Veletrh a kongres For Gastro & Hotel
Letošní rok ve znamení udržitelnosti
Výstaviště PVA EXPO PRAHA v Letňanech opět po roce hostilo veletrh a odborný kongres, zahrnující pohostinský obor v celé šíři. Od 1. listopadu po tři dny se sešli odborníci na veřejné hromadné stravování, zástupci oborových svazů a asociací či podnikatelé s unikátními koncepty. Téma letošního ročníku znělo: NOVÝ ÚDĚL – UDRŽITELNOST. Šlo o to, ukázat, jak se tento novodobý fenomén prosazuje v oblasti pohostinství. Gastro obor v Česku se ještě stále potýká s následky covidové pandemie a situace na trhu je pro mnohé podniky obtížná. Tak jako v jiných oborech i do pohostinství vstupuje téma udržitelnosti a její nevyhnutelnosti v byznysu.
„Programem letošního ročníku KONGRESU FOR GASTRO & HOTEL bylo nastínění způsobů, jak z udržitelnosti získat co nejvíc, aby byla pro provoz podniku maximálně přínosná,“ komentovala ředitelka kongresu Věra Špáňová.
Po úvodu, kterého se s moderátorem Vlastou Korcem ujal český ultramaratonec a propagátor zdravého životního stylu Miloš Škorpil, vystoupil prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek. Jeho přednáška byla charakterizována názvem Limity zeleného provozu – kdy ještě dávají smysl? Téma Udržitelnost skrze rostlinné alternativy podrobně rozebral Tomáš Kofroň ze společnosti Green Heads, která si klade za cíl přinést nové, zdravější a zajímavé produkty na český trh. Představitelé společnosti EcoStep se ve svém příspěvku ESG a úspora vody v gastronomii a hotelnictví orientovali na úspory vody a peněz a ekologii. Společnost zaujala nejen odbornou veřejnost v nedávné minulosti vývojem unikátního bezvodého pisoáru, který pomáhá také gastronomickým podnikům šetřit finance i lidskou sílu. Ředitel rozvoje produktů a služeb firmy Dotykačka ČR Vladimír Sirotek se ve své přednášce ohlédl za vývojem gastronomie v posledních měsících. Jeho téma Vítězové a poražení v gastronomii za uplynulý rok ukázal, co buduje trendy a jaké příležitosti má obor před sebou.
Ve druhé části kongresu dále vystoupila Maggie Škrabaha Dokupilová z ministerstva životního prostředí s tématem Komunitní energetika – jak se může dotknout provozovatelů hotelů a restaurací? Jak získat dotace? Klára Hálová ze společnosti Mattoni hovořila o tom, co jsou přírodní minerální vody dle definice a jaké to má implikace. Její blok byl pojmenován Přírodní minerální vody v enviromentálních souvislostech. Během dne na pódiu Kongresového sálu odezněly dále zajímavé přednášky Den mezinárodní kuchyně od Asociace školních jídelen ČR, Zero waste na talíři od Marcely Šimkové z Data Servisu nebo Zažij, poznej a ochutnej Vietnam od Tung Nguyena z CZECH VIET.
Velmi podnětné pak byly expozice veletrhu, kde se střídaly veškeré aspekty provozu, moderních technologií, designu ve vybavení pohostinských prostor, ale i využití materiálů, odpovídajících současným trendům, jako je potlačování plastů, apod. V neposlední řadě je třeba ocenit přínos, který veletrh a kongres znamenaly pro studující pohostinských oborů. Od okamžiku otevření veletržních prostor bylo až nápadně vidět, že studentů je v halách převažující počet. Což je bezpochyby dobře – je to signál, naznačující dobré perspektivy oboru…
Miroslav Navara