Recepty Filipa Sajlera pro projekt FOOD

Přinášíme Vám několik lehkých receptů, které vytvořil šéfkuchař Filip Sajler pro projekt nového značení restaurací FOOD, o kterém píšeme zde.

recept_01_SashimiSashimi z lososa s červeným pepřem, citronovým dresinkem a sezamovým olejem

 8 porcí

  • 500 g vrchního filetu z lososa na sashimi 
  • Červeny pepř
  •  3 citrony
  •  20 g černého sezamu
  • 1 až 2 lžičky cukru 
  • 12 lžic sezamového oleje – 10 lžic sojové omáčky Kikkoman
  • 3 vaničky směsi klíčků Sakura mix

Sezam na sucho opražíme v pánvi. Vrchní filet nakrájíme na tenké plátky a upravíme na talíř. Z citrónové šťávy a kůry, sojové omáčky a cukru vymícháme dresink. Pokapeme jím plátky lososa, přidáme červený pepř, sezam a přelijeme rozpáleným sezamovým olejem. Ihned podáváme s klíčky. 

 

Recepty na zdravou stravuVariace mini burgers s lososem a zeleninovými lupínky

6–8 porcí

Sýrova křehká bulka:

  • 250 ml mléka 
  • 100 g másla 
  • sůl 
  • 150 g hladké mouky 
  • 4 vejce 
  • 50 g sýru typu gruyere

 

Mléko rozehřejeme spolu s máslem, trochu osolíme, vmícháme mouku a odstavíme. Do těsta zamícháme vejce, poté sýr nakrájený na kostičky – trochu sýra necháme stranou, nastrouháme a bochánky jím posypeme. Pomocí dvou lžic tvarujeme bochánky a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C asi 20 minut dozlatova.

  •  500 g pupku lososa krájeného na kostičky 
  • hrst kopru 
  • sůl 
  • pepř 
  • olivový olej 
  • citronová šťáva 
  • 1 šalotka

Kopr a šalotku nakrájíme najemno, vymícháme s lososem krájeným na kostičky, promícháme s olejem, citrónovou šťávou a kůrou, se solí a pepřem.

  • 4 vařena křepelčí vajíčka 
  • 50 g lososového kaviáru na ozdobu 
  • 100 g creme fraiche 
  • střik ginu 
  • lžíce krájené pažitky 
  • 80 g okurky krájené na kostičky 
  • sůl

 Vše dobře vymícháme v hladkou omáčku. Upravíme do bulky a podáváme.

Jemná houstička:

  • 175 g hladké mouky
  • sůl 
  • 1 lžička cukru 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička sušených kvasnic 
  • 100 ml teplého mléka 
  • slunečnicový olej na potřeni

 

Mouku, sůl, cukr, sušené kvasnice a prášek do pečiva promícháme, poté přilejeme vlažné mléko a vypracujeme v hladké těsto.

Vložíme do mísy vymazané olejem a necháme hodinu vykynout. Poté těsto propracujeme, rozdělíme na potřebný počet kousků a potřeme olejem. Necháme 30 minut stát a kynout pod vlhkou utěrkou. Poté vaříme na páře 10–12 minut dle velikosti.

500 g lososa filet 12–16 ks – lžíce krájeného čerstvého zázvoru – 1 chilli paprička (dle chuti) – 3 lžíce rýžového octa – 2 ks šalotky – 80 ml světle sojové omáčky – 2–3 stroužky česneku – 2 lžíce hnědého cukru – sezamový olej

Na oleji zvolna restujeme jemně krájenou šalotku, zázvor a česnek dozlatova, na závěr přidáme chilli dle chuti. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté zastříkneme octem, zalijeme sójovou omáčkou a zredukujeme. Vypneme a do teplé omáčky vložíme kousky lososa. Necháme krátce proležet.

Naplň:

  • Několik lístků koriandru 
  • 60 g pražených drcených arašídů
  • 2 mala čínská zelí krájená najemno
  • Na lupinky: 1 menši celer – 3 mrkve – palmový olej na smažení – sůl

Zeleninu nakrájíme na jemné plátky a usmažíme dozlatova a dokřupava. Osolíme a podáváme.

recept_03_Posirovany-lososPošírovaný losos marinovaný v bylinkách a mořské soli s maltézskou omáčkou

6 porcí

  • 6 filetů z lososa po 180 g, s kůží a bez šupin 
  • hrubá mořská sůl 
  • cukr

Porce lososa necháme proležet v cukru a soli asi 30–40 minut, poté otřeme.

  •  300 ml rybího vývaru z kosti lososa 
  • snítka estragonu a plocholisté petržele 
  • 100 ml rýnského ryzlinku 
  • maldonská sůl

Vývar a víno svaříme dohromady s bylinkami, kousky marinovaného lososa uvaříme na páře s bylinkami do růžova, ihned podáváme, dochutíme solí.

Omáčka maltezska:

  • 3 žloutky 
  • 4 lžíce rybího vývaru 
  • 200 g přepuštěného másla 
  • sůl 
  • 1 pomeranč oranžový 
  • 1 krvavý pomeranč 
  • špetka cayennského pepře

Pomeranče vyfiletujeme na segmenty, vkládáme do hotové omáčky a ze zbytku vymačkáme šťávu. V plechové misce nad vodní lázní bez ustání vyšleháme žloutky s rybím vývarem a šťávou s pomerančů, jakmile začnou houstnout, vešleháme vlažné máslo a vymícháme v krémovou omáčku, dochutíme cayennským pepřem a solí. Vložíme segmenty pomeranče. A ihned podáváme.

 

Líbil se Vám náš článek?