Recept: Chřest s pikantní jahodovou omáčkou
- 70 g loupaných mandlí
- 70 g cibule
- 30 g másla
- 280 g čerstvých jahod
- 200 g zakysané našlehané smetany cremé fraich
- 30 g medu
- 600 g bílého chřestu
- Sůl, pepř
Mandle nasekáme na jemnější kousky. Cibuli nakrájíme na menší kousky a lehce zarestujeme na másle. Přidáme na půlky nakrájené jahody a ručním mixérem rozmixujeme.
Do směsi přidáme nasekané mandle, zakysanou smetanu, med, sůl, pepř a důkladně vše promícháme a dochutíme.
Bílý chřest pomocí škrabky dvakrát oloupeme a zbavíme silné slupky.
Očištěný chřest krátce povaříme v osolené vařící vodě (se lžičkou cukru a šťávou z jednoho citronu-poznámka redakce) a naservírujeme na teplý talíř.
Část chřestu přelijeme jahodovou omáčkou a zbytek dáme do misky a servírujeme společně na talíři.
Projekt neobyčejné vlastnosti obyčejného ovoce
Recept připravil šéfkuchař Martin Kortus pro projekt neobyčejné vlastnosti obyčejného ovoce. Kampaň si klade za cíl propagaci a zvyšování povědomí o bobulovém ovoci.Kampaň pořádá Svaz sadařů Polské republiky, a od roku 2015 probíhá v pěti evropských zemích: Polsku, Rakousku, České republice, Finsku a Švédsku. Průzkumy provedené v rámci druhého ročníku kampaně ukazují, že stravovací návyky Evropanů se mění.
Více informací zde