Teď vaří šéf – recepty z prvního dílu
PĚNA Z KOZÍHO SÝRA S RAKYTNÍKOVÝM SIRUPEM
kozí sýr
smetana
2 plátky želatiny
pomerančová šťáva
med
citrónový tymián
na omáčku:
rakytníkový sirup
badyán
šafrán
vanilkový lusk
Kozí sýr vložte do vodní lázně a nechte rozpustit. Ochuťte pomerančovou šťávou, citrónovým tymiánem a medem. Na závěr vmíchejte želatinu, kterou jste nechali namočit v misce. Misku nechte chvíli zchladit na ledu a pak smíchejte s vyšlehanou smetanou.
Přelijte do malých misek, vložte do lednice a nechte na několik hodin ztuhnout.
Mezitím si připravte omáčku: do hrnce vlijte rakytníkový sirup, přisypejte mletý badyán, šafrán a pár zrníček vanilky.
Misku s vychladlou pěnou na chvíli ponořte do horké vody, aby šla lépe vyklopit. Přelijte rakytníkovou omáčkou a ozdobte badyánem.
BÍLÁ CIBULOVÁ POLÉVKA S KREVETAMI
3 větší cibule
krevety
2 brambory
smetana
zeleninový vývar
citrónová šťáva
olivový olej
petrželka
sůl
pepř
marináda:
olivový olej
balzamico
sójová omáčka
V hrnci rozehřejte olivový olej a vmíchejte cibuli nakrájenou na větší kousky. Zakryjte poklicí a chvíli poduste. Brambory oloupejte, pokrájejte a přidejte do hrnce spolu se solí a pepřem. Promíchejte.
Krevety vyloupejte, osolte a opepřte . Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm slupky z krevet. Po chvíli přidejte i celé krevety a orestujte do růžova.
V misce si připravte marinádu – smíchejte olivový olej, balzamico a sójovou omáčku. Pak krevety vložte do marinády a zakápněte citrónovou šťávou.
Do pánve od krevet vlijte zeleninový vývar, nechte spojit a pak přes cedník přilijte do hrnce s polévkou. Zakápněte smetanou a nechte ještě chvíli povařit. Potom rozmixujte, nandejte na talíř a ozdobte krevetami, nasekanou petrželkou a olivovým olejem.