Recepty na 4 podzimní kuřecí polévky

S příchodem podzimu a nástupem chladnějších dnů se postupně začíná měnit i náš jídelníček. Mnohem častěji máme chuť na teplé pokrmy, zejména pak na husté
a vydatné pol
évky. Vařená zelenina s poctivým kuřecím vývarem nebo kuřecím masem to je pokrm, který dodá tělu energii, vlákninu, vitamíny a minerály, a tak mnohdy postačuje i jako hlavní chod. Drůbežářský závod Klatovy představuje několik tipů na podzimní polévky s kuřecím masem, které stojí zato ochutnat a připravit své rodině nebo přátelům.            

kuřecí polévka s knedlíčky foto k receptu na podzimní polévky Polévka po italsku s kuřecími knedlíčky


Ingredience na knedlíčky:

  • 180 g   mletého kuřecího masa
  • 2 plátky toustového chleba na přípravu strouhanky
  • 3 lžíce parmazánu,
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekané pažitky, 
  • 1 velké vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce másla.

 Ingredience na polévku:

  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1¼ litru kuřecího vývaru
  • 1 větší mrkev, ½ menšího celeru
  • hrst domácích nudlí
  •  hrst baby špenátu
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu.     

Postup přípravy knedlíčků:

Namleté kuřecí maso smíchejte se strouhankou, nastrouhaným parmazánem, prolisovaným česnekem, pažitkou a vejcem. Osolte a opepřete a vytvarujte menší knedlíčky. Na mírném ohni rozehřejte v pánvi máslo a knedlíčky ze všech stran asi 3 minuty opékejte, poté odložte na talíř.

Postup přípravy polévky:

Přímo v hrnci krátce osmahněte na oleji kostičky celeru, proužky mrkve a plátky česneku. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak do polévky vhoďte těstoviny a pár minut povařte. Asi
3 minuty před koncem vaření přidejte kuřecí knedlíčky. Odstavte, přimíchejte baby špenát
a parmazán. Podle chuti dosolte a opepřete. Jezte posypané čerstvou bazalkou nebo petrželkou a nastrouhaným parmazánem.

Kuřecí polévka s kokosem-receptKuřecí polévka s kokosovým mlékem


Ingredience:

  • 300 g kuřecích prsou DZ Klatovy nakrájených na tenké nudličky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 300 ml kokosového krému
  • 100 g hub na plátky (nejlépe se hodí chuťově výraznější druhy hub, například asijská shiitake)
  • 1 velká chilli paprička
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 ks citronové trávy.

Postup přípravy:

Do hrnce nalijte kuřecí vývar, kokosový krém, přidejte na krátké špalíčky nakrájenou citronovou trávu, na kolečka nakrájenou chilli papričku
a přiveďte k varu. Nechte vařit asi 3 minuty, přidejte na plátky nakrájená kuřecí prsa, na plátky nakrájené houby a nechte vařit, dokud maso nezměkne. Přidejte 2 lžíce citronové šťávy,
2 lžíce rybí omáčky, lžičku třtinového cukru a po chvilce servírujte.

Pikantní kuřecí polévka s čočkouPikantní kuřecí polévka s čočkou


Ingredience:

  • 1,3 l kuřecího vývaru
  • 100 g uvařeného kuřete DZ Klatovy nakrájeného na kostičky
  • 200 g červené čočky
  • 200 g rajčat
  • 1 lžička římského kmínu a 1 lžička koriandrových semínek rozdrcených a nasucho opražených
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky kari koření, sůl, pepř
  • hrst sekaného čerstvého koriandru na ozdobu. 

Postup přípravy:

V hrnci rozpalte olej a krátce osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte česnek, kmín, semínka koriandru a kari a promíchejte s osmaženou cibulkou. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Poté přidejte čočku, rajčata nakrájená na kostičky, kostičky kuřecího masa a nechte 12 minut povařit. Nakonec ozdobte čerstvým koriandrem. 

polévka s kuřecím masem a kukuřicí  receptKuřecí polévka s kukuřicí

Ingredience:

  • 1 kuřecí prsní řízek DZ Klatovy
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 400 g konzervované kukuřice
  • 2 brambory
  • 2 jarní cibulky
  • nastrouhaný čerstvý zázvor
  • 1 lžíce slunečnicového olej, sůl a pepř.

Postup přípravy:

Na oleji osmahněte jarní cibulku a zázvor. Zalijte vývarem, přidejte kuřecí maso, brambory nakrájené na kostičky a nechte na mírném ohni vařit. Jakmile kuře zbělá, přidejte kukuřici, polévku osolte, opepřete a a ještě 2 minuty povařte. Poté podávejte.

Líbil se Vám náš článek?