Špaldová je zase v módě
Zatímco třeba na Blízkém východě špaldě zůstali věrní, v našich krajích se „do módy“ vrátila až v posledních letech. Znovu se objevuje na polích, zejména v rámci eko farem, a čím dál víc kuchařek a kuchařů ve svých receptech experimentuje právě se špaldovou moukou. Oblíbená je zejména pro svůj obsah bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Vyznačuje se specifickou oříškovou chutí, která se skvěle vyjímá ve slaných a sladkých koláčích, buchtách, sušenkách a také ve vánočním cukroví, které s ní chutná doslova jako od (prapra)babičky.
Babiččina volba ji na trh uvádí hned ve dvou variantách. Špaldová hladká se dá v jakémkoli receptu zkombinovat s běžnou pšeničkou moukou, ale může ji i zcela nahradit. Špaldová celozrnná obsahuje cenné složky z celého zrna a hodí se pro přípravu sladkého i slaného pečiva.
Babiččina mouka Špaldová hladká: Cena 49,90 Kč/ Babiččina mouka Špaldová celozrnná: Cena 49,90 Kč
INSPIRUJTE SE RECEPTY S POUŽITÍM ŠPALDOVÉ MOUKY
Jablečný koláč ze špaldové mouky
Ingredience: 125 g změklého másla, 150 g cukru krupice, 1 lžička skořice, 3 vejce, 1 lžíce medu, 250 ml mléka, 250 g špaldové mouky Babiččina volba (nebo celozrnné špaldové mouky), špetka soli, 1 kypřící prášek do perníku, 2 jablka
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky a zbavte jadřinců. Každý měsíček nakrájejte na několik plátků.
- Máslo utřete s cukrem a zašlehejte do něj skořici, med a vejce. Poté vmíchejte i mléko.
- Mouku smíchejte se solí a kypřícím práškem a postupně ji vmíchejte do tekuté části.
- Formu na koláč o průměru asi 30 cm vyložte pečícím papírem a nalijte do ní těsto.
- Na těsto vyskládejte plátky jablek a mírně je do těsta vtlačte.
- Pečte asi 30-40 minut, nebo dokud není koláč hotový. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.
Povidlové buchty
Ingredience: 500 g hladké špaldové mouky Babiččina volba, 30 g droždí, 60 g cukru, 240 ml vlažného mléka, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 2 žloutky, kůra z jednoho citronu, 120 g rozpuštěného másla + 20 g na dno pekáče
Na náplň potřebujete: 350 g povidel ze švestek, 75 ml rumu, 50 g perníku na strouhání
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, solí a vanilkovým cukrem.
- Do mouky udělejte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Rozdrolte do něj droždí a nechte 10 minut odstát.
- Přidejte žloutky, máslo a citronovou kůru a vypracujte hladké těsto.
- Nádobu s těstem přebalte potravinovou folií a dejte na 1 hodinu kynout. Po hodině těsto prohněťte a nechte kynout ještě 1 hodinu.
- Připravte si náplň: Smíchejte povidla s rumem a nastrouhaným perníkem.
- V pekáči rozpusťte máslo a vyválejte těsto.
- Z těsta vykrajujte čtverce velké asi 6×6 cm a doprostřed na ně klaďte náplň.
- Dobře buchty zabalte, namočte v pekáči s máslem a do pekáče je vyskládejte. Nechte ještě 20 min na teplém místě.
- Pečte asi 30 minut na 180 stupňů.