Tradiční cukroví, které nesmí chybět na vánoční tabuli

pracny-moukaKakaové pracny

Množství: 2 plechy

Doba přípravy: 40 minut + odležení těsta

Suroviny:

* 180 g másla + na vymazání formiček

* 120 g moučkového cukru

* 1 žloutek

* kůra z 1 citronu

* 100 g lískových ořechů

* špetka mleté skořice

* 2 hřebíčky

* 1 lžíce medu

* 2 lžíce holandského kakaa

* 250 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo

* moučkový cukr na posypání

Postup:

1) Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem a žloutkem. Přidejte kůru z citronu a namleté lískové ořechy. Vmíchejte skořici, drcené hřebíčky, kakao a mouku. Vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.

2) Z těsta vytvarujte malé kuličky a vtlačte je do máslem vymazaných formiček ze ¾. Přendejte na plech a pečte v předehřáté troubě při 170°C asi 15 minut.

3) Ještě vlažné vyklopte. Pracny můžete posypat moučkovým cukrem.

 

rohlickyVanilkové rohlíčky

Množství: 2 plechy

Doba přípravy: 30 minut + odležení těsta

Suroviny:

* 210 g másla

* 80 g moučkového cukru + na obalení

* 1 vanilkový lusk

* kůra z 1 citronu

* 2 žloutky

* 110 g mletých vlašských ořechů

* 280 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo

Postup:

1) Vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Přidejte semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu, žloutky a ořechy. Nakonec postupně přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu minimálně 1 hodinu odpočinout, ideálně přes noc.

2) Z těsta vytvořte váleček, odkrajujte stejně velké dílky a tvořte rohlíčky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180°C, dokud nezačnou lehce zlátnout, asi 8 až 10 minut. Nechte rohlíčky trochu vychladnout a pak obalte v moučkovém cukru.

Líbil se Vám náš článek?