Superovocná inspirace
Jarní a letní prosluněné dny lákají k posezení na terase s rodinou a přáteli a vybízejí k osvěžení v podobě lahodných limonád ze sirupů Jupí. Superovocné sirupy Jupí s 20 % ovocné šťávy v devíti oblíbených příchutích bez konzervantů, umělých barviv a sladidel jsou plné chuti a báječné letní nálady. Roztomilý ježek z TV reklamy přináší v nových Jupí sirupech té nejvyšší kvality tolik ovoce, že s nimi vykouzlíte nejenom lahodné nápoje, ale využijete je také při přípravě originálních dezertů.
1. Vanilkovo-višňový cheesecake
Ingredience (6 ks):
500 g krémového sýra Philadelphia
200 g ricotty
3 vejce
200 g krupicového cukru
1 lžíce vanilkového extraktu
Vanilková semínka z jednoho lusku
Kůra z 1 citronu
60 ml višňového Superovocného Jupí
100 g máslových sušenek
30 g rozpuštěného másla
Postup:
1. Sušenky rozmixujte na „strouhanku“ a promíchejte je s máslem.
2. Dortovou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem a na dno umačkejte sušenkovou drobenku.
3. Formu se základem na korpus dejte vychladit na 20 min do lednice.
4. Krémový sýr, ricottu a vejce utřete do hladké směsi.
5. Vmíchejte cukr, vanilkový extrakt, vanilková semínka a citronovou kůru.
6. Z krémové směsi oddělte 1/3 a do té vmíchejte 50 ml višňového sirupu.
7. Na sušenkový korpus rovnoměrně nakapejte zbývajících 10 ml višňového sirupu.
8. Do formy na korpus vlijte bílou část krému a poté přilijte i tu višňovou.
9. Pomocí špejle obě části jemně promíchejte a poté dejte formu do trouby předehřáté
na 140 °C. Pečte přibližně 45 minut.
10. Cheesecake je hotový, když po krajích je pevný, ale střed se ještě mírně chvěje.
11. Po upečení otevřete dvířka trouby a nechte v ní cheesecake odstát do vychladnutí.
Poté ho uložte do lednice a podávejte vychlazený.
2. Domácí želé bonbony ze tří ingrediencí
Ingredience:
150 ml Superovocného Jupí
50 ml vody
20 g želatiny v prášku
Postup:
1. Smíchejte sirup s vodou a 100 ml této směsi přiveďte k varu.
2. Vroucí část odstavte a za 5 minut do ní vmíchejte želatinu.
3. Nakonec vmíchejte i zbylou, studenou část.
4. Vše nalijte do silikonové formy a nechte několik hodin úplně vychladit v lednici.
5. Zatuhlé želé nakrájejte na kostičky a pokud chcete, jednotlivé bonbony obalte ještě
v krupicovém nebo moučkovém cukru.
6. Bonbony je nejlepší konzumovat čerstvé, ale můžete je uchovávat i ve vzduchotěsné nádobě
při pokojové teplotě.
TIP: Směs můžete nalít i do silikonových formiček různých tvarů.
3. Palačinkový ježek
Ingredience:
2 hrnky mléka
2 hrnky hladké mouky
4 vejce
špetka soli
lžička vanilkového extraktu
20 g másla + další máslo na smažení
Na náplň: 1 zakysaná smetana, 1 lžíce moučkového cukru, kůra z ½ citronu
Na polevu: 200 g jahod, čerstvá máta, šťáva
z ½ limetky, 20 ml jahodového Superovocného Jupí
Čerstvé ovoce na ozdobu
Postup:
1. Mléko, mouku, vejce, špetku soli, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo vyšlehejte do
hladkého těsta.
2. Na máslem potřené pánvi postupně usmažte všechny palačinky.
3. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem a jemně nastrouhanou kůrou citronu.
4. Jahody rozmixujte s mátou a přidejte limetkovou šťávu a jahodový sirup.
5. Palačinku potřete zakysanou smetanou a složte do tvaru trojúhelníku.
6. Pomocí čerstvého ovoce a zakysané smetany dozdobte do tvaru ježka a podávejte se
studenou jahodovou polevou ozdobenou čerstvou mátou.
Recepty ve spolupráci s Jupí připravila bloggerka Jana Duffková z blogu janaduff.cz.
Více inspirace najdete na www.jupiland.cz nebo na FB stránce Jupí Sirupy.