Recept na polévku z Kotrče kadeřavého
Houbařská sezóna je v plném proudu…
a lesy jsou plné hříbků, babek, bedel a dalších roztodivných hub všech možných tvarů a barev. Mezi jednu z těch zvláštnějších patří zajisté i Kotrč kadeřavý.
Gastrovýlety, tuto zřídka se objevující houbu tvarem podobnou mozku, nalezli v krásných Křivoklátských lesích. Kotrč kadeřavý dorůstá až čtyřicet centimetrů a nejčastěji ho naleznete u paty kmene borovic nebo na borovicovém kořenu. Jde o velmi chutnou houbu, která se nedá zaměnit s jedovatou. Další dva druhy Kotrčů vyskytující se v České republice, Kotrč Němcův a Kotrč štěrbákový jsou také jedlé, ale jsou velice vzácné a chráněné. Oproti Kotrči kadeřavému mají širší větvičky a vyskytují se pod jedlemi a buky.
Polévka z Kotrče kadeřavého..
Na 4 porce budeme potřebovat:
0,1l oleje
1 větší cibule
80 ghladké mouky
1 lžička mletého pepře
1 lžíce mleté papriky
5 středně velkých brambor
1 Kotrč kadeřavý
5 stroužků česneku
1/2 lžičky kmínu
Dle chuti čerstvou nebo sušenou majoránku, čili papričku a sůl
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vodou nebo ještě lépe vývarem,prošleháme aby se nám z mouky neutvořili hrudky, přidáme na kostky nakrájené oloupané a oprané brambory, kmín, dle chuti na kousky nakrájenou čili papričku a nakrájený kotrč, také řádně propraný ve studené vodě a zbavený všech nečistot. Necháme 30 minut provařit. Osolíme, opepříme, ke konci varu přidáme na jemno prolisovaný česnek a nejlépe čerstvou majoránku. Podáváme s čerstvým pečivem.
přejeme Vám dobrou chuť 😉