Skvěle naložené Česko

Nakládání do oleje – kdysi potřeba prodloužit trvanlivost potraviny, dnes vyhledávaný způsob přípravy pro Čechy milovanou delikatesu. Milovníci nakládaného sýra vyhledávají tuto tradiční českou pochoutku nejen v dobrých hospodách, ale připravují si ji i doma. Každý gurmán ví, že pro nakládání je nejlepší Sedlčanský.

Jiný kraj, jiný mrav a jiné chutě. Se Sedlčanským si naložíte specialitu podle svého gusta a s tradičními surovinami, které jsou vám v kraji blízké. „K nakládání se nejlépe hodí Sedlčanský Smetanový, s nímž vynikne jeho máslová chuť a krémová textura ve spojení s bylinkami a dalšími přísadami, které při nakládání použijete,“ radí Jaroslav Semerák, brand manažer značky Sedlčanský společnosti Savencia. Pro nakládání jsou vhodné další sýry Sedlčanský, jejichž specifická chuť a konzistence ladí v dalších lahodných kombinacích, které najdete na www.skvelenalozenecesko.cz.

Výběr dobrého sýru pro nakládání je priorita číslo 1. K dobrému výsledku je ale potřeba vědět o nakládání mnohem více. Například, že olej nemá sýr ochutit, ale má přenést chutě a aroma dalších přísad a v neposlední řadě zajistit trvanlivost. Proto postačí slunečnicový nebo řepkový olej.

Pro dochucení se včetně kuliček pepře a nového koření hodí i pár snítek bylinek, česnek i cibule. Na skvelenalozenecesko.cz najdete ale mnohem výzev, které zdaleka nekončí u těchto ingrediencí. Kyselé okurky, chilli papričky nebo jalovec – nic není nemožné. Stačí jen sáhnout po sýru, ke kterému budou tyto kombinace ladit. Abyste dosáhli kýženého výsledku, je třeba celou tu dobrotu pěkně srovnat do sklenice, zalít olejem tak, aby bylo vše ponořené, důkladně uzavřít, aby dovnitř nepronikl vzduch, nechat při pokojové teplotě a čekat. Po dvou až třech dnech se sýr krásně proleží. Sýr dále uchovávejte v chladu, kde vydrží 1 – 2 týdny.

 Inspirujte se:

Rychlokvaška od Znojma

Indredience:

  • 3 Sedlčanské Smetanové
  • 1 menší čerstvá červená paprika
  • 4 čerstvé okurky nakládačky
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 2 lžíce domácí čalamády nebo kysaného zelí
  • Čerstvě namletý pepř
  • Špetka hrubozrnné soli
  • 150 ml slunečnicového oleje

Postup:

  1. Hermelíny si nakrájejte na trojúhelníčky a nechejte chvíli povolit. Mezitím si očistěte a oloupejte cibuli, nakrájejte na kolečka. Papriku zbavte jadřinců, a nakrájejte na tenčí proužky. Okurky si očistěte kartáčkem, slupku nemusíte loupat a pokrájejte na silnější proužky. Čalamádu nechejte v nálevu.
  2. Začněte vrstvit do sklenice. Nejdříve nasypejte vrstvu dýňových semínek, poté prokládejte trojúhelníčky hermelínu, spolu se zeleninou a čalamádou i s nálevem. Zasypávejte solí, pepřem. Takto střídejte, dokud není sklenice takřka zaplněná. Nakonec zalejte slunečnicovým olejem.
  3. Očištěnou sklenici zaklapněte a nechejte uležet 2 dny na pokojové teplotě. Moravskou zeleninovou bombu si dopřejte jako přílohu k domácímu uzenému, ideálně se sklenkou moravského muškátu k tomu.
Líbil se Vám náš článek?