Sekt i champagne dokáže vybrat každý.

Sváteční setkání a oslavy konce roku jsou ideální příležitostí oslnit hosty přípitkem plným delikátních bublinek. Výběr kvalitního sektu nebo champagne za rozumnou cenu přitom není žádná věda, stačí znát ty nejdůležitější odlišnosti.

Kromě kvality použitého vína je hlavní rozdíl mezi šumivými víny právě v charakteru perlení. Odráží způsob, jakým víno získává bublinky. Pokud se na etiketě nedočtete, který z níže uvedených postupů byl při výrobě vína použit, nebojte se zeptat. Dobrý prodejce vám tuto informaci rád sdělí nebo zjistí. 

Kategorie “perlivé víno” neohromí

Většinou ta nejlevnější jsou vína s označením perlivá – jde o nápoje vyrobené z tichého vína, které jsou dodatečně sycené oxidem uhličitým, podobně jako limonády. A stejně jako z limonád z nich bublinky rychle vyprchají. Nízké ceně tedy odpovídá i nízká kvalita.

Ve snaze vyrobit levný nápoj jsou do některých perlivých vín navíc přidávána ovocná vína a mošty, například z jablek. Najdou se i produkty prodávané v lahvích připomínajících vinné, ale ve skutečnosti žádné víno neobsahují. Ruku na srdce – vaši hosté si zaslouží víc.

Sekt a Champagne pro začátečníky

Bohatým, jemným a dlouhotrvajícím perlením se vyznačují šumivá vína, která získala bublinky kvašením. Pro výrobu většiny šumivých vín střední cenové kategorie se používá metoda zvaná charmat, při níž ve víně vznikají bublinky kvašením v nerezovém tanku. Poté se stáčí do lahví a prodává pod označením sekt.

Nejvyšší stupeň kvality pak představují šumivá vína, která získala bublinky kvašením v lahvi. Tradice tohoto postupu má kořeny ve francouzské oblasti Champagne, odtud název Méthode Champenoise. Stejný postup se sice používá i ve vinařstvích v jiných koutech světa, ale označení vína Champagne (tedy pravé šampaňské) přísluší výhradně vínům z tohoto regionu. U takto vyrobených šumivých vín z jiných z jiných oblastí mohou vinaři použitý postup označovat jako Méthode Traditionelle.  

„Takzvaná ročníková Champagne označená rokem sklizně obsahují pouze víno z daného ročníku. Jejich vytříbená chuť se rozvíjí několikaletým zráním, tedy archivací, a teprve poté je vinař pustí na trh. Proto jsou také dražší. Champagne bez označení ročníku jsou většinou cuvée – vznikají mísením vína různých ročníků. Jde také o skvělá vína, určená k dřívější spotřebě, a prodávají se za příznivější cenu – proto jsou ideální vstupenkou do světa Champagne,“ vysvětluje Jan Pánek, sommelier z on-line vinotéky Viatempia.cz.

Takové Champagne vhodné k okamžitému pití je k dostání i v ceně pod tisícikorunu, například vynikající Champagne Bouché Cuvée Réservée. Je ideální jako aperitiv i k pití během jídla.

Méthode Traditionelle používají i někteří špičkoví čeští vinaři. Vyrábějí tak sekty vysoké kvality, jejichž charakter perlení je pro většinu spotřebitelů nerozeznatelný od pravého šampaňského, a to při výrazně nižší ceně už kolem pětistovky. Jedním z nich je delikátní Crémant 2018 Chardonnay Pinot Michlovský, který zaujme buketem kandovaného ovoce s cereáliemi v medové krustě s pikantními kyselinami v závěru. 

A co obsah cukru?

Zapomeňte na častý mýtus, že jen suché víno je dobré! Pokud také u tichého vína preferujete sladší chuť, s největší pravděpodobností vás extra suchý sekt neosloví. Volte tedy čistě podle toho, co máte rádi. Obsah zbytkového cukru, který udává chuťovou sladkost vína, se uvádí v gramech na jeden litr:

  • Brut nature – přírodně tvrdé, do 3 g/l
  • Extra brut – zvlášť tvrdé, 0–6 g/l
  • Brut – tvrdé, do 12 g/l
  • Extra sec / Extra dry – zvlášť suché, 12–17 g/l
  • Sec – suché, 17–32 g/l
  • Demi-sec – polosuché, 32–50 g/l
  • Doux – sladké, více než 50 g/l

Buďte kreativní!

Z champagne i kvalitního sektu také v mžiku vykouzlíte koktejly, které zachutnají i těm, kdo samotným bublinkám moc neholdují. Nezapomeňte ale, že také ostatní ingredience musí být v nejlepší možné kvalitě. Množství surovin v následujících receptech je vždy na jeden drink. Důležité: nemíchejte, o to se postarají bublinky.

zdroj foto. archiv spol.

Líbil se Vám náš článek?