Recepty na 4 podzimní kuřecí polévky
S příchodem podzimu a nástupem chladnějších dnů se postupně začíná měnit i náš jídelníček. Mnohem častěji máme chuť na teplé pokrmy, zejména pak na husté
a vydatné polévky. Vařená zelenina s poctivým kuřecím vývarem nebo kuřecím masem to je pokrm, který dodá tělu energii, vlákninu, vitamíny a minerály, a tak mnohdy postačuje i jako hlavní chod. Drůbežářský závod Klatovy představuje několik tipů na podzimní polévky s kuřecím masem, které stojí zato ochutnat a připravit své rodině nebo přátelům.
Polévka po italsku s kuřecími knedlíčky
Ingredience na knedlíčky:
- 180 g mletého kuřecího masa
- 2 plátky toustového chleba na přípravu strouhanky
- 3 lžíce parmazánu,
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekané pažitky,
- 1 velké vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce másla.
Ingredience na polévku:
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1¼ litru kuřecího vývaru
- 1 větší mrkev, ½ menšího celeru
- hrst domácích nudlí
- hrst baby špenátu
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu.
Postup přípravy knedlíčků:
Namleté kuřecí maso smíchejte se strouhankou, nastrouhaným parmazánem, prolisovaným česnekem, pažitkou a vejcem. Osolte a opepřete a vytvarujte menší knedlíčky. Na mírném ohni rozehřejte v pánvi máslo a knedlíčky ze všech stran asi 3 minuty opékejte, poté odložte na talíř.
Postup přípravy polévky:
Přímo v hrnci krátce osmahněte na oleji kostičky celeru, proužky mrkve a plátky česneku. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak do polévky vhoďte těstoviny a pár minut povařte. Asi
3 minuty před koncem vaření přidejte kuřecí knedlíčky. Odstavte, přimíchejte baby špenát
a parmazán. Podle chuti dosolte a opepřete. Jezte posypané čerstvou bazalkou nebo petrželkou a nastrouhaným parmazánem.
Kuřecí polévka s kokosovým mlékem
Ingredience:
- 300 g kuřecích prsou DZ Klatovy nakrájených na tenké nudličky
- 500 ml kuřecího vývaru
- 300 ml kokosového krému
- 100 g hub na plátky (nejlépe se hodí chuťově výraznější druhy hub, například asijská shiitake)
- 1 velká chilli paprička
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 ks citronové trávy.
Postup přípravy:
Do hrnce nalijte kuřecí vývar, kokosový krém, přidejte na krátké špalíčky nakrájenou citronovou trávu, na kolečka nakrájenou chilli papričku
a přiveďte k varu. Nechte vařit asi 3 minuty, přidejte na plátky nakrájená kuřecí prsa, na plátky nakrájené houby a nechte vařit, dokud maso nezměkne. Přidejte 2 lžíce citronové šťávy,
2 lžíce rybí omáčky, lžičku třtinového cukru a po chvilce servírujte.
Pikantní kuřecí polévka s čočkou
Ingredience:
- 1,3 l kuřecího vývaru
- 100 g uvařeného kuřete DZ Klatovy nakrájeného na kostičky
- 200 g červené čočky
- 200 g rajčat
- 1 lžička římského kmínu a 1 lžička koriandrových semínek rozdrcených a nasucho opražených
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky kari koření, sůl, pepř
- hrst sekaného čerstvého koriandru na ozdobu.
Postup přípravy:
V hrnci rozpalte olej a krátce osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte česnek, kmín, semínka koriandru a kari a promíchejte s osmaženou cibulkou. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Poté přidejte čočku, rajčata nakrájená na kostičky, kostičky kuřecího masa a nechte 12 minut povařit. Nakonec ozdobte čerstvým koriandrem.
Kuřecí polévka s kukuřicí
Ingredience:
- 1 kuřecí prsní řízek DZ Klatovy
- 500 ml kuřecího vývaru
- 400 g konzervované kukuřice
- 2 brambory
- 2 jarní cibulky
- nastrouhaný čerstvý zázvor
- 1 lžíce slunečnicového olej, sůl a pepř.
Postup přípravy:
Na oleji osmahněte jarní cibulku a zázvor. Zalijte vývarem, přidejte kuřecí maso, brambory nakrájené na kostičky a nechte na mírném ohni vařit. Jakmile kuře zbělá, přidejte kukuřici, polévku osolte, opepřete a a ještě 2 minuty povařte. Poté podávejte.