec je významných producentem kvalitních vín s jasným rodokmenem.