Valašská kyška vítězem
Valašská kyška je stálicí v sortimentu Mlékárny Valašské Meziříčí. Její obliba rok od roku roste – nejen mezi milovníky čerstvých kysaných produktů, ale i mezi odborníky. Stává se symbolem kvality a tradice, v dnešní době plné inovací a novinek nabízejícím jistotu. Je ideální volbou pro každého, kdo si chce vychutnat lahodnou chuť a zároveň podpořit své trávení. Kysané mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a vitaminů skupiny B. Mlékárna Valašské Meziříčí po celá léta udržuje vysokou kvalitu složení Valašské kyšky, i pod sílícím tlakem na cenu surovin, jako je mléko. Tento přístup ocenili nejen spotřebitelé, ale i odborná porota, která zvolila Valašskou kyšku Mlékárenským výrobkem roku 2025 v kategorii Zakysané mléčné výrobky. Výrobek si odnesl také Cenu médií. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře ČR a Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Letos se 22. ročníku soutěže „Mlékárenský výrobek roku“ zúčastnilo 18 tuzemských výrobců s celkem 55 výrobky, hodnocenými v devíti kategoriích. Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, zavedený od roku 1957. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Marek Výborný.
„Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při něm se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy, Výrobky byly hodnoceny v kategoriích Konzumní mléka a smetany, Zakysané mléčné nápoje, Jogurty do 5 % tuku, Smetanové jogurty a zakysané smetany, Mléčné dezerty, Čerstvé sýry a tvarohy, Sýry s plísní nebo s mazem na povrchu, Sýry polotvrdé, Tavené sýry a sýrové omáčky. Charakteristickým trendem letošního ročníku byl poměrně vysoký podíl tzv. high-protein výrobků, tedy výrobků se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin, které odpovídají moderním výživovým trendům. Zastoupena byla také řada výrobků s přídavkem probiotických kultur, čímž se takovéto výrobky stávají funkčními potravinami. Opět se objevila řada výrobků s reformulovaným složením, například výrobky bez laktózy,“ komentuje Ing. Jiří Kopáček, CSc. – předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského.
„Ocenění Mlékárenský výrobek roku 2025 v kategorii Zakysané mléčné nápoje si velice ceníme. Především pro odbornost poroty, která výrobky posuzuje. Jedná se o záruku zákazníkům, že nad složením výrobků a jejich kvalitou bdí odborné orgány. Ti tak jejich doporučením mohou důvěřovat. V Mlékárně Valašské Meziříčí to oceňujeme obzvláště v době, kdy se na trhu dá koupit nepřeberné množství výrobků různé kvality. Valašská kyška Mlékárny Valašské Meziříčí je kysaný mléčný výrobek, obsahující bifidogenní mikroorganismy, příznivě působící na lidský organismus, především na trávící ústrojí a přispívající k obnovení střevní mikroflóry. Jsem hrdý na to, že přinášíme podobný výrobek v nezměněné kvalitě a chuti již řadu let, a to přes veškeré cenové turbulence na trhu,“ uvádí Zdeněk Bukovjan, vedoucí obchodu a marketingu společnosti Mlékárna Valašské Meziříčí.
Letošní ročník soutěže se vyznačoval vysokým podílem výrobků se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin, které odpovídají moderním trendům ve výživě. Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí mají dlouhou výrobní tradici a patří mezi nejstarší mléčné výrobky u nás. Do kysaných mléčných výrobků byly přidány bakterie mléčného kysání. Jsou vhodné i pro konzumenty bojující s nadváhou – mají relativně nízkou energetickou hodnotu. Jsou lehce stravitelné a obsahují méně laktózy než klasické mléko, jsou tak vhodnou potravinou i pro osoby, trpící lehčí formou laktózové intolerance.
Mlékárna Valašské Meziříčí je držitelem certifikátu IFS a Certifikátu ekologické produkce, vydaného společností KEZ Chrudim, což opravňuje k použití loga „biozebry“, tedy označení BIO produktů. Tyto certifikace jsou zárukou, že její výrobky mají i základní surovinu, tedy mléko, v nejvyšší kvalitě. Více než 98% zpracovávaného mléka je tu navíc certifikováno dle systému Q CZ CERTIFIKACE. Jedná se o režim jakosti, který sahá významně nad rámec kritérií, stanovených pro syrové mléko. Dosažení této kvality vyžaduje důslednou hygienu, kvalitní krmivo, kontrolované zdraví a životní podmínky zvířat na farmách. Ne náhodou je tedy Mlékárna Valašské Meziříčí na špici v kvalitě svých výrobků mezi srovnatelnými producenty.
Miroslav Navara/TZ