Recept: Makový Velikonoční beránek z Českého ráje
Sladký beránek..
je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole. Každý jistě zná recepty z piškotového, šlehačkového nebo biskupského těsta, v Českém ráji se ale od nepaměti pečou beránky makové. Červená pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou. Recept na makového beránka nám prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá.
Recept na makového beránka (pro velkou formu):
Těsto:
- 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem)
- 1 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 50 g rozehřátého másla
- ¼ l vychladlé silné černé kávy
- ½ prášku do pečiva
- Citronová kůra
- Ořechy
- Rozinky
Postup:
Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimíchejte citronovou kůru, ořechy a rozinky. Nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40 – 50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte. Můžete ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobení je jen na vás.Odměnou vám bude šťavnatá chuť se zajímavou příchutí kávy.