Vánoční cukroví a těsta v Merhautově pekařství

Do Vánoc zbývá pár týdnů a v řemeslném Merhautově pekařství se na ně důkladně chystají. V tomto rodinném podniku s letitou tradicí dobře ví, jak je rodinná pospolitost důležitá, a tak se snaží v hektickém předvánočním světě pomoci nabídkou kvalitních chlazených těst i hotového cukroví.

Těsta i cukroví si budete moci objednat na jejich 15 prodejnách nebo na e-shopu www.merhautovo.cz. Objednávky jsou možné od 1. listopadu do 3. prosince na kamenných prodejnách i e-shopu, přímý prodej i bez objednání bude pak od 19. listopadu do 23. prosince. Během prosince najdete také stánky v pražských nákupních centrech, kde bude v prodeji jak cukroví, tak i těsta.

Jaké cukroví v Merhautově pekařství můžete zakoupit?

750 g kazeta s 8 druhy cukroví (cikánské řezy, čokoládové rohlíčky, irské dortíčky, linecké slepované, ořechové šátečky, ořechy, vanilkové rohlíčky a včelí úlky)

Cena: 620 Kč

 

400 g kazeta jednodruhová, v nabídce jsou cikánské řezy, čokoládové rohlíčky, irské dortíčky, linecké slepované, ořechové šátečky, ořechy, vanilkové rohlíčky, včelí úlky a navíc pracny.

Cena:  370 Kč, pouze pracny 320 Kč, pouze čokoládové rohlíčky 480 Kč

150 g ochutnávková krabička, pokud se nemůžete rozhodnout, které cukroví si objednat. Ideální v předvánočním čase ke kávě nebo jako malá pozornost. Obsahuje vanilkové rohlíčky, cikánské řezy, včelí úly, šátečky, čokoládové rohlíčky, irské dortíčky, linecké, ořechy.

Cena: 149 Kč

Máslová vánočka

600 g 115 Kč

Jak na cukroví z hotových těst?

V nabídce bude 7 hotových chlazených těst: linecké světlé a tmavé, ořechové světlé a tmavé, kokosové, pracnové a perníkové.

Cena: 79 Kč, Linecké světlé a tmavé 69 Kč

Z lineckého světlého i tmavého těsta si můžete připravit klasické linecké sušenky i další druhy slepovaného cukroví. Slepované cukroví je skvělé s čokoládovou nebo různobarevnou cukrovou polevou, na kráse jim přidají cukrové posypky. Marmeládu na slepení můžete našlehat s máslem.

Ořechové světlé i tmavé těsto se hodí na výrobu ořechů, které můžete plnit různými krémy, máčet je v čokoládě nebo navíc posypat kokosem či mletými oříšky.

Z kokosového těsta můžete udělat přes klasické formičky na mlýnek na maso tlačené cukroví – ze vzniklých těstových hadů tvořte libovolné tvary. Skvělé je i na výrobu kokosových pracniček.

Pracnové těsto je určené na klasické pracny. Formičky není třeba vymazávat. Upečené cukroví nechte jen zlehka zchladnout, a pak ho ještě horké klepnutím o prkýnko vyklopte. Dobrým pomocníkem jsou kleště, do kterých horké formičky snadno chytíte. Ještě horké cukroví obalte v moučkovém cukru, který můžete ovonět vanilkou nebo skořicí.

Perníčky doporučujeme péct už v listopadu, aby změkly. Plech potřete včelím voskem (jedno natření vystačí na 2 pečení). Perníčky se tak nepřichytí a ony i vaše domácnost bude opravdu vánočně voňavá. Skladujte je v chladu, přidejte klidně několik rozkrojených jablek, aby nasály vlhkost.

Pokud jste zvyklí na vaše domácí oblíbené recepty a tradice pečení u vás přetrvává, můžete zkusit nejoblíbenější rodinné recepty přímo od Merhautů. Pokud se vám budou zdát složité, můžete si je zakoupit již hotové…

Cikánské řezy

Potřebujete: 250 g hladké mouky, 140 g měkkého másla, 50 g cukru krupice, 2 žloutky a asi ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva

Na vrchní část: 3 bílky, 220 g cukru moučka a 160 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Troubu zapněte na 180 °C. Do mouky nakrájejte měkké máslo, přidejte cukr, žloutky a prášek do pečiva a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na 2mm plát a na plechu s pečicím papírem napůl (jen lehce do růžova) upečte.

Mezitím z bílků vyšlehejte tuhý sníh, během šlehání přidávejte moučkový cukr. Hotový sníh je bílý, lesklý a táhne se za metlami. Vmíchejte nasekané ořechy. Připravenou směs natřete na předpečené těsto, uhlaďte a 15–20 minut dopečte v troubě. Po vychladnutí krájejte na kousky – čtverce, obdélníky, trojúhelníky…

Čokoládové rohlíčky

Na krém potřebujete: 160 g cukru moučka, 3 vejce, 2 lžíce kakaa, 200 g měkkého másla a 1–2 lžíce tuzemáku

Na těsto si připravte: 4 bílky, 280 g mletých vlašských ořechů a 280 g cukru moučka

Na máčení je třeba: 100 g hořké čokolády a 1 lžíci oleje

Moučkový cukr smíchejte v misce vhodné na parní lázeň s 3 celými vejci a 2 lžicemi kakaa. Nad parní lázní (miska se nesmí dotýkat vroucí vody) směs za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Směs nechte vychladnout. Během chladnutí je třeba směs občas promíchat, aby se netvořily hrudky.

4 bílky, mleté ořechy a moučkový cukr vymíchejte dohladka. Pomocí zdobicího sáčku z těsta tvarujte na plech vyložený pečicím papírem rohlíčky. Při 180 °C pečte lehce dozlatova asi 15 minut. Máslo vyšlehejte s rumem a vychladlou vařenou částí krému. Upečené rohlíčky zdobte vlnkovou trubičkou krémem a nechte v lednici ztuhnout. Máčejte v rozpuštěné čokoládě smíchané s troškou oleje (díky němu neztvrdne úplně a nebude se lámat).

Zdroj foto: archiv společnosti