Slavné francouzské makronky na vánoční stůl
Stylové pestrobarevné a nadýchané cukrovinky jsou francouzským hitem. Krásné na pohled, křupavé a jemné na dotek. Francouzi je milují ve všech variacích a chutích. A právě vánoční makronky už připravují i ve vyhlášeném pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2, kde je teď začali nabízet jako svou zimní novinku: k dostání tu budou od první adventní neděle 29. listopadu až do konce vánočních svátků.
„Vánoční makronky jsou krásně zdobené zimními motivy. Slouží nejen jako hezký a luxusní dárek přátelům, ale také jako dekorace na slavnostní vánoční stůl,“ říká Jan Ivanco, majitel malého pražského cukrářství, který už vymýšlí pro francouzské makronky nové vánoční příchutě. Nejen pro těsto, ale i pro náplně. „Jde o delikatesu, kterou si řada lidí objednává proto, že nejen skvěle vypadá, ale i dobře chutná. Každá makronka je vyrobena ručně, takže je to opravdu originál,“ pokračuje Jan Ivanco a dodává, že správné makronky jsou nahoře křupavé a uvnitř vláčné. Pusinky jsou pak spojené krémem, který jejich chuť doplňuje, nebo je s ní v kontrastu. V pekařství je začali nabízet nejprve ve čtyřech příchutích: malinové, pistáciové, čokoládové a s černým rybízem. A plánují už další varianty.
Vyhlášená cukrovinka pařížských salónů
Vůbec poprvé se francouzské pusinky objevily na konci devatenáctého století v cukrářském pařížském salonu rodiny Ladurée. A Pařížané na ně stojí kvůli novým příchutím mnohdy fronty dodnes. A známý cukrářský mistr Pierre Hermé, původem z Alsaska, kterému se říká Picasso cukrářů, je pak proslavil po celém světě. Svoje makronky začal prodávat ve specializovaných buticích, dostal za ně řadu ocenění a stal se tak součástí gastronomické „haute couture“.