Recept na polévku z Kotrče kadeřavého

Houbařská sezóna je v plném proudu…

Prostřený stůl s houbovou polévkou z Kotrče kadeřavého
Polévka z Kotrče Kadeřavého
Foto:Lenka Žáková

a lesy jsou plné hříbků, babek, bedel a dalších roztodivných hub všech možných tvarů a barev. Mezi jednu z těch zvláštnějších patří zajisté i Kotrč kadeřavý.

Obrázek houby Kotrč kadeřavý
Kotrč kadeřavý

Gastrovýlety, tuto zřídka se objevující houbu tvarem podobnou mozku, nalezli  v krásných Křivoklátských lesích. Kotrč kadeřavý dorůstá až čtyřicet centimetrů a nejčastěji ho naleznete u paty kmene borovic nebo na borovicovém kořenu. Jde o velmi chutnou houbu, která se nedá zaměnit s jedovatou. Další dva druhy Kotrčů vyskytující se v České republice, Kotrč Němcův a Kotrč štěrbákový jsou také jedlé, ale jsou velice vzácné a chráněné. Oproti Kotrči kadeřavému mají širší větvičky a vyskytují se pod jedlemi a buky.

Polévka z Kotrče kadeřavého..

Na 4 porce budeme potřebovat:

0,1l oleje

1 větší cibule

80 ghladké mouky

1 lžička mletého pepře

1 lžíce mleté papriky

5 středně velkých brambor

1 Kotrč kadeřavý

5 stroužků česneku

1/2 lžičky kmínu

Dle chuti čerstvou nebo sušenou majoránku, čili papričku a sůl

Houbová polévka z Kotrče
Polévka je nejlepší s čerstvým pečivem
Foto:Lenka Žáková

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vodou nebo ještě lépe vývarem,prošleháme aby se nám z mouky neutvořili hrudky, přidáme na kostky nakrájené oloupané a oprané brambory, kmín, dle chuti na kousky nakrájenou čili papričku  a  nakrájený kotrč, také řádně propraný ve studené vodě a zbavený všech nečistot. Necháme 30 minut provařit. Osolíme, opepříme, ke konci varu přidáme na jemno prolisovaný česnek a nejlépe čerstvou majoránku. Podáváme s čerstvým pečivem.

přejeme Vám dobrou chuť 😉