Teď vaří šéf – recepty z prvního dílu

PĚNA Z KOZÍHO SÝRA S RAKYTNÍKOVÝM SIRUPEM

kozí sýr

smetana

2 plátky želatiny

pomerančová šťáva

med

citrónový tymián

na omáčku:

rakytníkový sirup

badyán

šafrán

vanilkový lusk

Kozí sýr vložte do vodní lázně a nechte rozpustit. Ochuťte pomerančovou šťávou, citrónovým tymiánem a medem. Na závěr vmíchejte želatinu, kterou jste nechali namočit v misce. Misku nechte chvíli zchladit na ledu a pak smíchejte s vyšlehanou smetanou.

Přelijte do malých misek, vložte do lednice a nechte na několik hodin ztuhnout.

Mezitím si připravte omáčku: do hrnce vlijte rakytníkový sirup, přisypejte mletý badyán, šafrán a pár zrníček vanilky.

Misku s vychladlou pěnou na chvíli ponořte do horké vody, aby šla lépe vyklopit. Přelijte rakytníkovou omáčkou a ozdobte badyánem.

 

BÍLÁ CIBULOVÁ POLÉVKA S KREVETAMI

3 větší cibule

krevety

2 brambory

smetana

zeleninový vývar

citrónová šťáva

olivový olej

petrželka

sůl

pepř

marináda:

olivový olej

balzamico

sójová omáčka

V hrnci rozehřejte olivový olej a vmíchejte cibuli nakrájenou na větší kousky. Zakryjte poklicí a chvíli poduste. Brambory oloupejte, pokrájejte a přidejte do hrnce spolu se solí a pepřem. Promíchejte.

Krevety vyloupejte, osolte a opepřte . Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm slupky z krevet. Po chvíli přidejte i celé krevety a orestujte do růžova.

V misce si připravte marinádu – smíchejte olivový olej, balzamico a sójovou omáčku. Pak krevety vložte do marinády a zakápněte citrónovou šťávou.

Do pánve od krevet vlijte zeleninový vývar, nechte spojit a pak přes cedník přilijte do hrnce s polévkou. Zakápněte smetanou a nechte ještě chvíli povařit. Potom rozmixujte, nandejte na talíř a ozdobte krevetami, nasekanou petrželkou a olivovým olejem.

Líbil se Vám náš článek?