Recept: Jarní pochoutka pro zdraví – ovesné placičky

Čas jara přináší do našeho jídelníčku o mnoho více možností, plynoucích z dostupnosti většího počtu surovin a ingrediencí. Meze naší tvořivosti se nekladou, inspirace nechybí. Mlékárna Valašské Meziříčí např. pro jarní období vybrala jako tip recept s jedním z nejoblíbenějších produktů, Bílým jogurtem z Valašska, v kombinaci s medvědím česnekem. Ten se v našich kuchyních v poslední době výrazně udomácnil. Svůj název získal podle pověry, že ho po zimním spánku konzumují medvědi, aby si očistiliposílili tělo. V listnatých lesích našich nížin se hojně vyskytuje a předtím, než nádherně rozkvete bílými drobnými květy, má nejsilnější účinky. Má dlouhou historii užití v lidové medicíně, zejména jako prostředek na očistu organismu, podporu trávení a posílení imunity – a to díky vysokému obsahu vitamínu C. Navíc obsahuje i látky se silnými antioxidačními účinky, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a zánětům. Medvědí česnek, známý také jako lesní česnek, se vyskytuje především v listnatých lesích Evropy a Asie. Je ceněný nejen pro svou výraznou chuť a vůni, ale právě i pro své léčivé účinky. Lahodná chuť Bílého jogurtu z Valašska pak nechá jeho chuti vyniknout a rozvonět se v dipu, který se k ovesným placičkám s medvědím česnekem a jogurtem skvěle hodí.

Jak na to? (Počet porcí 4 až 6, doba přípravy 35 minut)

Ingredience:

  • 350 g bílého jogurtu z Valašska
  • 200 g bílé nebo celozrnné špaldové mouky
  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 100 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 4 hrsti nasekaného medvědího česneku (nebo pažitky)

Dip

  • Bílý jogurt z Valašska
  • Sůl podle chuti
  • Najemno nasekaný medvědí česnek

Postup:

Vejce rozklepněte a rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s jogurtem a vodou. Zvlášť v misce smíchejte mouku, ovesné vločky, sůl a prášek do pečiva. Potom obě tyto složky – sypkou a tekutou, smíchejte dohromady. Nakonec vmíchejte nadrobno nasekaný medvědí česnek a sníh z bílků. Po sezóně medvědího česneku můžete použít pažitku nebo jiné bylinky. Placičky, velikostně podle vašeho vkusu, smažte v trošce rozehřátého oleje nebo sádla, podle vaší chuti. Není potřeba mít vysokou vrstvu tuku. Na kvalitní pánvičce usmažíte i bez tuku. Podávejte s dipem, který připravíte jednoduše smícháním bílého jogurtu, nasekaného medvědího česneku a špetky soli.

Bílý jogurt z Valašska obsahuje nízké procento tuku, pouhá 3 %. Mlékárna Valašské Meziříčí je držitelem certifikátu IFS a Certifikátu o ekologické produkci vydaného společností KEZ Chrudim, což opravňuje k použití loga „biozebry“, tedy označení BIO produktů. Tato ocenění jsou zárukou, že tyto výrobky mají i základní surovinu, tedy mléko, v nejvyšší kvalitě. Více než 98% zpracovávaného mléka je navíc certifikováno dle systému Q CZ CERTIFIKACE. Jedná se o režim jakosti, který jde významně nad rámec kritérií, stanovených pro syrové mléko. Podmínkou dosažení této kvality je důsledná hygiena, kvalitní krmivo, zdraví a dobré životní podmínky zvířat na farmách.

Miroslav Navara/TZ

Líbil se Vám náš článek?