Recepty Filipa Sajlera pro projekt FOOD
Přinášíme Vám několik lehkých receptů, které vytvořil šéfkuchař Filip Sajler pro projekt nového značení restaurací FOOD, o kterém píšeme zde.
Sashimi z lososa s červeným pepřem, citronovým dresinkem a sezamovým olejem
8 porcí
- 500 g vrchního filetu z lososa na sashimi
- Červeny pepř
- 3 citrony
- 20 g černého sezamu
- 1 až 2 lžičky cukru
- 12 lžic sezamového oleje – 10 lžic sojové omáčky Kikkoman
- 3 vaničky směsi klíčků Sakura mix
Sezam na sucho opražíme v pánvi. Vrchní filet nakrájíme na tenké plátky a upravíme na talíř. Z citrónové šťávy a kůry, sojové omáčky a cukru vymícháme dresink. Pokapeme jím plátky lososa, přidáme červený pepř, sezam a přelijeme rozpáleným sezamovým olejem. Ihned podáváme s klíčky.
Variace mini burgers s lososem a zeleninovými lupínky
6–8 porcí
Sýrova křehká bulka:
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- sůl
- 150 g hladké mouky
- 4 vejce
- 50 g sýru typu gruyere
Mléko rozehřejeme spolu s máslem, trochu osolíme, vmícháme mouku a odstavíme. Do těsta zamícháme vejce, poté sýr nakrájený na kostičky – trochu sýra necháme stranou, nastrouháme a bochánky jím posypeme. Pomocí dvou lžic tvarujeme bochánky a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C asi 20 minut dozlatova.
- 500 g pupku lososa krájeného na kostičky
- hrst kopru
- sůl
- pepř
- olivový olej
- citronová šťáva
- 1 šalotka
Kopr a šalotku nakrájíme najemno, vymícháme s lososem krájeným na kostičky, promícháme s olejem, citrónovou šťávou a kůrou, se solí a pepřem.
- 4 vařena křepelčí vajíčka
- 50 g lososového kaviáru na ozdobu
- 100 g creme fraiche
- střik ginu
- lžíce krájené pažitky
- 80 g okurky krájené na kostičky
- sůl
Vše dobře vymícháme v hladkou omáčku. Upravíme do bulky a podáváme.
Jemná houstička:
- 175 g hladké mouky
- sůl
- 1 lžička cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička sušených kvasnic
- 100 ml teplého mléka
- slunečnicový olej na potřeni
Mouku, sůl, cukr, sušené kvasnice a prášek do pečiva promícháme, poté přilejeme vlažné mléko a vypracujeme v hladké těsto.
Vložíme do mísy vymazané olejem a necháme hodinu vykynout. Poté těsto propracujeme, rozdělíme na potřebný počet kousků a potřeme olejem. Necháme 30 minut stát a kynout pod vlhkou utěrkou. Poté vaříme na páře 10–12 minut dle velikosti.
500 g lososa filet 12–16 ks – lžíce krájeného čerstvého zázvoru – 1 chilli paprička (dle chuti) – 3 lžíce rýžového octa – 2 ks šalotky – 80 ml světle sojové omáčky – 2–3 stroužky česneku – 2 lžíce hnědého cukru – sezamový olej
Na oleji zvolna restujeme jemně krájenou šalotku, zázvor a česnek dozlatova, na závěr přidáme chilli dle chuti. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté zastříkneme octem, zalijeme sójovou omáčkou a zredukujeme. Vypneme a do teplé omáčky vložíme kousky lososa. Necháme krátce proležet.
Naplň:
- Několik lístků koriandru
- 60 g pražených drcených arašídů
- 2 mala čínská zelí krájená najemno
- Na lupinky: 1 menši celer – 3 mrkve – palmový olej na smažení – sůl
Zeleninu nakrájíme na jemné plátky a usmažíme dozlatova a dokřupava. Osolíme a podáváme.
Pošírovaný losos marinovaný v bylinkách a mořské soli s maltézskou omáčkou
6 porcí
- 6 filetů z lososa po 180 g, s kůží a bez šupin
- hrubá mořská sůl
- cukr
Porce lososa necháme proležet v cukru a soli asi 30–40 minut, poté otřeme.
- 300 ml rybího vývaru z kosti lososa
- snítka estragonu a plocholisté petržele
- 100 ml rýnského ryzlinku
- maldonská sůl
Vývar a víno svaříme dohromady s bylinkami, kousky marinovaného lososa uvaříme na páře s bylinkami do růžova, ihned podáváme, dochutíme solí.
Omáčka maltezska:
- 3 žloutky
- 4 lžíce rybího vývaru
- 200 g přepuštěného másla
- sůl
- 1 pomeranč oranžový
- 1 krvavý pomeranč
- špetka cayennského pepře
Pomeranče vyfiletujeme na segmenty, vkládáme do hotové omáčky a ze zbytku vymačkáme šťávu. V plechové misce nad vodní lázní bez ustání vyšleháme žloutky s rybím vývarem a šťávou s pomerančů, jakmile začnou houstnout, vešleháme vlažné máslo a vymícháme v krémovou omáčku, dochutíme cayennským pepřem a solí. Vložíme segmenty pomeranče. A ihned podáváme.