Recept:Netradiční vánoční kapr
Smažený kapr, bramborový salát a rybí polévka. Tak vypadá klasická česká štědrovečerní večeře, na kterou většina Čechů nedá dopustit. Co ji však malinko ozvláštnit? Nechte se inspirovat naším receptem.
Pro čtyřčlennou rodinu budete potřebovat:
- 8 porcí kapra
- 0,5 l piva, 3 vejce
- sůl
- pepř
- drcený Český kmín
- strouhanka
- 100 g nastrouhaného parmazánu
- olej
Kapra nejprve vykucháme a očistíme. Maso z ryby osolíme, opepříme, posypeme kmínem a zalijeme pivem. Takto naložené kapří maso dáme na hodinu odležet do lednice. Mezitím si rozšleháme vejce a smícháme strouhanku s parmazánem. Naložené kapří maso vyndáme z piva, obalíme v rozšlehaném vejci a pak ve strouhance. Smažíme do zlatova na oleji. Podáváme s plátky citronu.
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM
S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Možná vás tedy překvapí, že právě na jižní Moravě poblíž města Znojmo se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 Evropskou ochrannou známku původu.
Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodu neznalosti prostředí, odkud ryby pocházejí anebo jsou chovány. Třeboňský kapr je však chován v ekologicky čistém prostředí. V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko rybníky poskytují kaprům kvalitní přirozenou potravu a i obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací. Tyto všechny aspekty se promítají nejen do zdravotní nezávadnosti masa z Třeboňského kapra, ale také kvality a specifické chuti. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název chráněné zeměpisné označení.