Recept: Kynuté borůvkové knedlíky

  • Borůvky-lék proti stresu, článek zdravotní účinky borůvek500 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 kg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • Sůl
  • 500 ml čerstvých borůvek
  • 50 g cukru
  • 1 lžíce másla na omaštění knedlíků
  • 100 g tvrdého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 ml zakysané smetany

Do vlažného mléka dáme rozdrobené droždí, cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. (15-20 minut).
Hrubou mouku promícháme s vejcem, kváskem a solí.
Vypracujeme těsto, které nelepí a necháme 20 minut vykynout na teplém místě.
Nakynuté těsto vyválíme na tloušťku 1 cm a rozkrájíme na pravidelné čtverce. Do středu čtverců rozdělíme borůvky promíchané s cukrem. Vytvoříme pravidelné knedlíky, které necháme 15 minut odpočinout.
Knedlíky vaříme v osolené vodě 6 až 9 minut podle velikosti.

Po vyjmutí z vody propíchne a servírujeme s rozpuštěným máslem, nastrouhaným tvarohem, zakysanou smetanou, moučkovým cukrem a čerstvými borůvkami.

Projekt neobyčejné vlastnosti obyčejného ovoce
 Recept připravil šéfkuchař Martin Kortus pro projekt neobyčejné vlastnosti obyčejného ovoce. Kampaň si klade za cíl propagaci a zvyšování povědomí o bobulovém ovoci.Kampaň pořádá Svaz sadařů Polské republiky, a od roku 2015 probíhá v pěti evropských zemích: Polsku, Rakousku, České republice, Finsku a Švédsku. Průzkumy provedené v rámci druhého ročníku kampaně ukazují, že stravovací návyky Evropanů se mění.

Více informací zde
Líbil se Vám náš článek?